Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2019

Ψήφος στα 17: Πόσο θα αλλάξει το Αγρίνιο;

Του Λίνου Υφαντή,

Η ψήφος στα 17 δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική κοινωνία. Τη δική της ξεχωριστή καταγραφή θα έχει και σε πόλεις όπως στο Αγρίνιο σε αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές.

Ως προς το καθαρά αριθμητικό κομμάτι, ψήφος στα 17 σημαίνει 1000-1500 νέους ψηφοφόρους.  Τόσο υπολογίζεται ο αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα Λύκεια και τις Σχολές,  της πόλης περνάνε κάθε χρόνο 600-700 περίπου άτομα στις Πανελλαδικές συν τα στοιχεία της απογραφής.

Αν τα 55.000 έγκυρα του 2014 παραμείνουν ως έχουν, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό 2-2,5 % περίπου αν ψηφίσουν όλοι. Μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως έχει δυναμική τάση που μπορεί να δημιουργήσει δική του ροή στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, όπως το φοιτητικό κίνημα. Η πρόκληση εδώ είναι μεγάλη διότι θα προστεθεί στο εκλογικό σώμα μερίδα νέων ψηφοφόρων, που δεν έχει «τυποποιηθεί» σε πολιτικές εκλογικές διαδικασίας, αφού τα μαθητικά συμβούλια και τα 15μελη εκλέγονται χωρίς πολιτικές παρατάξεις.

Από την άλλη διαφέρει το νέο αυτό εκλογικό δυναμικό διαφέρει από το φοιτητικό, καθώς δεν φέρει μαζί τους αντίστοιχες επιρροές από τα Πανεπιστήμια. Το βασικότερο όμως είναι ότι πρόκειται για ένα δυναμικό νέο σώμα ψηφοφόρων, που ζει εδώ, στο Αγρίνιο. Εδώ είναι η καθημερινότητα του, εδώ τα προβλήματα του. Επίσης η πόλη μας για κάποιους φοιτητές μπορεί να είναι η εξιδανικευμένη «Ιθάκη», στην οποία η αμφισβήτηση δεν χωρά. Στον αντίποδα για άλλους φοιτητές αποτελεί προορισμό προς αποφυγή, στη λογική της «μαύρης πέτρας, όπου οι δεσμοί είναι οι γονείς και τα αγαπημένα πρόσωπα. Όπως και να χει όμως φέρνουν τη νέα πνοή από την πόλη ή τη χώρα που σπουδάζουν.

Θα έχει λοιπόν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η οπτική του νέου που βιώνει την πόλη καθημερινά. Είναι βέβαια ότι θα την κρίνει με μεγάλη ωριμότητα που θα εκπλήξει. Θα έχει ενδιαφέρον τι αποτίμηση θα κάνει ο 17αρης για  τους χώρους  που τον ενδιαφέρουν σητν πόλη, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις υποδομές κ.α.

Η κρίση των 17αρηδων θα θυμίσει σε εμάς στους μεγαλύτερους, πως αφήσαμε την πόλη στα 17 μας, πως θέλαμε να τη βρούμε και εν τέλει τι καταφέραμε για αυτή.Ίσως έτσι  βρούμε μια νέα οπτική  στην αυτοκριτική μας…

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    ΕΝΩ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ?? ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ !!!!!!! CHRISTOS

  2. Anonimos

    Οι 17 – 19 χρονοι θα πρεπει να καθαρισουν το παιχνιδι απο αυτους που καταστρεψαν χρονια τωρα την Ελλαδα μαζι με τα σχισμενα μνημονια!!!! τις μιζες παντός τυπου πρασινες, κοκκινες, μπλε, γαλαζιες, και οποια αλλη αποχρωση εφαγε τον αγλαίωρα. Και φυσικα οσοι απο τους παλιοτερους εβαλαν νιονιό??? Πρεπει να πραξουν τα αυτονοητα!👎👎👎 Μαυρο δαγκωτό👹 και να μην 😴😴😴τον υπνο του δικαίου!!!

  3. Σπύρος

    Αφήστε στην άκρη τα κόμματα (κομμάτι) και είναι η ώρα να ενωθουμε στον εθνικό φορέα των Ελλήνων την Ελλήνων Συνέλευσις. Μαύρο στο σάπιο καθεστώς που με το που ακούμε Ελλήνων Συνέλευσις τρέμουν . Στις ευρωεκλογές είναι το μόνο ψηφοδέλτιο με 42 ευρωβουλευτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.