Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Πως οι Γερμανοί ξανάρθαν…από Άκτιο, βρήκαν τον Καπράλο και θα φιλοτεχνήσουν στην Ορεινή Τριχωνίδα

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα στον Ορεινό Δήμο Αγρινίου είναι το Ελληνογερμανικό σεμινάριο γλυπτικής.10 περίπου Γερμανοί θα έρθουν στον τόπο μας και σε ένα ορεινό χωριό ( Χούνη) και θα φιλοτεχνήσουν μαζί με άλλους 10 συντοπίτες μας  γλυπτά με θέμα ” Ειρήνη και Γαλήνη”. Τα μαθήματα θα γίνουν υπό την καθοδήγηση της Γερμανίδας γλύπτριας Ingrid Hornef.  Στη συνέχεια τα γλυπτά αυτά θα δωρηθούν ως ένδειξη συμφιλίωσης σε Χούνη και Άγιο Βλάση, χωριά που καταστράφηκαν το 1944 από Γερμανούς.

Το παρόν άρθρο δεν έχει χαρακτήρα ανακοίνωσης. Έτσι κι αλλιώς οι  λεπτομέρειες του σεμιναρίου και το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σήμερα. (https://sculpturing-in-chouni.jimdosite.com/).

Σκοπεύει να καταγράψει λίγο πως έφτασε το σεμινάριο ως εδώ και πως 10 Γερμανοί θα περάσουν μία εβδομάδα στα Παρακαμπύλια. Φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο χωρίς το συγκεκριμένο σεμινάριο. Αυτό έγινε από μία γόνο οικονομικών μεταναστών, την καθηγήτρια-μεταφράστρια Αννέτα Κούρτη. Ήταν η εποχή που οι Έλληνες λόγω δύσκολων συνθηκών έφευγαν ως Gastarbeiter στη Δυτική Γερμανία αρχές δεκαετίας του 60. Η Αννέτα δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα. Είναι μια ελληνόφωνη Γερμανίδα σε ύφος και τρόπο σκέψης, αλλά ελληνίδα 100% σε καρδιά. Σκέφτηκε λοιπόν να κάνει αυτό για τον τόπο της.

Μετά από προσπάθεια δύο ετών κατάφερε να στήσει το σεμινάριο αυτό και να βρει ανθρώπους να συνεργαστεί. Πράγματι το εγχείρημα της βρήκε ανταπόκριση από συγκεκριμένους ανθρώπους και από το Δήμο. Το ενδιαφέρον είναι η πρόσβαση των Γερμανών συμμετεχόντων. Επέλεξαν το αεροδρόμιο του Ακτίου   για να επισκεφτούν αυτό το απομονωμένο σημείο της Ορεινής Ενδοχώρας. Από κει και πέρα ίσως προβληματίζονται για χωματόδρομους και άλλα που θα συναντήσουν. Εκ πρώτης όψεως βέβαια κάτι είχαμε να επιδείξουμε και στο Αγρίνιο, το μουσείο του Καπράλου για να πείσουμε την Ingrid ότι η πόλη έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη γλυπτική. Ίσως θα περίμενε να δει κάτι μεγαλύτερο. Άλλη μία γλυπτοθήκη τουλάχιστον του Θεόδωρου ίσως θα χώραγε. Πάντως η Ingrid εντυπωσιάστηκε με την επανάληψη της φιγούρας της μάνας από τον γλύπτη.

Το σεμινάριο παραδόξως θα ξεκινήσει με τα Exit Poll των εκλογών. Δεν μπορούσε να μετατεθεί γιατί οι Γερμανοί ζουν σε μια κανονικότητα που δεν μπορούν να αλλάξου. Ίσως κατ΄εμέ είναι ασφυκτικά προβλέψιμη, ίσως όμως θα ήταν ασφυκτικά ασύμμετρη για αυτούς οποιαδήποτε αλλαγή λόγω εκλογών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Γερμανοί επισκέπτες τουρίστες θα περάσουν καλά, θα πάνε για μπάνιο στον Τρικεριώτη, θα επισκεφτούν το φράγμα Κρεμαστών και θα ανεβούν στην κορυφή του Προφήτη Ηλία στον Άγιο Βλάση. Ας γνωρίσει και λίγο τουρισμό αυτός ο εγκαταλελειμμένος υπέροχος τόπος.

Υ.Γ. Ο γράφων έστησε το κομμάτι των ομιλιών του σεμιναρίου, το οποίο θα κινήσει λίγο την οικονομία της περιοχής αυτές τις μέρες- για να το δούμε υλιστικά. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην συγκεκριμένη τοπική κοινότητα έλαβε μόνο τρεις ψήφους. Φυσικά όσοι έλαβαν περισσότερους  εκεί δεν ξέρουν καν για το γεγονός αυτό.  Αν γύρναγε πίσω ο χρόνος, θα το ξαναέκανε μόνο για τη νοσταλγία της Annete. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση για όποιον νομίζει ότι οι επιλογές γίνονται με βάση το συνολικό όφελος…

Λ.Υ

.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.