Η χρονιά δεν ξεκινάει πολύ αισιόδοξα αν σκεφτείς ότι θα πρέπει να δουλέψεις μέχρι τις 27 Ιουνίου για να πληρώσεις τις υποχρεώσεις του στην εφορία.
Και το αίσθημα αδικίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι το γεγονός ότι χρειαζόμαστε 177 ημέρες για να φτάσουμε στη λεγόμενη “ημέρα φορολογικής ελευθερίας” δεν ισχύει για όλους. Ένας μέσος είναι αυτός ο αριθμός. Αυτός που εμφανίζει εισόδημα 300 ευρώ τον μήνα και πληρώνει τις ελάχιστες επιτρεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, προφανώς δεν έχει την ίδια συμμετοχή στα φορολογικά βάση με αυτόν που δηλώνει όλα του τα εισοδήματα.
Η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων μελετών για την ημέρα φορολογικής ελευθερίας δημοσιεύτηκε και αποτυπώνει μια μικρή βελτίωση της κατάστασης μέσα στο 2023.
Απαιτήθηκαν 177 ημέρες για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας μέσα στο 2023, διάστημα που είναι κατά επτά ημέρες μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
Που κατέληξε η φετινή μελέτη;
-Η 27 η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
-Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
-Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.
Είναι προφανές από τα συμπεράσματα της έρευνας ότι οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τους μέσους όρους και τα συνολικά ποσά των εισπράξεων του κράτους από φόρους. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους εκτιμώνται στα 37,78 δις ευρώ, τους άμεσους στα 23,48 δις ευρώ, τις κοινωνικές εισφορές στα 29,17 δις ευρώ.
Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτά τα βάρη δεν είναι ίδια άρα, δεν μπορούν και όλοι να ισχυριστούν ότι θα εργαστούν 177 ημέρες για το κράτος. Επίσης, η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά επιδόματα που προφανώς περιορίζουν το πραγματικό χρονικό διάστημα για το οποίο απασχολείται κάποιος για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.