Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Έτσι είναι σήμερα το παλαιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Έτσι είναι σήμερα το παλαιό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας

Όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει Κέντρο Φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων.  

Ξεκινά σε λίγα λεπτά στο παλαιό στρατόπεδο «Ψαρογιάννη», στην περιοχή Άγριλος του δήμου Αμφιλοχίας, η κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων.

Στο χώρο από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, άλλωστε ήταν προγραμματισμένη και λειτουργία στον Ιερό Ναό   Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται εντός του Στρατοπέδου.

Θυμίζουμε πως η έκταση που λειτουργούσε το πρώην στρατόπεδο Ψαρογιάννη αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας ως καθολικός διάδοχος της πρώην κοινότητας Στάνου στην οποία άνηκε αρχικά. Η επίταξη του χώρου έγινε αποκλειστικά για λειτουργία στρατοπέδου και για καμία άλλη χρήση.

Το 2011 αποδεσμεύεται από την επίταξη  και επανήλθε η κτήση στον δήμο Δήμο  Αμφιλοχίας που έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα επί του ακινήτου αυτού. Ο δήμος νέμεται το ακίνητο, νοικιάζοντάς το σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Εντός του χώρου υπάρχει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος λειτουργεί κανονικά και εκεί διοργανώνεται πανήγυρις κατά τον δεκαπενταύγουστο που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή. Επίσης λειτουργίες γίνονται από τους ιερείς και τους πιστούς της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Γ.Κατσούλας στους αρμοδίους της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, η  έκταση  έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου Αμφιλοχίας για ανάπλαση με την δημιουργία θεματικού πάρκου και εγκαταστάσεων αναψυχής μιας και γειτνιάζει με την λίμνη Αμβρακία και βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Ήδη έχει εγγραφεί πίστωση στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου για την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Αυτή τη στιγμή καμία ουσιώδης υποδομή για φιλοξενία ανθρώπων δεν υφίσταται στον χώρο ή στην ευρύτερη περιοχή. Σημειωτέον ότι η παροχή νερού που εξυπηρετούσε το στρατόπεδο έχει αχρηστευτεί από χρόνια και δεν υδρεύεται πλέον ο χώρος. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στα όρια τριών Δήμων (Αμφιλοχία, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου) και είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε τέτοιας μορφής χρησιμοποίησή του θα επηρεάσει και τους τρείς αυτούς Δήμους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.