Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Στην Αυτοδιοίκηση εστιάζει η πολιτική και στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αυτοδιοίκηση εστιάζει η πολιτική και στην Αιτωλοακαρνανία

Η Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμίδων, στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε όλη τη χώρα, είναι το επόμενο Άγιο Δισκοπότηρο της ελληνικής Πολιτείας μετά και τις αλλαγές που έγιναν μέσω του λεγόμενου “νόμου για το επιτελικό κράτος”, οι οποίες την έκαναν ακόμη μεγαλύτερο πόλο έλξης για τους πολιτικούς.

Εκείνους ειδικά που καταλαβαίνουν ότι το να είσαι βουλευτής σε κυβερνήσεις που χρειάζονται κάμποσους μάνατζερ δεν λέει και πολλά, όπως δεν λέει και να περιμένεις κάποια άλλη επιτελική θέση, ορισμένη από το κράτος. Θέσεις που επίσης θα καταληφθούν στο μέλλον αποκλειστικά από μη πολιτικά πρόσωπα, όπως συμβαίνει σε όλο τον κανονικό κόσμο. Διότι, τι δουλειά έχει να είναι πολιτική θέση εκείνη του διοικητή του νοσοκομείου, μόνο η νεοελληνική διακυβέρνηση ξέρει.

Οι αυτοδιοικητικοί, λοιπόν, όχι μόνο θα παραμείνουν στον χώρο και θα παλέψουν για θητείες αλλά θα πολιτευτούν και τελείως διαφορετικά, πιο μακροπρόθεσμα. Ειδικά μετά την μεγάλη σημασία που είχαν οι αυτοδιοκητικές εκλογές στις πρόσφατες εκλογές στην χώρα (όχι μόνο στο κλίμα που διαμορφώθηκε αλλά και στην ουσία της πολιτικής)πολλοί θα αλλάξουν στόχους στην πολιτική. Ειδικά όσοι καταλάβουν ότι η διακυβέρνηση πλέον θα έρθει όλο και πιο περιφερειακά, πιο αποκεντρωμένα.

Δεν είναι πλέον σπάνια η περίπτωση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη ο οποίος κυριολεκτικά στο σφύριγμα της λήξης της θητείας της Αρχής του καλεί, όσο έχει ακόμη το αξίωμα ως αιρετός, σε απολογισμό της θητείας του. Ακόμη κι αν δεν ήταν ποτέ το είδος του πολιτικού που ασχολούνταν ιδιαίτερα ούτε με προβολή αλλά ούτε και με απολογισμό του έργου του.

Το σήμα δεν έρχεται μόνο από τους αυτοδιοικητικούς που έχασαν και δεν τα παρατάνε ή από εκείνους που θα έκαναν μια δυο θητείες αλλά πλέον σκέφτονται πολύ μακριά. Τα ίδια τα κόμματα πλέον βάζουν την αυτοδιοίκηση σε προτεραιότητα. Η κυβέρνηση από τους πρώτους νόμους που έφερε ήταν στην ουσία για να κυβερνηθούν(ενισχυμένα πλειοψηφικά κι όχι με απλή αναλογική)οι δήμοι και οι περιφέρειες ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση μεγαλύτερη εσωτερική κριτική γίνεται για το πενιχρό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών-μόλις 6(!) δήμαρχοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση, κανείς περιφερειάρχης(!)-και όχι για εκείνο των εθνικών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που δέχτηκε ο Πάνος Σκουρλέτης από αρθρογράφο που απηχεί τις προεδρικές απόψεις, με την ίδια σφοδρότητα για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες αλλά και για τον νόμο για τους ΟΤΑ(και για την διαχείριση στο Μάτι αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση)! Όπως είναι χαρακτηριστικό ότι δεν φωνάζουν όλοι οι εραστές της… αμεσοδημοκρατίας για τις πρόσφατες αλλαγές…

Με λίγα λόγια το τοπίο αλλάζει, οι δήμοι και οι περιφέρειες γίνονται “πολύφερνες νύφες” και θα φάει η μύγα σίδερο την ερχόμενη τετραετία.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.