Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Πως φτάσαμε στα “μικροδάνεια” των 25.000 ευρώ, όχι όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση πάντως…

Πως φτάσαμε στα “μικροδάνεια” των 25.000 ευρώ, όχι όπως θέλει να λέει η κυβέρνηση πάντως…

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τις πρόσφατες εξαγγελίες της για την οικονομία, βρέθηκε ο τρόπος να έχουν μια στοιχειώδη χρηματοδότηση οι “μικροί” της αγοράς, έμποροι, επαγγελματίες κλπ, εκτός τραπεζικού συστήματος. Ιδιώτες όπως ενδεχομένως οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και κάποιες δομές που αναφέρονται στο κράτος, όπως οι δήμοι και τα επιμελητήρια, θα μπορούν να δίνουν δάνεια χωρίς προσημείωση(δηλαδή εμπράγματες εγγυήσεις) μέχρι 25.000 ευρώ, με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε όσους τα έχουν ανάγκη και είναι αποκλεισμένοι από τις τράπεζες, στην περίπτωση των δήμων και των επιμελητηρίων ,δε, με ποσοστό μέχρι 60% σε εταιρίες που θα σχηματιστούν. Με επιτόκιο λίγο πάνω από των τραπεζών αλλά “όχι και στα όρια της τοκογλυφίας”, όπως είπε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Μέχρι εδώ καλά, όμως η είδηση είναι ημιτελής διότι ούτε η πρωτοβουλία για δανεισμό εκτός τραπεζών είναι της σημερινής κυβέρνησης αλλά ούτε και μόνη της κατέβασε το πρόσφατο νομοσχέδιο.Για να είναι κανείς ειλικρινής πρέπει να αναφέρει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αυτό το ζήτημα πολύ ψηλά και από το 2018 προσπάθησε να φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Γιατί δεν κατέστη αυτό δυνατό είναι μια άλλη υπόθεση, απλά να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για θέμα ταυτότητας για το συγκεκριμένο κόμμα η ύπαρξη παράλληλου συστήματος δανεισμού στην οικονομία, άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας που επιδίωξε από την αρχή ο κ. Δραγασάκης.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, προχθές ο γράφων επικοινώνησε από το ραδιόφωνο του Αχελώου 98,4 στο Αγρίνιο με την Ηρώ Ζαβογιάννη, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Και δεν επικοινωνήσαμε με την κ. Ζαβογιάννη μόνο λόγω της θητείας της κοντά σε τέτοια ζητήματα, μέτρησε πολύ το γεγονός ότι πολιτεύτηκε στην Αιτωλοακαρνανία.

Το στέλεχος λοιπόν του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στο ραδιόφωνο ότι πράγματι ήταν θέμα ταυτότητας για την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι ήταν κάτι που δεν ήθελε να ακούει η σημερινή. Πως όταν ήρθε στη Βουλή το θέμα δόθηκε μεγάλη μάχη για να ακολουθηθεί η προηγούμενη γραμμή και να μην δίνουν τέτοια δάνεια μόνο οι ιδιώτες, όπως έγινε προσπάθεια. “Εμείς θέλαμε να είναι και το κράτος σε αυτή την προσπάθεια, για να αξιολογεί με περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα τέτοιες ανάγκες κι όχι μόνο οι ιδιώτες. Παλέψαμε και περάσαμε το να μετέχουν οι δήμοι και τα επιμελητήρια σε κάτι τέτοιο, εμείς θέλαμε εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση δέχτηκε μέχρι ποσοστού 60% σε σχήματα που θα γίνουν. Όπως πετύχαμε και να χρηματοδοτούνται και εταιρείες κοινωνικού χαρακτήρα που δεν προβλεπόταν”, τόνισε η κ. Ζαβογιάννη.

Αυτό που δεν έγινε κατορθωτό στην διαδικασία στην Βουλή ήταν να μην εποπτεύει αυτό τον “μικροδανεισμό” μόνο η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά να συμμετέχουν σε μια τριμερή και τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Έτσι, για να τα λέμε όπως έχουν τα πράγματα και να είμαστε δίκαιοι. Όταν ο γράφων, πάντως, ρώτησε για το πως βλέπει την βοήθεια που δίνει η κυβέρνηση στην οικονομία και ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία, εν ολίγοις η απάντησή της ήταν “πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα”…

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.