Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Σπήλιος Λιβανός: σύντομα λύση για τις αποζημιώσεις της ελιάς Καλαμών-ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλάει στο agrinionews.gr

Σπήλιος Λιβανός: σύντομα λύση για τις αποζημιώσεις της ελιάς Καλαμών-ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλάει στο agrinionews.gr

Έχοντας συμπληρώσει δυο μήνες στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σπήλιος Λιβανός μιλάει στο agrinionews.gr.

Αναφέρεται στο στόχο της ενίσχυσης με νέο «αίμα»  του πρωτογενή τομέα δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα σε νέους για να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα

Ο κ. Λιβανός μιλάει για τις πρώτες του ενέργειες για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αιτωλοακαρνανία: την παραχώρηση 1300 στρεμμάτων  στην περιοχή Πόλντερ για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα, από την οποία θα επωφεληθούν οι αγρότες  , και την ένταξη στο ΕΠΑΛΘ του προγράμματος για τη διάσωση των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού  που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη χώρα, ύψους 21 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Λιβανός ερωτάται για τη Μαρίνα Μεσολογγίου, τους δασικούς χάρτες ενώ για τις αποζημιώσεις για την ελιά Καλαμών δηλώνει αισιόδοξος θα βρεθεί σύντομα η λύση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού στο agrinionews.gr:

Συμπληρώσατε δύο μήνες στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι από τα πιο καθοριστικά για την ελληνική οικονομία.

Έχει στην ευθύνη του όλη την πρωτογενή παραγωγή και το κομμάτι της μεταποίησης που αναφέρεται σε αυτή και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Στόχος μας είναι η συμβολή αυτή να γίνει ακόμα πιο ουσιαστική.

Ο πρωτογενής τομέας και η ελληνική διατροφή να αποτελέσουν τον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας μας. Με δράσεις και πολιτικές που προγραμματίζουμε και υλοποιούμε,  επιδιώκουμε να προσδώσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά ώστε να πετύχουμε καλύτερες τιμές.

Μέσα από την εκτεταμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, την εξειδικευμένη γνώση, τον εξορθολογισμό των στρεβλώσεων, ο αγρότης θα κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική κοινωνία.

Όταν λέτε, εξειδικευμένη γνώση, αναφέρεσθε στην  εκπαίδευση – κατάρτιση των αγροτών;

Ναι. Η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών αποτελεί για μας μία βασική προτεραιότητα. Στη σύγχρονη, απαιτητική και δύσκολη εποχή μας, η  ενασχόληση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή την αλιεία δεν αρκεί να γίνεται εμπειρικά. Από τις γνώσεις που μεταφέρουν ο πατέρας στον γιο. Η ψηφιακή εποχή είναι ήδη εδώ, έχει «καταλάβει» όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, και ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να μένει απέξω. Η μετάβαση στη λεγόμενη ευφυή γεωργία, είναι επιτακτική. Οι νέοι αγρότες, αλλά και οι παλαιότεροι, πρέπει να έχουν τις γνώσεις να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η τεχνολογία ώστε και ποιοτικά καλύτερα προϊόντα να παράγουν και μικρότερο κόστος παραγωγής να επιτυγχάνουν. Ετσι θα μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους.

Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να αποτελέσουν σήμερα «όπλα» στα χέρια των παραγωγών;  Ποιες είναι μέχρι σήμερα οι δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει ο παραγωγός;

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά. Θα σας επισημάνω μόνο ένα νέο που θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός. Είναι αυτό του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Tο ΠΑΑ  εγγυάται το 80% κάθε δανείου. Η συμμετοχή του ΠΑΑ σε αυτό το εργαλείο ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 400 θα δοθούν από επτά τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 480 εκ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι μπορούν να λάβουν δάνεια από 10.000 Ευρώ μέχρι και 5.000.000 Ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από 1 έως και 15 χρόνια και πάντως όχι αργότερα από τις 31/12/2035.

Eνεργοποιήσατε πρόσφατα το Σύστημα Γεωργικών Συμβούλων. Ποιους αφορά;

Πριν από λίγες ημέρες ενεργοποιήσαμε το  Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις .

Πρόκειται για ένα Σύστημα Παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γεωργούς, μέσω του οποίου τους παρέχεται η  δυνατότητα να έχουν εύκολη και κυρίως δωρεάν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες συμβουλευτικής υποστήριξης από τους Έλληνες Γεωτεχνικούς. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των απαιτήσεων μιας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενή τομέα. Το Μέτρο είναι ύψους 80 εκατ. ευρώ αφορά τουλάχιστον 35.000 αγρότες

Με πράξεις, προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυσή του με νέο «αίμα».

Προχθές ανακοινώσατε και το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες. Ποιες είναι  οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης  για το Μέτρο των Νέων Αγροτών;

Αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητα του προγράμματος στην προσπάθεια για ένταξη στον πρωτογενή τομέα νέων αγροτών,  προχωρήσαμε σε δύο σημαντικές αποφάσεις:

Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης να είναι πολλαπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα κινηθεί πάνω από 350 εκατ. Ευρώ
Για πρώτη φοράτο ποσό της ενίσχυσης φθάνει άνω των 35.000 ευρώ, δηλαδή είναι διπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση.

Παράλληλα θέλοντας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με τους πλασματικά νέους αγρότες και όσους ευκαιριακά θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, προβλέπεται ότι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά χρόνια.  Με πράξεις, προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυσή του με νέο «αίμα».

Δέχεστε επικρίσεις ότι καλέσατε τους αγρότες να πωλήσουν τα προϊόντα τους, εν προκειμένω τα πορτοκάλια, ακόμα και σε χαμηλότερες από τις προσδοκόμενες τιμές, για να πάρουν κορωνοενισχύσεις. Τι ισχύει τελικά;

Όσοι ασκούν αβάσιμη κριτική, κινούμενοι με κομματικά κριτήρια, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους αγρότες.

Και αυτό, γιατί αποκρύπτουν συνειδητά από τους  παραγωγούς ότι για να μπορούν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών ( που παίρνει και τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ύψος των ενισχύσεων), να αιτηθούν στην Ε.Ε στήριξη κάποιων προϊόντων για ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει προηγουμένως να διαπιστωθεί μείωση της τιμής πώλησης του προϊόντος, «διαταραχή» της τιμής, δηλαδή, όπως είναι ο υπηρεσιακός όρος.  Διαφορετικά, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η ζημιά και άρα να διατυπωθεί το αίτημα από την Ελλάδα προς την Ε.Ε για τις κορωνο-ενισχύσεις.

Αυτή που σας περιγράφω, είναι η προβλεπόμενη από την Ε.Ε. διαδικασία. Όλα τα άλλα είναι φτηνός και ανεύθυνος λαϊκισμός. Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι να παρασύρουν τους αγρότες σε λάθος τακτική  προσβλέποντας σε πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Αυτή η τακτική,  στην πράξη υπονομεύει το εισόδημα των αγροτών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ,  που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Πριν από λίγες ημέρες στο Μεσολόγγι ανακοινώσατε δύο πολύ μεγάλα έργα. Να περιμένουμε και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις;

Πράγματι την προηγούμενη Κυριακή είχα τη χαρά να ανακοινώσω την ένταξη του ενός πολύ σημαντικού έργου για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ,  που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής. Αφορά δε έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας,  στη «Συνθήκη Ramsar».

Με το έργο αυτό,  θα διορθωθούν λάθη που συντελέσθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής.

Το έργο στοχεύει στη διευκόλυνση της υδραυλικής κυκλοφορίας των υδάτων προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα έργο μακράς πνοής, είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη περιβαλλοντική παρέμβαση που γίνεται στη χώρα μας και θα αποδειχθεί σωτήρια για τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού.

Γιατί είναι κρίσιμο το έργο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.  

Δεν είναι έργο που αφορά μόνο τους ντόπιους. Αφορά την Περιφέρεια και τη χώρα.

Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκα θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης,  για την εγκατάσταση στον χώρο, Polder,  φωτοβολταϊκών σταθμών  που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο: Πρώτον, την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, δεύτερον  τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τρίτον τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Είπατε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα της χώρας…

Ναι.  Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90.000.0000 ευρώ. Όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας.

Το ζήτημα της Μαρίνας Μεσολογγίου αποτελεί ακόμη δισεπίλυτο γρίφο.  Θα υπάρξει λύση;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, στον Ιούνιο του 2019, έχω συνεχείς επαφές με τον συνάδελφό μου υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Στόχος μας είναι η εξεύρεση οριστικής, δραστικής και αποτελεσματικής λύσης  που θα οδηγεί στην ολοκλήρωση ενός  έργου που θα συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην ανάπτυξη της πόλης του Μεσολογγίου αλλά ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου. Βρίσκομαι, λοιπόν, σε διαρκή συνεργασία με τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχει προκύψει στο νομό είναι αυτό με τους δασικούς χάρτες. Πολλές καλλιέργειες μετά την δημοσίευση των δασικών χαρτών χαρακτηρίζονται δασικές με αποτέλεσμα να προκύπτουν μια σειρά κινδύνων για τους παραγωγούς.  Ποια θέση παίρνει το υπουργείο σας;

Κατ’ αρχάς οφείλω να ξεκαθαρίζω ότι αρμόδιο για τους δασικούς χάρτες είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατανοώ απολύτως τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί. Είμαι σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση. Σε κάθε περίπτωση,  οι παραγωγοί  που πλήττονται, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ενστάσεις που προβλέπει η διαδικασία.

Τελικά κ. υπουργέ, θα υπάρχει επιχορήγηση για την ελιά Καλαμών ή όχι;

Είναι βέβαιο ότι η εξαίρεση ορισμένων παραγωγών ελιάς Καλαμών από την ενίσχυση που δόθηκε πέρσι λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών που οφείλεται στον κορωνοιό,  συνιστά μια διαδικαστική αδικία.

Στηρίχτηκαν  οι παραγωγοί που δήλωναν κωδικούς ποικιλίας 2000168 και 3000168 και εξαιρέθηκαν οι συνάδελφοι τους που δήλωναν κωδικούς ποικιλίας  2008190 και 3008192.

Από τη πρώτη στιγμή, με επίκαιρη ερώτηση μου στη Βουλή, ανέδειξα το πρόβλημα και κατ’ επέκταση την αδικία, επιδιώκοντας να δοθεί άμεσα μια λύση.

Και σήμερα υπό την ιδιότητα μου ως ΥΠΑΑΤ, συνεχίζω να εργάζομαι για να εξευρεθεί η λύση και να μπορέσουν να αποζημιωθούν στο σύνολο τους οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών.

Όλοι γνωρίζουν τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες μας θα βρεθεί σύντομα η λύση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.