Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Πως ήταν η προτομή του ήρωα του 1821 Γ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, πριν βρεθεί πεταμένη στα μπάζα!

Πως ήταν η προτομή του ήρωα του 1821 Γ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, πριν βρεθεί πεταμένη στα μπάζα!

Μνήμες – μια φωτογραφία μια εποχή!

1 ΒΑΡΝΑΚΟΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ (3)Η Φωτο τραβήχτηκε περίπου το 1980, πριν 36 χρόνια… Δείτε (Από το Αρχείο του Ν. Μήτση)

Το ανασκάλεμα των προσωπικών αρχείων του ιστορικού ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση, έφερε στο φως μια φωτογραφία, ένα μοναδικό ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπώνεται η επιβλητική προτομή του πρωτοκαπετάνιου του Ξηρομέρου, Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, του Αητού της Ακαρνανίας, του δοξασμένου ήρωα του 1821, που ήταν τοποθετημένη στην παραλία της Βόνιτσας.

Εντυπωσιάζει η φωτογραφία που δείχνει την προτομή του Βαρνακιώτη, η οποία είχε τοποθετηθεί στη παραλία της Βόνιτσας το 1982, πάνω σε μια  μίαγρανιτένια πέτρα με ένθετη την ανάγλυφη μορφή του ήρωα του 21 από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας, η οποία όμως δυστυχώς έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και πρόσφατα βρέθηκε πεταμένη στα… μπάζα!!  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Την έκταση της καταστροφής αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πριν και το μετά της προτομής του Βαρνακιώτη:

2 ΒΑΡΝΑΚΟΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ (5)
Η σύγκριση των εικόνων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με τη επιβλητική προτομή του Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη, να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές…

Σημειώνει στο σημείωμα που μας έστειλε ο ιστορικός συγγραφέας Νίκος Θ. Μήτσης: «Όταν δημοσιεύτηκε το θέμα που αφορούσε το «γλυπτό» με τον Βαρνακιώτη, προσπάθησα να βρω την φωτογραφία που είχα απ΄ το  ηρώο αυτό που ήταν στημένο στην παραλία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα…….

Αυτές τις μέρες ξεσκαρτάροντας το αρχείο μου, την βρήκα την φωτογραφία που είναι του 1980 και όπως βλέπεις η παραλία  έχει «τριτοκοσμική» σε σχέση με σήμερα εικόνα.

Η τοποθεσία που εγώ θυμάμαι την σκαλισμένη αυτή πέτρα με την φανταστικήχαραγμένη εικόνα του ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ   ήταν στην παραλία τουλάχιστον ως το1995-1998 που το έβλεπα,  ιδίοις  όμμασι  – όταν, ως Νομαρχιακός Σύμβουλος επισκεπτόμουν συχνά πυκνά τη Βόνιτσα, ενώ τώρα ομολογώ  έχω να πάω απ΄ την  παρουσίαση του βιβλίου μου το καλοκαίρι του 2009.

Πλέον, οι ελπίδες όλων για να «λάμψει» ξανά η  προτομή του Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη στη Βόνιτσα, στρέφονται στη δημοτική αρχή η οποία ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα κάνει πάντα ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την ιστορική μνήμη».

Κλείνοντας να πούμε ότι κατανοώντας πως ο Δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσεως που βιώνει η πατρίδα μας, θεωρούμε όμως πως επιβάλλεται να ανακαινισθεί και να τοποθετηθεί ξανά ως ελάχιστο δείγμα τιμής στον Αρχιστράτηγο της Δυτικής Στερεάς, στο δοξασμένο ήρωα του 1821, Γεωργίου Νικ. Βαρνακιώτη.

Η Προτομή αποτελούσε δωρεά από την Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας

/xiromeronews.blogspot.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.