Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση στο Περδικάκι προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» (βιντεο-φωτό)

Σε εκδήλωση στο Περδικάκι του Ορεινού Βάλτου (δήμου Αμφιλοχίας) προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…» του σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συγκινητική και εξαιρετική εκδήλωση του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου Περδικακίου.

Σήμερα το μεσημέρι έγινε η πρώτη προβολή του διαρκείας μιας ώρας ντοκιμαντέρ «Κάποτε το λέγανΣακαρέτσι…» του, με καταγωγή απ’ το Περδικάκι, γνωστού σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή

Οι κάτοικοι και πολλοί επισκέπτες με καταγωγή απ’ το χωριό γέμισαν την αίθουσα.
Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του συλλόγου, έκανε την έναρξη της εκδήλωσης καλωσορίζοντας το κοινό.
Κατόπιν μίλησε ο τέως Γυμνασιάρχης Δημήτρης (Τάκης) Κ. Καρακώστας για σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή και διάβασε κατάλογο με τα έργα που έχει σκηνοθετήσει τα τελευταία 30 και χρόνια για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο σκηνοθέτης δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νώντας Α. Σαρλής.
Αναφέρθηκε στην καταγωγή της οικογένειάς του από το Περδικάκι και για τους δεσμούς του με το χωριό.
Σε πολλές συναντήσεις που είχε με την δραστήρια κυρία Παρθενία Χαρίτου του Μορφωτικού συλλόγου, αποφάσισε να εργασθεί για την παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ για το Περδικάκι, Σακαρέτσι όπως λεγόταν παλιά.
Η προσπάθεια κράτησε ένα και μισό χρόνο, έγιναν πολλά ταξίδια στην περιοχή και πλέον των πενήντα ωρών γυρίσματα, ακολούθησε το μοντάζ και το τελικό αποτέλεσμα είναι διαρκείας μιας ώρας.
Όλα τα έξοδα για τα ταξίδια και τα γυρίσματα τα κάλυψε ο ίδιος παραχώρησε δε τα δικαιώματα του έργου του στον Μορφωτικό Σύλλογο ο οποίος θα το διαθέσει σε dvdσε όποιον ενδιαφέρεται και με τα όποια έσοδα θα προσφέρει κάτι κοινωφελές για τον τόπο.
Ο Νώντας κατά την διάρκεια των γυρισμάτων είχε τον καλλιτέχνη Λάμπρο Κατσαντώνη σαν βοηθό σκηνοθέτη.
Αφιέρωσε το ντοκιμαντέρ αυτό στους γονείς-αδερφό και αδερφή του που πριν αυτός γεννηθεί, στα πολύ δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο ξεριζώθηκαν απ’ τον τόπο τους…
Η προβολή που ακολούθησε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παραβρισκόμενων στην αίθουσαθεατών.
Η κάμερα έδειξε τα πανέμορφα τοπία της περιοχής, σε όλες τις εποχές, με λιακάδες, χιόνια και βροχές, παλιά κτήρια και στάνες, βουνά και λιβάδια πράσινα.
Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι και τα παλιά δημοτικά τους τραγούδια ήταν το πιο ζωντανό κομμάτι του έργου.
Οι παλιές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που απεικονίζουν είναι ένα αδιάψευστο ντοκουμέντο για την ζωή όπως ήταν κάποτε στο παλιό Σακαρέτσι.
Οι αφηγήσεις της προέδρου του συλλόγου κυρίας Ευανθίας Ματσιούλα, του Τάκη Καρακώστα, του ιερέα Χρήστου Παπαδημητρίου, της Λαογράφου και του τέως γραμματέα Κοσμά Ζάγκα, έφεραν πολλές άγνωστες πληροφορίες και ενθυμήματα στους θεατές που με μεγάλη προσήλωση παρακολούθησαν την προβολή.
Η εργασία και το σκηνοθετικό ταλέντο του Νώντα επιβραβεύτηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα και πολλές θερμές αγκαλιές από ένα συγκινημένο κοινό!
Σημείωση:
Στην «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» αρ. 80 της 28/12/1836 Σελίδα 34, Ο Δήμος Ιδομενεύς της Υποδιοίκησις Βάλτου του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αποτελείται από τα κάτωθι χωριά:
Σακαρέτσι-Δούνιτσα-Αγρίδι-Κάμινος και Βερδίτσα,
Με πρωτεύουσα το Σακαρέτσι και Δήμαρχο τον Σ.Διδασκάλου

Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Οι φωτό που ακολουθούν του Κώστα Παραβατού:


  Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.