Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Παρουσίαση στο Αγρίνιο του βιβλίου “Ένας γέρος ανιστορεί”

Παρουσίαση στο Αγρίνιο του βιβλίου “Ένας γέρος ανιστορεί”

Screenshot_2
Το Λαογραφικό-Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, ο Παναιτολοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών, “Οι Φίλοι του Μουσείου” Αγρινίου και οι εκδόσεις Ιωλκός προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ένας γέρος ανιστορεί» της Σταυρούλας Μέρκου-Μυγδάκη. Η παρουσιάση θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Καφενείο «VEGGERA» στην κεντρική πλατεία Αγρινίου, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:30.

Την παρουσίαση θα κάνουν οι Μαίρη Χρυσικοπούλου (καθηγήτρια – συγγραφέας) και η Χρυσούλα Σπυρέλη (Δρ. φιλολογίας). Ποιήματα θα διαβάσει ο Θανάσης Καλαντζής (φιλόλογος).

Δύο λόγια για την ποιητική συλλογή:

Στη συλλογή επιχειρείται ένας διάλογος μεταξύ της 3ης γενιάς (85 ετών), η οποία έχει αποδεχτεί το ότι οδεύει προς τη δύση και της νέας γενιάς (25 ετών), η οποία αναγνωρίζεται ως ανατέλλουσα. Η φωνή του νέου δεν ακούγεται μέσα στην ποιητική συλλογή, μα συμπεραίνεται από τις εξιστορήσεις-ποιήματα του γέρου. Μια αόρατη κλωστή διαπερνά ολόκληρο το βιβλίο, είναι το ιδιαίτερο εκείνο είδος αγάπης που γεννιέται μαζί με το εγγόνι. Μέσ’ από αυτό το πρίσμα πασχίζει ο γέρος, καταθέτοντας την ψυχή του, να καταδείξει σε ποια ακριβώς σημεία του μονοπατιού της ζωής παραφυλάνε Σειρήνες. Δεν έχει, όμως, την πρόθεση να προτείνει στο νέο να τις αποφύγει, να αποφύγει να κάνει λάθη, αλλά να του δείξει το σωστό τρόπο να τα κάνει. Έτσι ο γέρος εξομολογούμενος, αυτοσαρκαζόμενος, αναθεωρητικός εξοπλίζει τη νέα γενιά με τα στέρεα πατήματα της εμπειρίας του κι ένα «δρεπάνι». Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις και νιώθει έτοιμος να τραβήξει την κουρτίνα.

Screenshot_1

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.