Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού η σημερινή, 6η Μαρτίου.
Μαθητές σε όλη τη χώρα προέβησαν σε συμβολικές δράσεις με μήνυμα «σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» και σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.
Οι δράσεις έλαβαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με συντονισμό από το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συμμετείχαν σχολεία όλων των βαθμίδων.
Στο Αγρίνιο διεξήχθησαν οι δράσεις στις 10.30-11.15 το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου και του 5ου Γυμνάσιο Αγρινίου καθώς και νηπιαγωγείων ( 1ο ,5ο, 14ο, 16ο,18ο ,23ο Αγρινίου, 2o Αγίου Κωνσταντίνου, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαρία Δημάδη», Δοκιμίου, Καστρακίου και Στράτου).
Στο πλαίσιο της μαθητές/τριες και νήπια φόρεσαν μάσκες που απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, κράτησαν μπαλόνια με μηνύματα και παρουσίασαν οι μαθητές δρώμενο με μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Το σπάσιμο των μπαλονιών σήμανε το σπάσιμο της σιωπής ενώ τα νήπια τραγούδισαν σχετικά.
Συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να «σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού».
Στόχοι της δράσης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες: να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό, να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους, να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού,να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.
«Ενώνουμε τις φωνές μας και «σπάμε την σιωπή» μας ενάντια στην βία και τον εκφοβισμό. Οφείλουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο χωρίς βία γι’ αυτό και πρέπει να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να το αποτρέψουμε όλο αυτό», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Χρήστος Ζαρκαβέλης. « Μαθητές και καθηγητές μια γροθιά ενάντια στην βία και στον εκφοβισμό» το μήνυμα της υποδιευθύντριας του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου Δήμητρας Κατσιμάρη.
1 Σχόλιο
Η Βία και ο εκφοβισμός από που προέρχεται; αναρωτήθηκαμε από ποιες Κοινωνίες προέρχονται και γιατί;
Κάντε ένα γκάλοπ στα παιδιά να δούμε τι θα σας απαντήσουν αν γνωρίζουν φυσικά!! Όχι όμως με προκάτ ερωτήσεις!!!Αλλα με ερωτήσεις σαφείς, μικρές χωρίς φαμφαρισμους και πολλά κοσμητικά επίθετα. Μετά πάτε στους γονείς και τους Καθηγητές των παιδιών και κάντε τους τις ίδιες ερωτήσεις όπως τις κάνατε στις αθώες ψυχές των παιδιών. Μετά βγάλτε τα συμπεράσματα σας για τις κοινωνικές που μεγαλώνουν τα παιδιά μας.