Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Πικρές διαπιστώσεις του προέδρου του ΤΕΕ

Πικρές διαπιστώσεις του προέδρου του ΤΕΕ

Στις καλένδες η σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια, καρκινοβατούν κρίσιμα οδικά έργα

Η Αιτωλοακαρνανία υστερεί αναπτυξιακά και αυτό είναι πανθομολογούμενο. Όταν όμως οι διαπιστώσεις γίνονται από τον πρόεδρο του τοπικού ΤΕΕ αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν «τροφή» για προβληματισμό.

Ο Λίνος Μπλέτσας στο άρθρο του για το νέο έτος σημειώνει πως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το μόνιμο χαρακτήρα της αναπτυξιακής «εξαίρεσης» της Αιτωλοακαρνανίας.

 «Η περιοχή μας διαχρονικά αδυνατεί να ακολουθήσει τις θετικές εξελίξεις στην υπόλοιπη χώρα με αποτέλεσμα να παραμένει ουραγός σε όλους τους κρίσιμους αναπτυξιακούς δείκτες. Παρά τα αδιαμφισβήτητα, συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Αιτωλοακαρνανία αδυνατεί να συγχρονίσει το βηματισμό της με τον προοδευτικό οίστρο άλλων περιοχών, καθώς διακρίνεται από μία ανυπέρβλητη υστέρηση: την έλλειψη σύγχρονων υποδομών, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης εγκατάλειψής της», σημειώνει ο κ. Μπλέτσας.

Επικαλείται μάλιστα ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την κάθετη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο. «Ένα έργο οδοποιίας με έτοιμη, δωρεάν προμελέτη από το συναδλεφο κ. Χρήστο Ράδο και χαμηλό κόστος κατασκευής η οποία παραπέμπτεται διαρκώς στις καλένδες, αφήνοντας ένα δήμο εκατό χιλιάδων κατοίκων να εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο με προδιαγραφές και κατασκευή, που χρονολογούνται στις αρχές του δεύτερου μισού του προηγούμενου αιώνα», επισημαίνει.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και τα υπόλοιπα οδικά τμήματα, που μπορούν να διασπάσουν την ιδιότυπη απομόνωση της περιοχής, ήτοι Πλατυγιάλι – Ιόνιος Οδός και Αγρίνιο Καρπενήσι, διαρκώς καρκινοβατούν και δεν τελεσφορούν ποτέ. Αντιθέτως, μεγάλη, αν μη τι άλλο, είναι η σπουδή για τα έργα εκτροπής του Αχελώου που διαρκώς επαναπροωθούνται», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Υπογραμμίζει πως  το εγκαταλελειμμένο- επί σειρά δεκαετιών- επαρχιακό οδικό δίκτυο καθιστά περιοχές με ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, ουσιαστικά μη προσβάσιμες και τις θέτει εκ προοιμίου εκτός αναπτυξιακής προοπτικής.

Αναφέρεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που «θυσιάζεται διαρκώς στον υδροκεφαλισμό των Πατρών, τη στιγμή που η δυναμική παρουσία της και η διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής θα μπορούσε να προκαλέσει συλλογικά, ποιοτικά άλματα στο μέλλον».

Δεν παραλείπει να τονίσει εξάλλου πως πολυάριθμοι αρχαιολογικοί θησαυροί σε όλη την επικράτεια του νομού παραμένουν κι αυτοί χωρίς δυνατότητα πρόσβασης και άρα ικανής προβολής τους.

Τα ανωτέρω αποτελούν μεν διαπιστώσεις αλλά το ΤΕΕ έχει κατά καιρούς καταθέσει και προτάσεις.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Μπλέτσα ΕΔΩ

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΜΑΤΑ.

  2. spi

    Την επόμενη φορα που θα συναντήσετε τους βουλευτείς του νομού αυτά να τους πείτε και να μην σπεύσετε να τους κεράσετε…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.