Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

«Και η σωστή ψυχολογία ισχυρό όπλο έναντι του κορωνοϊού»

«Και η σωστή ψυχολογία ισχυρό όπλο έναντι του κορωνοϊού»

Γράφει ο Ψυχίατρος Βασίλης Μπρούμας*

Αγωνία, άγχος, ευερεθιστότητα, πανικός, εκνευρισμός, ανησυχία για τον εαυτό μας και  τους αγαπημένους μας ανθρώπους, αλλά και αδιαφορία, άγνοια, άρνηση ή υποτίμηση του προβλήματος, είναι η γκάμα των συναισθηματικών αντιδράσεων γύρω από το φλέγον θέμα.

Η ψυχολογία του φόβου και του πανικού είναι καθοριστική για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι διαρκώς τις τελευταίες ημέρες επιμένουν ότι ο πανικός είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον ιό.

Η αβεβαιότητα και η παρερμηνεία διακινούμενων  συγκεχυμένων πληροφοριών που προκύπτουν σε μια πανδημία μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες, σπασμωδικές αντιδράσεις, σε απειλή της κοινωνικής συνοχής, αλλά και επιβάρυνση των ήδη ψυχικά ευάλωτων ατόμων.

Μόλις πρόσφατα δημοσιευθέντα αποτελέσματα σχετικής έρευνας δείχνουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα γενικά κυριαρχούν στους Έλληνες έναντι των θετικών. Συγκεκριμένα, νιώθουν ανασφάλεια (28,3%), απογοήτευση (19,3%), θυμό (9,7%), ντροπή (4,5%). Στον αντίποδα όσοι νιώθουν αισιοδοξία (23,4%), υπερηφάνεια (8%), σιγουριά (3,2%) και αυτοπεποίθηση (3%). Ας μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το συναισθηματικό μας φορτίο και ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον, όσο είναι δυνατόν, για ένα θετικό ισοζύγιο συναισθημάτων, έστω υπό τις παρούσες δύσκολες, ομολογουμένως, συνθήκες.

Ο κυρίαρχος φόβος, εν προκειμένω, τείνει να συνδέεται με τους ανθρώπους και όχι με τη νόσο αυτή καθαυτή: αρχίζουμε να φοβόμαστε τους ανθρώπους και όχι τη νόσο, πράγμα που δεν μας βοηθά να εστιάσουμε την προσοχή στα ατομικά μέτρα πρόληψης, στην προσωπική υγιεινή και τη φροντίδα των αγαπημένων μας ανθρώπων. Και, φυσικά, σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με τις  γνωστές  πολύτιμες αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητές τους, που  θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ας ενεργήσουμε με γνώση, εμπιστοσύνη στους φορείς υγείας, ψυχραιμία και ας μην αφήσουμε το φόβο και  το στίγμα να εμποδίσουν την πρόληψη και τις υπεύθυνες συμπεριφορές.

 

*Πρόεδρος Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας

Τομέα Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.