Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Πατρινό Καρναβάλι 2017:η μεγάλη γιορτή άρχισε

16215616_10154848000995833_375725345_n

Μήνυμα χαράς, αισιοδοξίας και αγώνα μετέδωσε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στην τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 το βράδυ του Σαββάτου 21ης Ιανουαρίου κηρύσσοντας την έναρξη της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε σχετικά:

«Νέες και Νέοι!

Πιστή στην παράδοση η Πάτρα, συνεχίζει την πιο αυθεντική λαϊκή γιορτή, με το μοναδικό Καρναβάλι της.

Κόντρα στην οικονομική κρίση και την συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που πλήττει βάναυσα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι της, τη νεολαία, το Πατρινό Καρναβάλι έρχεται κι εφέτος να στείλει τα δικά του μηνύματα.

Η Δημοτική Αρχή παρά τη συνεχιζόμενη περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενισχύει, αναπτύσσει και ανανεώνει το Καρναβάλι μας.

Θέλουμε το Πατρινό Καρναβάλι να συνεχίσει την ιστορική διαδρομή του, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα, χωρίς ναρκωτικά και χρήση αλκοόλ.

Στη ζοφερή πραγματικότητα των ημερών, τα νιάτα της πόλης δεν  το βάζουν κάτω. Διατηρούν το δικαίωμα στο όνειρο, αγωνίζονται και διεκδικούν.

Γι αυτό και το Πατρινό Καρναβάλι, κάνει και πάλι τη διαφορά με τις άψογες καλλιτεχνικές δημιουργίες, την επικαιρότητά του, την πλατειά συμμετοχή, τη ζωντάνια και το κέφι, συστατικά στοιχεία που καθορίζουν τον χαρακτήρα της μεγάλης λαϊκής γιορτής της πόλης.

Και όπως λέει ο μεγάλος μας ποιητής: «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου, από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.»

Κηρύσσω την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2017!

Καλό Καρναβάλι!!!».

Η φλόγα της χαράς, του ενθουσιασμού, της πατρινής καρναβαλικής διασκέδασης , της νεανικής ορμής και δημιουργίας  έμεινε απτόητη και άσβεστη το βράδυ του Σαββάτου μέσα από την  τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 αναδεικνύοντας  τα γνήσια χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής , που θα ξετυλιχτούν σε όλη τους την έκταση και το μεγαλείο κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου. Μια καρναβαλική περίοδος, που θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου επιφυλάσσοντας πλήθος συγκινήσεων στις αξέχαστες και μοναδικές μέρες και νύχτες, οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Η Πλατεία Γεωργίου φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχτεί το Πατρινό Καρναβάλι 2017, μια όαση ξεγνοιασιάς και απόδρασης από τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης και της σκληρής καθημερινότητας.

Η δράση αναπτύσσεται  στη σκηνή της Πλατείας Γεωργίου και στους δυο ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές»  Δημήτρη Γεωργόπουλο και Άλκη  Σαρακίνη να μας προτείνουν την οικεία γλώσσα της καρδιάς, της αγάπης, του γλεντιού, τη γλώσσα του Πατρινού Καρναβαλιού και να ζεσταίνουν το χιουμοριστικό-ανατρεπτικό κλίμα μέσα από έναν καρναβαλικό διάλογο με ευρηματικότητα, φαντασία και μνήμες παλαιότερων καρναβαλιών. Η ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού συμπυκνωμένη στο χρόνο και εκτυλισσόμενη σε  σκηνές (μία ανά δεκαετία από το 1900 έως σήμερα, με εξαίρεση τη δεκαετία 1940-1950 όπου το Πατρινό Καρναβάλι σίγησε υπό την καταστρεπτική βουή της Κατοχής και των πολέμων) ταξίδεψε με τον πιο σύγχρονο τρόπο και με κοινό παρονομαστή την αναλλοίωτη δύναμη του Καρναβαλιού μας.

Η αντανάκλαση των λόγων των δυο ηθοποιών άμεση στη δεύτερη σκηνή μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», όπου αναπαριστάνεται το σημαντικό κάθε δεκαετίας με δράση, με χορό και τραγούδι. Ένα αυτόματο φλασμπάκ στο χτες και ευθύς η συνέχεια της μαγικής  ροής  του καρναβαλικού χρόνου, που μετράται με ακρίβεια μόνο στην Πάτρα, αφού το Πατρινό Καρναβάλι 2017 είναι έτοιμο να ανατείλει.

Η παρουσιάστρια της τελετής έναρξης Νατάσσα Τραγουστή με τη γνωστή εξωστρεφή και λαμπερή παρουσία της  κάλεσε στην κεντρική σκηνή  τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο, ο οποίος απηύθυνε στους συμμετέχοντες και τους νέους μήνυμα αφύπνισης και διασκέδασης μακριά από ναρκωτικά και εξαρτησιογόνες ουσίες προτρέποντας για μια δυναμική στάση κόντρα στην παθητική ζωή. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Τον επόμενο μήνα η Πάτρα και ειδικά η νεολαία της θα ξεχυθεί στους δρόμους, να γλεντήσει, να χορέψει, να διασκεδάσει, να σατιρίσει.

Το δικαίωμα της νεολαίας στην σταθερή εργασία, το δικαίωμα στην μόρφωση, στον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο δεν μπορούν να της το κλέβουν  με αδιέξοδες λύσεις, όπως είναι ο δρόμος των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά.

Μπροστά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, το Δ.Σ. της Κοινωφελούς του καρναβαλιού πήρε απόφαση για το φετινό καρναβάλι να δώσει το θέμα «Καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις». Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δράσεις ενάντια στην μάστιγα των ναρκωτικών, που αγγίζει ιδιαίτερα την νεολαία.

Θέλουμε μέσα από την πρωτοβουλία να περάσουμε το μήνυμα ειδικά στην νέα γενιά να εξαρτηθεί από την ζωή, τη δημιουργία, να εθιστεί στην διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της.

Να γυρίσει την πλάτη στις θεωρίες και τις πολιτικές της ναρκοκουλτούρας. Μακριά από την θεωρία του πλαστού διαχωρισμού «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών.  Να μείνει μακριά από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και να διεκδικήσει τα δίκια της. Μια ζωή με ναρκωτικά δεν βολεύει την ζωή μας, απεναντίας την βάζει στην γωνία, μακριά από τις διεκδικήσεις και της ανάγκες της. Δεν μπορεί η αγανάκτηση και η οργή μας να διοχετεύεται σε αδιέξοδους δρόμους. Άλλα μέτρα θέλει!!!. Ο δρόμος αυτός είναι της ανυπότακτης στάσης ζωής ενάντια σε όσους μας κλέβουν τα δικαιώματά και τα όνειρά μας.

Το καρναβάλι μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την νεολαία να πει ένα μεγάλο όχι στην παθητική ζωή. Εκτός από την διασκέδαση, το καρναβάλι είναι βήμα δημιουργίας.

Μπορούμε να καρναβαλιστούμε ελεύθεροι, να δώσουμε μήνυμα  αγώνα για ζωή με δικαιώματα.

Μέσα από την σάτιρά σας, και την καρναβαλική σας διάθεση, διεκδικήστε την μόρφωσή σας, την σταθερή εργασία, την δημιουργική ζωή.

Σας καλούμε να μπείτε εσείς μπροστά στον πόλεμο αυτόν και μέσα από την δράση σας, να πείτε ένα μεγάλο όχι στα ναρκωτικά και ένα μεγάλο ναι στην ζωή που έχετε μπροστά σας.

Ας υποδεχτούμε όλοι μαζί το Δήμαρχο της Πάτρας για να ανοίξει την μεγάλη μας γιορτή.

Καλό Καρναβάλι »

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, o οποίος κήρυξε την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 και ευθύς η ομάδα της Λευκής Χριστοδούλου (ζούμπα) από το body house , ανέβηκε στη σκηνή και πρόσφερε στο Δήμαρχο τη δάδα με τη φλόγα της ελπίδας και της ζωής της νεολαίας  χορεύοντας τα ρεφρέν από τα καλύτερα πατρινά καρναβαλικά τραγούδια.  Ένας χείμαρρος εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων, με εκκίνηση την ταράτσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, έλαμψε σ τον ουρανό και έδωσε αίγλη στη νύχτα της Πάτρας υπό τους καταιγιστικούς χορευτικούς ρυθμούς της μουσικής.

Ακολούθησε συναυλία με την ορχήστρα “The Band” με καταξιωμένους πατρινούς μουσικούς και τραγουδιστές , για περίπου μιάμιση ώρα με ρυθμούς  latin-disco-rock n roll – πατρινά καρναβαλικά και αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του 60. Τη σκυτάλη ευθύς ανέλαβαν τέσσερις Πατρινοί djs, οι  Τάκης  Αγγελόπουλος, Γιάννης Κανελλόπουλος και  Στέφανος Νάσιος που, με τις χορευτικές τους επιλογές στα decks, κράτησαν ψηλά το καρναβαλικό θερμόμετρο σε ένα υπαίθριο πάρτι που κράτησε τον κόσμο ενεργό στην πλατεία.

Η Πάτρα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, γλεντά και θα γλεντά μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Με σάτιρα, με ευρηματικότητα, με ανατροπή, με φαντασία, με έμπνευση. Μα πάνω από όλα με γνήσια καρναβαλική ψυχή. Με τη νεολαία της στις επάλξεις να αντιστέκεται και να δημιουργεί. Με τους ρυθμούς της καρναβαλικής καρδιάς να αναγεννιούνται και να μας παρασύρουν σε απρόοπτες και συναρπαστικές διαδρομές και συναντήσεις με τη χαρά της ζωής.

Η Τελετή Έναρξης  βασίστηκε  αποκλειστικά στην παρουσία του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διδασκαλία ρόλων: Μιλτιάδης  Παπλάς

Υπεύθυνος ροής προγράμματος και τελική σκηνοθεσία: Κων/νος Αλμπάνης.

Χορογραφίες: Βίκυ Αγόρα

Ενορχήστρωση και επιμέλεια προγράμματος: Αρτέμης Μπεκρόπουλος

Φωτιστής: Λαζανάς Γεώργιος

Συμμετείχαν

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

Γιώργος Πετρίτσης, Μαριάννα Βούλγαρη, Άγγελος Νικολάου, Βάσια Πανάρετου, Μαρία Κατριβέση (λυρική σοπράνο και ηθοποιός μουσικού θεάτρου) , Νίκος Παπακώστας (τενόρος)

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Ντραμς: Ευθύμιος Παπαδούλας, Κρουστά: Άκης Χατζημικές, Μπάσο: Αρτέμης Μπεκρόπουλος, Synthesizer: Παναγιώτης Παναγόπουλος, Synthesizer: Γιάννης Γκιούστος, Ηλεκτρική Κιθάρα: Πασχάλης Μπάσης, Σαξόφωνο: Καλιντέρης Φώτης, Τρομπόνι: Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Τρομπέτα: Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Φλάουτο: Αλεξάνδρα Κοσμά, Πιάνο: Olena Fedko.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (από την ομάδα των υποκριτών)

Δημήτρης Γεωργόπουλος, Άλκης  Σαρακίνης

ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Γεωργία Σακκά, Γεωργία Δουκλιά, Κέλλυ Πουλιάση, Φαίδρα Κοντογεώργου, Κων/να Βαρέλη, Ραφαέλα Σοφία, Ναταλία Τριανταφυλοπούλου, Ιωάννα Μαυραγάνη, Έλενα Τσερπέλη, Αγγελική Παπανδριανού, Φανή Παπαευσταθίου, Ντέμη Κατσαΐτη, Ευδοκία Γαρουφαλή, Λουκία Βεροπούλου, Αλεξάνδρα Παπαδάτου, Αναστασία Τσαγκαρουσιάνου, Αλέξης Γεωργιόπουλος, Θεόδωρος Φεραδούρος, Μίλτος Παπλάς, Ασημάκης Στρατόγιαννης

ΣΧΟΛΗ  ZUMBA

Χριστοδούλου Λευκή, Παξινού Ολίνα, Καρφή  Βιβή, Καράμπελα Πένη, Καραμπέρη Αντιόπη, Κουτράκη Σέβη, Γεωργακοπούλου Δέσποινα, Κουινη Ντία, Παπαχλιμιντζου Παρασκευή, Ζερβού Μέρφη, Χριστινα Λεμονιά, Τσιλιανου Ιωάννα

DJ’S

Τάκης  Αγγελόπουλος, Γιάννης Κανελλόπουλος, Στέφανος Νάσιος

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΜΕΛΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

Παρουσιάστρια της τελετής έναρξης ήταν  η δημοσιογράφος Νατάσσα Τραγουστή και τελάλης  ο Δημήτρης Χουρδούμης.

16176485_10154848000770833_1267257789_n

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.