Το δρόμο των κινητοποιήσεων θα πάρουν οι νοσοκομειακοί ιατροί του Αγρινίου αντιδρώντας έντονα στις διώξεις δεκάδων εξ αυτών για την μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών για εξετάσεις των ασθενών που προσέρχονταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αγρινίου από το 2018 έως το 2021. Ζήτημα που έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία και λαμβάνει πλέον πανελλήνιο ενδιαφέρον.
Η απόφαση αυτή είχε προαναγγελθεί αλλά σήμερα ανακοινώθηκε και σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Μάκη Αραβανή. Προηγήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας.
Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έχοντας ως εξής: την 29/11 θα λάβει χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου Αγρινίου ενώ θα συμμετέχουν στην 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία πού έχει προκηρύξει στις 29 και 30 Νοεμβρίου η ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση που υπάρχει στο σύστημα υγείας.
Απευθύνεται εξάλλου κάλεσμα-πρόσκληση στους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου προκειμένου «να εκφραστεί η στήριξη η αλληλεγγύη της άδικης κατηγορίας που υφίστανται όλοι οι γιατροί της περιοχής καθώς και η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του νοσοκομείου», όπως ανέφερε ο κ. Αραβανής.
Θυμίζουμε πως 200 γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου κλήθηκαν για εξηγήσεις και δεκάδες από αυτούς κατηγορούνται πλέον για παράβαση καθήκοντος και θα δικαστούν στις 11.01.2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου.
Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι η αρμόδια Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών με την 333/07.08.2023 διάταξή της έκρινε «ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση δίωξης και ως εκ τούτου» έθεσε «την υπό κρίση δικογραφία στο αρχείο». Την κρίση της αυτή την αιτιολόγησε πλήρως με όλα εκείνα, που καταχώρησε στην διάταξή της.
Η Αντιεισαγγελέας Εφετών, στην οποία υποβλήθηκε η διάταξη, έκρινε ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος (…) για την πλημμεληματική πράξη της παράβασης καθήκοντος».
Οι γιατροί του Αγρινίου εμφανίζονται αγανακτισμένοι με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητική Εξέταση από την 6η ΥΠΕ υποστηρίζοντας πως δεν έλαβε υπόψιν τον έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας όπου στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, την έλλειψη: υποδομής, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια, το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών, την παντελή σχεδόν έλλειψη ειδικευομένων γιατρών.
«Αυτή είναι η αναγνώριση της προσφοράς…»
Ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής:
«Αυτή είναι η αναγνώριση της προσφοράς από τους διοικούντες, να μας στέλνουν στα δικαστήρια και διωκόμαστε ποινικά; Αυτό έγινε με βάση τα δικά τους και τα δικαστικά πορίσματα καλύπτοντας τις δικές τους ανεπάρκειες. Παραπέμπονται και κατηγορούνται όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που με εντέλλεσθαι μετακινήσεις συμμετείχαν σε εφημερία στην κάλυψη των κενών δουλεύοντας όλοι ακατάπαυστα.
Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου λειτουργεί κάτω από το ελάχιστο κόστος ασφάλειας πού όμως παρόλα αυτά όλοι οι γιατροί αυτά τα χρόνια βάζουν πλάτη για να μείνουν ανοιχτά ή και να λειτουργούν τα τμήματα».
Το θέμα είναι να δούμε και ποια είναι η κατηγορία. Δεν κατηγορούμαστε ότι εγκαταλείψαμε κάποιον ασθενή ή ότι αρνηθήκαμε να εξετάσουμε κάποιον ασθενή ή ότι δεν ήμασταν στο πόστο μας. Κατηγορούμαστε ότι δεν εκδίδαμε ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εξετάσεων από ανύπαρκτες προϋποθέσεις όμως.
Αντ’ αυτού εκδίδαμε χειρόγραφα παραπεμπτικά αντιμετωπίζοντας άμεσα τον πολυτραυματία, τον εμφραγματία, τον ασθενή που είχε εγκεφαλικό σοκ, δηλαδή τα οξέα επείγοντα περιστατικά προκειμένου να σώσουμε τους ασθενείς.
Το παράδοξο της υπόθεσης αυτής είναι πως η αρμόδια Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών με τη διάταξη της έκρινε δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση διώξεις και ως εκ τούτου έθεσε την υπό κρίση δικογραφία στο αρχείο μετά τις πρώτες καταθέσεις και εγγραφές εξηγήσεις που είχαμε δώσει τον Ιούνιο.
Η Αντεισαγγελέας Εφετών στην οποία επιβλήθηκε η διάταξη, έκρινε ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος για την παράβαση καθήκοντος που κατηγορούμαστε, που όμως όσο και αν διαβάσει κανείς τη διάταξη της δεν θα βρει κάποιο στοιχείο αιτιολογίας παραδοχής ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.
Η ίδια παρήγγειλε στην Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών να ενεργήσει κατάκριση παραπομπή μας ή όχι στο ακροατήριο. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν να παραπεμφθουμε».
Ο κ. Αραβανής ανέφερε πως για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η διάταξη της αντιεισαγγελέας πρωτοδικών έκανε δεκτά τα εξής:
«Από το σύνολο των νοσηλευτικών μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το εικοσιτετράωρο μόνο σε έξι νοσοκομεία εκείνο το διάστημα. Σε τέσσερα λειτουργούσε ως τις 11 το βράδυ και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ (μεταξύ των οποίωνκαι του Αγρινίου) η παραπομπή των εργαστηριακών εξετάσεων γινόταν με χειρόγραφα παραπεμπτικά.
Αιτία της καθυστέρησης ήταν η μη λειτουργία αυτοτελούς τμήματος οργάνωσης και πληροφορικής με κατάλληλο δυναμικό, η έλλειψη διοικητικού προσωπικού στα ΤΕΠ καθότι και ο ιατρός του ΤΕΠ λόγω της υποστελέχωσης καλύπτει περισσότερες θέσεις και εξυπηρετεί περισσότερους ασθενείς από όσους του αναλογούν. Δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο παρόλο που δεν υπήρχαν και οι εγκαταστάσεις.
Αν είχαμε αρνηθεί να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων και ειδικότερα του συστήματος για την έκθεση των παραπεμπτικών υπήρχε πιθανότητα να είχαμε θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ακόμη των ασθενών. Πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι».
«Να κατονομάσει τους μεγαλογιατρούς ο πρώην διοικητής»
Σύμφωνα την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών η υπόθεση αυτή έχει ως αφετηρία τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην Διοικητή Δ. Μιχάλη τη μέρα της αποπομπής του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του Νοσοκομείου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ.Μιχάλης ωστόσο προέβη σε μια ανάρτηση όπου ,μεταξύ των άλλων, υποστήριξε πως «Το μόνο που προσωπικά κατήγγειλα είναι ότι κάποιοι μεγαλογιατροί στα γραφεία τους βλέπανε «πελατάκια» και τα έστελναν για εξετάσεις, χωρίς να εκδίδουνε παραπεμπτικό, για να μην αφήνουν ίχνη. Αφορά απειροελάχιστους –πού όλοι τους ξέρουν αλλά κανείς δεν τους ¨δίνε騻 .
Επα αυτού απάντησε ως εξής ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Μάκης Αραβανής: «Τον διαψεύδει και η ίδια του η κατάθεση στην ΕΔΕ . Μόνο όταν ανακοίνωσε η Ένωση των Νοσοκομειακών Ιατρών το τι ακριβώς συνέβη στην ΕΔΕ έκανε δημόσια δήλωση, τόσο καιρό γιατί δεν έκανε; Λέει πως συμμερίζεται και στηρίζει την άδικη κατηγορία προς τους γιατρούς και λέει ότι αυτός εννοούσε κάποιους μεγαλογιατρούς. Εφόσον έχει στοιχεία να τους κατονομάσει. Γιατί αν δεν το κάνει δυνητικά αφορά τον κάθε γιατρό του νοσοκομείου».
«Να πάρει θέση η διοίκηση»
Για τη στάση των διοικήσεων ο κ. Αραβανής ανέφερε: «Είναι στην ευθύνη των διοικήσεων να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε εμείς που είμαστε οι χρήστες να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η σημερινή διοίκηση επίσημα και δημόσια δεν έχει πάρει θέση.Το θέσαμε το θέμα, περιμένουμε να πάρει θέση και η διοίκηση και η 6η ΥΠΕ» .
«Δεν θα μας κάμψουν αυτές οι πρακτικές»
Για το ότι κατηγορούνται γιατροί του νοσοκομείου Αγρινίου (και όχι άλλων νοσοκομείων) ο κ.Αραβανής σχολίασε: «Ως γενικότερη εκτίμηση, δυστυχώς το νοσοκομείο Αγρινίου έχει έρθει πολλές φορές στο στόχαστρο και στην επικαιρότητα για λάθος λόγους. Δεν έχει βοηθήσει αυτή η κατάσταση ούτε την λειτουργία του, ούτε την βελτίωσή του. Πόσο μάλλον αυτό το λιγοστό προσωπικό που έχει κατά τη γνώμη μας αδικείται έτσι παράφορα. Είναι πάγια τακτική των διοικούντων και τον κυβερνήσεων να μετακινούνται οι ευθύνες του στους εργαζόμενους. Να απαντήσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη. Τέτοιες πρακτικές, όπως και άλλες πρακτικές (αντιδημοκρατικές, αυθαιρεσίες ακόμη και προπηλακισμοί) δεν πρόκειται να μας κάμψουν από την άποψη ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε το καλύτερο».
«Καμία εξέλιξη για τη ΜΕΘ»
Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών ερωτήθηκε και για ΜΕΘ. Απάντησε τα εξής:
«Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τη διοίκηση και με το σωματείο εργαζόμενων δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη.
Να θυμίσω ότι είχαμε μιλήσει έγκαιρα για τη Μονάδα για να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανεξάρτητα αν θα παρέμενε η τότε διευθύντρια της ΜΕΘ. Είχαμε πει- ενόψει του προγραμματισμένου κλεισίματος της ΜΕΘ για απολύμανση- στη διοίκηση να ζητήσει άμεσα την κατεπείγουσα προκήρυξη των θέσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) και με κατεπείγουσες διαδικασίες να είχαν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις σε δύο μήνες.
Λένε δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν γιατροί κ.α. Αυτά λέγονται εκ του πονηρού. Όταν προκηρύξει το Υπουργείο σε τμήμα που έχει 4-5 κενές θέσεις είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον γιατί ο γιατρός θα γνωρίζει ότι εκεί που θα πάει θα είναι ελάχιστοι ιατροί και θα είναι σε ένα άσχημο εργασιακό περιβάλλον. Για αυτό ζητήσαμε να γίνουν ταυτόχρονα και η προκήρυξη και του διευθυντή και των δύο κενών οργανικών θέσεων που υπήρχαν στη ΜΕΘ. Μ αυτούς τους όρους σίγουρα θα υπήρχε ενδιαφέρον».
3 Σχόλια
όσα δεν φτανει ο γνωστός βουλευτής της νδ,τα κάνει κρεμαστάρια…ότι δεν ελέγχει το λασπώνει.
Ο κυριο; Αραβανης αριστερος,ιδεολογος δεν εχει ακουσει τιποτα για μεγαλογιατρου; στο Αγρινιο?Μαλλον κανει τα στραβα ΜΑΤΙΑ.
Είναι προφανές ότι ο Ευρωμονόδρομος, ο Ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, οι Γερμανοί, η Μαρέβα και η Τρόικα, μας επέβαλλαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να μας χρεοκοπήσουν και να μας πάρουν τον ΄Hλιο, την Ορθοδοξία (οι ψήφοι δεν μυρίζουν ) και το τσίπουρο! Λευτεριά στη Παλαιστίνη!