Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Ποδοσφαιρικό Grexit: Ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός αποκλεισμού

gipedo-1-750x350Με το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από την Ευρώπη να είναι πλέον ορατό μετά την εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, όλοι αναρωτιούνται ποιές θα είναι οι πιθανές συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού… Grexit.

Η ΕΠΟ έχει μια προθεσμία δύο μηνών για να μπορέσει να πείσει FIFA και UEFA ότι και κανόνες μπορούμε να βάλουμε και μπορούμε να τους εφαρμόσουμε όταν πρέπει και όποτε πρέπει.

Αν δεν τα καταφέρει, τότε οι συνέπειες που θα υποστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλο το φάσμα του θα είναι τρομακτικές.

Να το γιατί:

Οι αγωνιστικές συνέπειες
-Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, όπως και στο Nations League.

-Κανένας σύλλογος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα (Champions League, Europa League). Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το “εισιτήριο” για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ όταν επιστρέψουμε τόσο η εθνική όσο και οι σύλλογοι θα έχουν βρεθεί στις τελευταίες θέσεις των ειδικών βαθμολογιών και θα έχουν τεράστιες δυσκολίες στο να προκρίνονται στις μεγάλες διοργανώσεις..

– Πέρα όμως από τα παιχνίδια σε διοργανώσεις εθνικών ομάδων ή συλλόγων δε θα επιτρέπονται ούτε τα διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε… ποδοσφαιρική Βόρειο Κορέα.

-Τέλος από τη στιγμή που η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται πλέον ως μέλος της FIFA, δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών από ή προς την Ελλάδα, επίσης δεν θα επιτρέπονται οι μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα οι ξένοι παίκτες που αγωνίζονται στην Super League, ακόμη κι αν δεσμεύονται με πολυετή συμβόλαια θα μπορούν να καταθέτουν προσφυγή προκειμένου να μείνουν ελεύθεροι.

Οι οικονομικές συνέπειες
-Με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων να αποτελεί παρελθόν εδώ και λίγους μήνες, το τοπίο στο τηλεοπτικό κομμάτι (που είναι και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις ΠΑΕ) γίνεται ακόμη πιο γκρίζο καθώς τα όποια κανάλια ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα της Super League θα προσφέρουν πλέον ελάχιστα χρήματα.

-Σε χορηγικό επίπεδο, το πρωτάθλημα απέκτησε κεντρική χορηγία (εταιριών συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη) πριν από ένα χρόνο, αλλά μετά το Grexit καταλαβαίνει κανείς ότι τα δεδομένα αλλάζουν, ενώ προφανώς πέρα από την κεντρική χορηγία θα προκύψουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξεύρεση χορηγών για τις ομάδες (κι αυτό συνδέεται και με το τηλεοπτικό τοπίο.

-Τεράστιο οικονομικό ζήτημα θα ανακύψει και με την ΕΠΟ, στην οποία από το πρωτάθλημα της Super League (μεταγραφές, παράβολα, πρόστιμα) και το Κύπελλο καθώς και τα παιχνίδια της Εθνικής (επίσημα και μη), αλλά και τα διάφορα προγράμματα των FIFA, UEFA, ο ετήσιος τζίρος της υπολογίζεται σε 20 εκατ. Ευρώ!

Thetoc.gr 
 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.