Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Προχωρημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Αιτωλοακαρνανία

Προχωρημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Αιτωλοακαρνανία

Οι κυβερνητικές ελπίδες για τόνωση της ελληνικής οικονομίας και  ανάπτυξη θέσεων εργασίας με προσέλκυση επενδύσεων για την καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης αφορούν άμεσα την Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr,  ξένα εταιρικά σχήματα «ψάχνονται» να επενδύσουν στον Νομό ωστόσο σε δύο περιπτώσεις το ενδιαφέρον είναι απτό και συγκεκριμένο.

Δύο εταιρείες , η μία ρωσικών συμφερόντων και η έτερη γερμανικών, έχουν προβεί σε  επαφές  με σκοπό να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν μεγάλες εκτάσεις ,300 στρεμμάτων περίπου,  προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές  για καλλιέργεια και στη συνέχεια για μεταποίηση και  εξαγωγή του προϊόντος.

Η μία έκταση είναι στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού και η άλλη στον δήμο Αγρινίου. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν έλθει μάλιστα  και σε διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης  ενώ προηγήθηκαν οι συναντήσεις με αρμοδίους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς  ως “φυτικό Ελντοράντο” για τη χώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φέρει επενδύσεις  άνω του ενός δις.ευρώ.  Ξεκίνησε δυναμικά και με  προοπτικές  στην Αιτωλοακαρνανία όπου καλλιεργούν μεμονωμένοι αγρότες και ο Aγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών που παρήγαγε ήδη λάδι κάνναβης.

Η βιομηχανική ή κλωστική κάνναβη  χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για πολλούς σκοπούς  λό όπως η παραγωγή ανθεκτικών υφασμάτων, σκοινιών, χαρτιού και χαρτοποπολτού, η παραγωγή τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και οικοδομικών και μονωτικών υλικών, βιοπλαστικών και βιοκαυσίμων (η μηχανή diesel σχεδιάστηκε αρχικά ώστε να λειτουργεί καίγοντας κανναβέλαιο).

Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.  Η κλωστική- βιομηχανική κάνναβη έχει επίσης π  ευεργετικές ιδιότητες για την απορρύπανση νερών και εδαφών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, αγροτικών και βεβαρημένων από χημικά και πυρηνικά περιοχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παρασιτοκτόνο και είναι ευεργετική στον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω τις αμειψισποράς (της εναλλαγής καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι ώστε αυτό «να ξεκουραστεί» ).

Η κάνναβη μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία (πχ για τη παραγωγή χαρτονομισμάτων και χαρτιού), αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, σώζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους. Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές ενώ το κανονικό μόνο τρεις.

Στην Ευρώπη   καλλιεργούνται περισσότερα  150.000 στρέμματα ενώ η Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στον πλανήτη και καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες (πληροφορίες kannabio.wordpress.com).

Η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα παρήγαγε, επεξεργαζόταν και εξήγαγε πολλούς τόνους κλωστική κάνναβη το χρόνο. Το 2013 νομιμοποιήθηκε εκ νέου η καλλιέργεια  κλωστική κάνναβη ςστην Ελλάδα και το 2016 υπογράφηκε  η ΚΥΑ που ρύθμισε την καλλιέργεια και μεταποίησή της  .

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.