Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στους αιρετούς της Δυτικής Ελλάδας

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στους αιρετούς της Δυτικής Ελλάδας

Σε μια εκδήλωση που κυριάρχησε πλήρως το κλίμα συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ολοκληρώθηκε χθες στην Πάτρα η συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κου Τ. Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει αναλάβει το ΥΠ.ΕΣ. να ενημερώσει έγκαιρα για το νέο Πρόγραμμα με την ονομασία “Αντώνης Τρίτσης”, προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ.

Μέσα από τα 11 υποπρογράμματα του Προγράμματος, το Υπ. Εσωτερικών φιλοδοξεί να ενταχθούν μελέτες και έργα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε κατηγορίας ενός σύγχρονου Δήμου.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε., εκτός από τις δημόσιες ευχαριστίες που απηύθυνε στον Υπουργό και στους λοιπούς παριστάμενους για την παρουσία τους, ως διοργανωτής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε εκτενώς σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους Δήμους και που είναι η αφορμή για την αδυναμία τους να απορροφήσουν ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, θέτοντας σχετικά, μια σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό, καταθέτοντας ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Ο Περιφερειάρχης κ. Ν. Φαρμάκης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης έργων, στην επιτακτική ανάγκη για διαδικασίες ωρίμανσης μέσα από έγκαιρη εκπόνηση και κατάθεση μελετών, ενώ εξέφρασε την επιθυμία και πρόθεσή του για την καλλίτερη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Τέλος πρόταξε σαν κυρίαρχο κριτήριο στην κατανομή πόρων και στον σχεδιασμό, την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων κος Αλ. Παρίσης, πρόταξε στην τοποθέτησή του το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με την ταυτόχρονη μεταφορά πόρων. Επίσης την ανάγκη υποστήριξης των Δήμων για την υλοποίηση έργων, μέσα από τον Ν. 4412, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Ο Δήμαρχος Πάτρας κ. Κ. Πελετίδης έθεσε έντονα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων. Τόνισε επίσης ότι οι διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται τις εκφρασμένες ανάγκες των Δήμων για έργα, απλά για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Ο Υπουργός κος Τ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε αναλυτικά και κατά κατηγορία όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις και τις απόψεις του, ενώ παρέθεσε και ζητήματα που εκκρεμούσαν και στα οποία έχουν πλέον δοθεί λύσεις .
Συμφώνησε για την ανάγκη ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων της Τ.Α. και παρουσίασε τα νέα θεσμικά εργαλεία που προβλέφθηκαν με τον νέο νόμο για την ΤΑ.

Ωστόσο κύρια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ,στην διάρθρωσή του ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη ενός σύγχρονου Δήμου ,ενώ έδωσε σημαντικές διευκρινήσεις για την σύνδεση του με το πρόγραμμα Φιλόδημος. Αναλυτικά αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησής του ,ενώ συνεργάτες του το παρουσίασαν αναλυτικά ανά υποπρόγραμμα.

Στην δευτερολογία του ,ανταποκρινόμενος στις προτάσεις των παρισταμένων Δημάρχων που συμμετείχαν στην εκδήλωση ,δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του υποπρογράμματος της αγροτικής οδοποιίας που υπήρξε καθολικό αίτημα όλων.

Η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Αθ. Παπαδόπουλου:
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. κ. Αθ. Παπαδόπουλος-Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατά την εκτενή του παρουσίαση και αφού σαν υπεύθυνος της διοργάνωσης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες,είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση, καλύπτοντας όλ οτοεύροςτων προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους μας.

Αναλυτικότερα:

– Ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υπουργό για την εξασφάλιση των έργων πουείναι ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος και τονκάλεσε να επισπεύσειτις αποφάσεις ένταξης.

-Έθεσε έντονα το θέμα της αναγκαιότητας προσλήψεων στην Τ.Α.,αντιπαραθέτοντας ότι χωρίς νέες προσλήψειςεξειδικευμένουτεχνικούκύρια προσωπικού και κυρίως για τους μικρούς Δήμους,όλα τα προγράμματα είναι… “δώρο -άδωρο”για την Τ.Α.

– Απηύθυνε ερώτημα για την ύπαρξη προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο άμεσο μέλλον ήαν υπάρχει πρόθεση αντικατάστασής του, ώστε να περνά από άλλα προγράμματα, όπως επί του παρόντος το “Αντ.Τρίτσης”. Τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται στα κριτήρια κατανομής η προσβασιμότητα των αδύναμων μικρών Δήμων και όχι απλά των πιο ισχυρών,κάτι που εξασφάλιζε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έθεσε επιπροσθέτως το ερώτημα αν θα δοθεί μια νέα ΣΑΤΑ στους μικρούς Δήμους, όπως αυτή που κληρονόμησαν με τον Φιλόδημο, τονίζοντας ότι είναι καθοριστικόχρηματοδοτικόεργαλείογια την υλοποίηση μικρών έργων.

-Εξέφρασε την αγωνία όλων των αιρετών για την δυνατότητα ανταπόκρισής τους στους ασφυκτικούς χρόνους που θέτειτο Υπουργείο για την Εφαρμογή Ψηφιοποίησης Οικισμών
-Πρόβαλε την ανάγκη χρηματοδότησης για ανανέωση του εξοπλισμού, καθώς και για την αναγκαιότητα σχεδίων Διαχείρισης Ωρίμανσης Έργων .

-Έθεσε θέματα αδυναμίας άσκησης αρμοδιοτήτων Πολεοδομίας με τις παρούσες συνθήκες, καλώντας τον Υπουργό να το λάβει σοβαρά υπόψιν του .

-Έθεσε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης σε συνάρτηση με την εκκρεμή νομιμοποίηση δημοσίων κτηρίων που κληρονόμησε η Τ.Α., όπως π.χ. τα σχολεία,θέτοντας το ερώτημα τι μέλει να γίνει εκεί .

-Έθεσε το θέμα των καθυστερήσεωνστιςεγκρίσειςμελετώνκαι καθυστερήσεων πληρωμών,με απειλή απαίτησης τόκων υπερημερίας από τους εργολάβους.

-Ζήτησε από τον Υπουργότηνδεύτερηδόσητηςενίσχυσηςγια τον COVIT-19 , καθώς και αυξημένες πιστώσεις για την συντήρηση δικτύων, ιδιαίτερα γι αυτά που συνδέονται με την Πολιτική Προστασία .

Τελειώνοντας δεσμεύτηκε ότι τεχνικοί συνεργάτες της Π.Ε.Δ.Δ.Ε., από τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα ξεκινήσουν κατά τόπους ενημερώσεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατά συνέπεια έγκαιρα για την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.