Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

«Ριζικάρια» στη Ναύπακτο

«Ριζικάρια» στη Ναύπακτο

unnamedO Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνουν τα «Ριζικάρια», την αναβίωση δηλαδή ενός παλιού εθίμου, ανήμερα του Αη Γιάννη του Ριγανά, την Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 9:30μ.μ. στο Βεζύρ Τζαμί (πλατάνι), στο κάστρο της Ναυπάκτου.
«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι». Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά κι οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.
Και φέτος αναμένεται να αναβιώσει το έθιμο, μέσα από ένα εξαιρετικό μουσικοθεατρικό δρώμενο που θα φέρει στις μνήμες των παλαιοτέρων Ναυπάκτιων τ’ αμίλητο νερό με το κανάτι. Εκεί έβαζε ο καθένας κάτι δικό του και το έριχνε στον κλήδονα. Στη συνέχεια τον σκέπαζε η Ριζικάρισσα με κόκκινο πανί, τον κλείδωνε με αλυσίδα και κλειδωνιά κι ανήμερα της γιορτής το βράδυ ανάβανε φωτιές μ’ άχερα και ξύλα. Τα παιδιά πηδούσαν τις φωτιές ρίχνοντας τα μαγιάτικα στεφάνια να καούν, σημάδι του τέλους της άνοιξης κι αρχής της νέας εποχής, του καλοκαιριού.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.