Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29/3 τέθηκε το σχέδιο της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ιδαίτερο είναι το ενδιαφέρον για την Αιτωλοακαρνανία καθώς επανέρχεται με έμφαση το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ενός φαραωνικού έργου το οποίο από το 1993 έχει ακυρωθεί έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι ολλανδοί ειδικοί προτείνουν ως προτεραιότητα την μερική εκτροπή των υδάτων του Αχελώου για να …ξεδιψάσει ο θεσσαλικός κάμπος.
Στη διαβούλευση τίθεται η συνοπτική περίληψη του σχεδίου στην ελληνική γλώσσα, με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το σχέδιο φέρει τον τίτλο «DRAFT MASTER PLAN “WATER MANAGEMENT IN THESSALY IN THE WAKE OF STORM DANIEL How to Address Thessaly’s Water-Related Agricultural Challenges», έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, αναπτύσσεται σε 6 βασικά κεφάλαια και συνολικά 397 σελίδες.
Το σχέδιο της κύριας έκθεσης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29/3.
Επισημένεται πως οι προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, ωστόσο είναι σαφές πως η διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι αρχές της Αιτωλαοακαρνανίας καλούνται εκ νέου σε εγρήγορση.
Η έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA χαρακτηρίζει απαραίτητη την αύξηση της προσφοράς νερού στη Θεσσαλία και καταρχάς προτείνει να κατασκευαστούν επιπλέον μικροί ταμιευτήρες νερού στις ορεινές περιοχές ως μέρος της διαχείρισης πλημμυρών. Αυτές οι κατασκευές θα διευκολύνουν την συνεκτική παροχή νερού στις χαμηλότερες γεωργικές περιοχές. Ωστόσο υποστηρίζει πως αυτές οι κατασκευές από μόνες τους δεν
είναι αρκετές, όπως αναλύεται στον τόμο IV.
Σύμφωνα με τους ολλανδούς ειδικούς η μοναδική βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση είναι η μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά νερού κατά τουλάχιστον άλλα 300 εκατομμύρια m3 ετησίως.
Οι διεργασίες του τελευταίου διαστήματος ξεκίνησαν από την 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και προκάλεσαν προ τριμήνου τις αντιδράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας (ΣΕ) κατά της εκτροπής.
Η Συντονιστική Επιτροπή επαναδιατύπωσε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την διαχρονική της θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία προς κάθε κατεύθυνση.
Παράλληλα κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση συνολικά, όπως εγκαταλείψουν κάθε σχεδιασμό η μεθόδευση για την συνέχιση των έργων της εκτροπής, σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις και το Κοινοτικό δίκαιο. Υπενθύμισε εξάλλου στην Κυβέρνηση, ότι απεύχεται την όποια εξέλιξη η όποια θα την εύρισκε αντιμέτωπη της, ενώπιων των αρμοδίων δικαστικών και θεσμικών οργάνων της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H διαβούλευση ΕΔΩ
Το χρονικό της… (απόπειρας) εκτροπής της λογικής
1925: Ο καθηγητής του ΕΜΠ Απόστολος Κουτσοκώστας προτείνει την εκτροπή του Αχελώου.
Δεκαετίες 1950 – 1960: Υπάρχουν σκέψεις για πλήρη άρδευση του Θεσσαλικού Κάμπου, αλλά η ιδέα της εκτροπής απορρίπτεται ως οικονομικά ασύμφορη.
1972: Η ιδέα επανέρχεται ως πρόταση του μηχανικού της ΔΕΗ Στ. Μαγειρία.
1981: Το τότε υπουργείο Συντονισμού εξαγγέλλει διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτη σκοπιμότητας.
1983: Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει από το Κιλελέρ το έργο εκτροπής με τη δέσμευση να έχει ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία.
1980 – 2000: Η ΕΕ αρνείται να χρηματοδοτήσει τα αρδευτικά έργα. Το αρχικό σχέδιο χωρίζεται ώστε τα φράγματα να παρουσιαστούν ως ενεργειακά έργα.
1994 έως σήμερα: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει έξι φορές τα έργα εκτροπής και μία φορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της Μεσοχώρας. Προσφάτως, έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.
6 Σχόλια
Δεν μπορούν να μας αφήσουν ήσυχους ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;;Απ΄ όλα τα αναπτυξιακά έργα που έχουν σκεφτεί, σχεδιάσει και ακυρώσει, μόνο σε αυτό επανέρχονται κάθε λίγο και λιγάκι. Όχι δεν εκτρέπεται ο Αχελώος. Ούτε είναι εθνικό αγαθό, όπως διατείνονται, είναι μόνο αιτωλοακαρνανικό τελικά. Γιατί αν το πίστευαν ως εθνικό αγαθό, θα το σέβονταν και δε θα ήθελαν να τα βάλουν με ένα θεριό της φύσης, θα το άφηναν να το χαίρονται ως τέτοιο, ως αγαθό της φύσης, και οι επόμενες γενιές. Φτάνει με όλους αυτούς τους κομπογιαννίτες επιστήμονες του τίποτα.
Κανονίστε όλοι εσείς οι υπεύθυνοι πρωτίστως (Βουλευτές – Περιφερειάρχης – Σύμβουλοι κτλ) να είστε ετοιμοπόλεμοι.
Από τώρα να αντιδράσετε γιατί αλίμονό σας.
Επίσης, όλοι εμείς οι απλοί πολίτες…. όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε.
Αυτοί εκεί στην Αθήνα δεν αστειεύονται. Φαίνεται πως έχει εμμονή ο Μητσοτάκης με τον Αχελώο.
Τέλος η κοροϊδία. Τοσο ο νομός όσο και η πόλη του Αγρινίου βιώνουν την απαξίωση και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Ακούει κανείς?
Βουλευτές ανύπαρκτοι και πολίτες αδιάφοροι που απλά περιφέρονται στην πλατεία και τα καφενεία.
Ξυπνήστε γιατί είναι η ώρα των ευθυνών όλων μας.
Θα πέσεις με πάταγο Κυριάκο! Βαδίζεις στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θα το φας το κεφάλι σου, πρόσεχε… Ο Αχελώος δεν αστειεύεται, όπως δεν αστειεύτηκε κι ο φίλος του ο Πηνειός…που σιχάθηκε τους Θεσσαλούς! Εμείς εδώ τον αγαπάμε τον Αχελώο. Μην τα βάζεις με την Ιστορία!
Δήμαρχε γι’αυτό αύξησες το νερό…..για να μας συνηθίσεις στο μέλλον με το παραμύθι ότι τώρα δεν έχουμε πολύ ….μας το πήραν και οι Θεσσαλοί και πρέπει να προσέχουμε….
Για να διορθώσω στο πιο πάνω σχόλιό μου, μάλλον υποεκτίμησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν είναι σαν τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς. Και σε αυτό το φλέγον θέμα που ¨καίει¨ εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες ιδιαιτέρως, θα βρει και θα βρεθεί η χρυσή τομή. Τον πιστεύω, γιατί ότι λέει το κάνει και είναι τεχνοκράτης Πρωθυπουργός κι ακούει όλες τις απόψεις. Ο καλλίτερος όσων έχουν περάσει από το 1974 κι έπειτα. Έχει πρόγραμμα κι έχει βάλει σειρά, όσο κι αν κάποια πράγματα είναι δύσκολα. Εργάζεται πολύ και μοχθεί, αυτό να λέγεται. Ελπίζω στο καλλίτερο αποτέλεσμα κι εδώ. Τα 250.000.000 κυβικά μέτρα νερού ανά έτος που προτείνονται να παροχετεύονται στο θεσσαλικό κάμπο είναι η μικρότερη ποσότητα νερού που αναφέρει η τελευταία μελέτη, μετά τις απανωτές ακυρώσεις του ΣτΕ και παλαιότερα της ΕΕ. και από ότι έχω διαβάσει αφορά το 6% της συνολικής ετήσιας υδατοπαροχής του Αχελώου.