Το αρωματικό και γλυκόξινο πορτοκάλι δεν μας δίνει μόνο απεριόριστη έμπνευση για γλυκές συνταγές αλλά χαρίζει με την οξύτητά του ξεχωριστή γεύση σε πολλά αλμυρά πιάτα. Μπαίνει κομμένο σε φέτες μέσα σε πράσινες σαλάτες μαζί με ξηρούς καρπούς ενώ ζωντανεύει μοναδικά μαρινάδες και σάλτσες σε χοιρινά φιλέτα και σε μπουκίτσες κοτόπουλου. Δοκιμάστε το ακόμη με φρέσκο ψάρι, όπως σε μια μαρινάδα εσπεριδοειδών για το λαβράκι και την τσιπούρα ή βάλτε το σε ένα βαθύ μπολ με πατάτες, ελιές και αυγά και θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα μπορεί ένα φρούτο να μεταμορφώσει τις αλμυρές γεύσεις.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές:
Σελινόριζες με ντοματοπελτέ και πορτοκάλι
Η γλυκιά σελινόριζα μπαίνει στο καθημερινό τραπέζι μαγειρεμένη με ντομάτα και πορτοκάλι και μεταμορφώνεται σε ένα φαγητό που θα αγαπήσουν όλοι.
Σαλάτα με ροβίτσα, πορτοκάλι, κρεμμύδι και σύγκλινο
Η ροβίτσα είναι ένα ιδιαίτερο όσπριο, που μας δίνει πολύ νόστιμες συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, όπως αυτή η ζεστή οσπριοσαλάτα με σύγκλινο και πορτοκάλι.
Φιλετάκια αλά βαλεντσιάνα
Τα νόστιμα αυτά φιλετάκια τα δοκίμασα πρώτη φορά στη Βαρκελώνη και η πορτοκαλένια σάλτσα τους με κέρδισε. Αξίζει να τα ετοιμάσετε, θα σας αρέσουν πολύ.
Baby πατάτες με πορτοκάλι και ελιές
Αυτές οι baby πατάτες είναι μια ξεχωριστή πρόταση για να συνοδεύσετε το κρέας ή το ψάρι που θα επιλέξετε για κυρίως πιάτο μια Κυριακή ή σε κάποιο γιορτινό κάλεσμα.
Σαλάτα με ρόκα, παντζάρια, πορτοκάλι και κρεμμύδι
Φτιάχνουμε φρέσκια σαλάτα με ρόκα και παντζάρια. Ετοιμάζουμε και την πιο νόστιμη σάλτσα με μηλόξιδο και πορτοκάλι.
Μπαρμπούνια με πορτοκάλια και ελιές
Μια εύκολη συνταγή για μπαρμπούνια, που θα αγαπήσετε χάρη στην υπέροχη γεύση της αλλά και το μοναδικό της άρωμα.
Χοιρινές πανσέτες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και πατάτες
Στις μέρες μας τα τηγάνια δεν προορίζονται να μαγειρεύουν αποκλειστικά και μόνο τηγανητά φαγητά. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για σύγχρονα σκεύη μαγειρικής με αντικολλητικές επιστρώσεις, μέσα στα οποία μπορούμε να ψήσουμε και να μαγειρέψουμε πολύ γρήγορα και με ελάχιστη λιπαρή ουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνταγή για πανσέτα που σας προτείνουμε παρακάτω.
Πατατοσαλάτα με ελιές, αυγά και πορτοκάλι
Μια εύκολη και πολύ θρεπτική σαλάτα για κάθε ώρα της ημέρας με τη γλυκόξινη σπιρτάδα του πορτοκαλιού.
Μπουκίτσες κοτόπουλου με τσάι του βουνού και πορτοκάλι
Φτιάχνουμε το κοτόπουλο διαφορετικά με τσάι του βουνού και πορτοκάλι. Το σερβίρουμε πάνω σε λευκό ρύζι, καρολίνα ή basmati. Με αυτό το φαγητό θα μοσχομυρίσει το σπίτι.
Λαβράκι μαριναρισμένο με λουίζα και εσπεριδοειδή
Ένα πιάτο που θα ετοιμάσετε με τη λογική του σεβίτσε μαρινάροντας το ψάρι σας για 2-3 ώρες.
Σουφλέ με καρότο και πορτοκάλι
Το κλασικό σουφλέ με τυρί γίνεται ακόμη πιο νόστιμο αν του προσθέσουμε καρότα και το αρωματίσουμε με πορτοκάλι.
Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά
Καλή η κατσαρόλα αλλά η γάστρα έχει άλλη χάρη… Φτιάχνουμε κοτόπουλο στη γάστρα λοιπόν, το καρυκεύουμε με μπαχαρικά και το αρωματίζουμε με πορτοκάλι!
Τσιπούρες φούρνου αρωματισμένες με πορτοκάλι
Ένα εξαιρετικό πιάτο, ελαφρύ, γευστικό και αρωματισμένο με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πορτοκαλιού. Συνοδεύστε το με λευκό ρύζι, με σαλάτα βραστών ή ψητών λαχανικών αλλά και με βραστά χόρτα.
Σαλάτα με ξινόμηλα, πορτοκάλι, αντίδια, ρόδι και βαλσαμικό ξίδι
Μια αρωματική σαλάτα που συνδυάζει πρασινάδες με φρούτα του χειμώνα. Και γιορτινή και αποτοξινωτική!
Ψαρονέφρι με μέλι και σάλτσα πορτοκαλιού
Τα εσπεριδοειδή είναι φρούτα που φλερτάρουν ασύστολα με κρέατα, σαλατικά και λαχανικά. Και δεν αναφέρομαστε στο λεμόνι που είναι ο καλύτερος φίλος των ψητών, αλλά στο πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι, το περγαμόντο. Ένα μίγμα από όλους αυτούς του χυμούς μπορεί να κάνει το γουρουνάκι ή το κατσικάκι φούρνου απίστευτα νόστιμο. Αν όμως δεν έχετε και πολύ χρόνο στη διάθεσή σας και θέλετε να παρουσιάσετε κάτι νόστιμο και εντυπωσιακό στο τραπέζι σας, δοκιμάστε τη συνταγή μας.
Παντζαρόσουπα με τζίντζερ, πορτοκάλι και αρωματικό γιαούρτι
Εντυπωσιακή κόκκινη σούπα με απλά υλικά, αλλά πολύ ξεχωριστά αρώματα και γεύση.
Πράσινη σαλάτα με ρόδι, πορτοκάλι και λιαστή ντομάτα
Μια δροσερή και πραγματικά απολαυστική πράσινη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι, ιδανική για κυριακάτικα τραπέζια.
Πατάτες στον φούρνο με κάστανα και πορτοκάλι
Αυτές οι πατάτες φούρνου γίνονται το τέλειο συνοδευτικό για ένα ψητό κρέας σε ένα Κυριακάτικο τραπέζι.
Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα πορτοκάλι και κονιάκ
Ζουμερές και λαχταριστές πανσέτες με πλούσια σάλτσα από πορτοκάλι και κονιάκ, που γαρνίρεται ιδανικά με πατάτες φούρνου.
Πηγή: olivemagazine.gr