Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: στη σωστή κατεύθυνση ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού- χρειάζονται τροποποιήσεις

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: στη σωστή κατεύθυνση ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού- χρειάζονται τροποποιήσεις

Π. Παπαθανάσης: στη σωστή κατεύθυνση ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού- χρειάζονται τροποποιήσεις

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα το μέτρο του οικογενειακού γιατρού, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν από το νέο έτος στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ο χαρακτήρας της υποχρεωτικότητας του μέτρου έφερε αντιδράσεις, που κυρίως είχαν να κάνουν με τη θέσει των ιατρών ότι δεν επαρκούν για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα.

13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με κοινή ανακοίνωσή τους πρόσφατα, κατήγγειλαν τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών, όπως την χαρακτήρισαν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους όσον αφορά την προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης».

«Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας.

 

Τονίζουν ακόμη ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής» επισημαίνουν αναφορικά με την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρας, χαρακτηρίζοντας στρεβλό τον τρόπο με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, καθώς «οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού», σημείωναν ακόμη.

Οι έντονες αντιδράσεις των Ιατρών έπεισαν, όπως φαίνεται, το Υπουργείο Υγείας να επέμβει με ορισμένες διορθωτικές αλλαγές στο μέτρο.

 

Ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ο σχεδιασμός ήταν ξεκάθαρος και προέβλεπε ότι υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν οικογενειακό γιατρό για να γράφουν εξετάσεις και φάρμακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τελικά ο Ανδρέας Ξανθός έρχεται να «καταργήσει» επί της ουσίας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου από την αρχή του 2019 και αλλάζει το πλάνο.

 

Ακόμη, απρόσκοπτα θα συνεχισθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών από τους παθολόγους, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες οικογενειακών γιατρών έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ως προς το θέμα της παραπομπής ασθενών από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στα νοσοκομεία, η διαδικασία δεν θα αφορά τους παθολόγους, συμβεβλημένους ή μη. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην αντιπροσωπεία της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ).

 

Όπως εξήγησε, για τους πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους (ή γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ), δεν θα αλλάξει τίποτε στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν ως σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο.

«Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν τον νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας», είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παντελής Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, στα θετικά του μέτρου και στις στρεβλώσεις, μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή του agriniowebradio.gr.

Ο συγκεκριμένος θεσμός είναι νέος στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας, όμως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες.

Επιλέγουν έναν ιατρό  γενικής παθολογίας οι ενήλικες και έναν παιδιατρικής για τα παιδιά, ενώ ο κάθε γιατρός θα έχει συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης», εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως όποιος πολίτης στο εξής θέλει να πηγαίνει στον οικογενειακό γιατρό για να εξετάζεται και να γράφει τις εξετάσεις του χωρίς να πληρώνει πρέπει να κάνει εγγραφή στο σύστημα, τόνισε όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μείζον πρόβλημα: «όλοι οι οικογενειακοί γιατροί δεν φτάνουν για να καλύψουν το πληθυσμό της Ελλάδος. Είναι πολλοί λίγοι για να καλύψουν 10 εκατ. ασφαλισμένους», τόνισε.

Ο Π. Παπαθανάσης εξηγεί πως ο συγκεκριμένος θεσμός δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως μέσα σε λίγους μήνες : «Δεν είναι κάτι που το κάνουμε και αύριο εξυπηρετούμαστε και από το Υπουργείο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου ανέκαθεν υποστήριζε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς και του ηλεκτρονικού φακέλου, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

«Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα κόμματα στα προεκλογικά τους προγράμματα είχαν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού αλλά για κάποιον λόγο δεν εφαρμόζονταν. Εμείς λέμε ότι είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει όμως να τεθεί σε άλλη βάση. Σαν υπουργείο πρέπει να πεις «τι θέλω να κάνω; Πόσα χρήματα διαθέτω για τον θεσμό; Αν δεν φτάνουν δεν πρέπει να συνεργαστώ και με τον ιδιωτικό τομέα;»’’, ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου επεσήμανε πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα  πρέπει να προσαρμοστεί στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα: «Δεν μπορούμε ξαφνικά να κάνουμε τον Έλληνα Βρετανό στη νοοτροπία. Έχει μάθει να πηγαίνει στον γιατρό όταν έχει πρόβλημα.Για να αλλάξει αυτό το μοντέλο χρειάζεται χρόνος. Δε δόθηκε τόση έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης από την Κυβέρνηση σχετικά με τον θεσμό και στο πού θα εξυπηρετήσει αλλά στο ότι είναι υποχρεωτική η εγγραφή . Αυτό είναι λάθος, γιατί όλοι φοβήθηκαν μη μείνουν χωρίς φάρμακα και εξετάσεις. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι δε μένει κάνεις αποκλεισμένος», εξήγησε, λέγοντας παράλληλα πως επιβάλλεται να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις: «Ως Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Ελλάδος έχουν στο παρελθόν καταθέσει προτάσεις για το θέμα αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν», ανέφερε ακόμη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.