Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η επίσημη αναφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την υπόθεση των πλαστών ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης ανύπαρκτων βοσκότοπων στα Κύθηρα από παραγωγούς του Αγρινίου, υπόθεση που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο η «Ύπαιθρος Χώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσίευμα προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας, η οποία κάλεσε τον Οργανισμό να παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να ανοίξει η υπόθεση. Την ίδια ώρα, σε στάση αναμονής παραμένει ο συνήγορος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου, αλλά και ένας εκ των παραγωγών, που εμφανίζεται να υπογράφει συμφωνητικό εν αγνοία του, προκειμένου να προχωρήσουν σε μηνυτήριες αναφορές.
Η αποκάλυψη της απάτης συνέπεσε περίπου την ίδια περίοδο που άλλαζε σκυτάλη η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος, δρ. Γρηγόρης Βάρρας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα στην «ΥΧ», είχε επιβεβαιώσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, χωρίς ωστόσο να θέλει να πει κάτι παραπάνω, καθώς ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την υπόθεση, για την οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί η διασταύρωση όλων των στοιχείων πριν διαβιβαστεί η αναφορά στην Εισαγγελία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», στην αναφορά περιλαμβάνονται αναλυτικά τα ονόματα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, τα ΑΦΜ τους, οι δηλώσεις ΕΑΕ για το έτος 2019, και τα ποσά ενίσχυσης που διεκδικούσαν. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαβιβάσει και μία συμπληρωματική αναφορά και για το έτος 2018, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία.
Η εισαγγελία θα ερευνήσει τα στοιχεία και, στη συνέχεια, αναμένεται το θέμα να ανατεθεί σε ανεξάρτητο δικαστή, το πιο πιθανό σε ανακριτή. Τη δικογραφία αναμένεται να συμπληρώσουν οι μηνύσεις που θα καταθέσει ο συνήγορος της Ιεράς Μονής κατά των φερόμενων ως δραστών για απάτη και πλαστογραφία, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, ενώ τη δικαστική οδό έχει επιλέξει και ένα από τα πρόσωπα που φέρεται να υπογράφει συμφωνητικό με τη Μονή.
Το χρονικό
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται χάρη στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην επικράτεια. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Οργανισμού για την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ και τη μερική οπισθοχώρηση τότε του ΥΠΑΑΤ, οι ελεγκτές του Οργανισμού προχώρησαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους όσον αφορά την εγκυρότητα των ιδιωτικών μισθωτηρίων.
Μέσω της διαδικασίας αυτής, αποκαλύφθηκε ότι περίπου 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα είχαν δηλωθεί ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου, η οποία εμφανιζόταν να τα έχει μισθώσει σε δεκάδες αγρότες του Αγρινίου. Με λίγα λόγια, εκτάσεις, που μέχρι πρόπερσι δηλώνονταν ως κοινοτικοί βοσκότοποι, στα παράλια κυρίως των Κυθήρων, εν ριπή οφθαλμού μετατράπηκαν σε… ιδιοκτησία της Μονής.
Όπως είχε αποκαλύψει τότε στην «ΥΧ» ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, για το έτος 2019, συνολικά 26 συμβόλαια, που εμφανίστηκαν στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έφεραν την πλαστή σφραγίδα της Μονής και την εξίσου πλαστή υπογραφή του Αρχιμανδρίτη. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα συμβόλαια αυτά έχουν διαφορετική όψη, σύνταξη και πιστοποίηση σε σχέση με τα αυθεντικά, που έχει κατά καιρούς συνάψει η Μονή με αγρότες για τις νόμιμες εκτάσεις της, οι οποίες και βρίσκονται πέριξ του κτηρίου της, δηλαδή στο Αίγιο.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι παραγωγός φέρεται να διεκδικούσε για το έτος 2019 ποσό ύψους 42.000 ευρώ για ανύπαρκτα βοσκοτόπια σε περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από το σπίτι του.
Σύνδεση με άλλες υποθέσεις
Η υπόθεση αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού δεν αποκλείεται να συνδέεται με απάτες του παρελθόντος, όλες με στόχο τις αγροτικές επιδοτήσεις. Το έργο της εισαγγελίας αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στα πλαστά συμφωνητικά, στους παραγωγούς που φέρονται να τα υπογράφουν, στους προέδρους δύο τοπικών κοινοτήτων που εμφανίζονται να θεωρούν τα γνήσια των υπογραφών, αλλά και στη σχέση τους με άλλες παλαιότερες υποθέσεις.
Ουσιαστικά, θα διερευνηθεί εάν τα πρόσωπα αυτά ταυτοποιούνται με παραγωγούς που κατά το παρελθόν είχαν βεβαιωθεί με ελλειμματικό ζωικό κεφάλαιο, μετά από επιτόπια έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στους παραγωγούς εκείνους είχαν επιβληθεί αυστηρές κυρώσεις και τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα χρήσης δημόσιων βοσκότοπων. Όπως πληροφορούμαστε, δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραγωγών αυτών, προκειμένου να ενεργοποιήσουν ξανά τα δικαιώματά τους, να αναζήτησαν ιδιωτικούς βοσκότοπους σε άλλες περιοχές, με παράνομο τρόπο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ίδια τακτική φαίνεται να είχε ακολουθηθεί και το έτος 2018, δηλαδή υποβολή ΕΑΕ με πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά για μίσθωση γης, αυτήν τη φορά στα Καλάβρυτα. Ωστόσο, από την ενημέρωση που έχουμε, κανένας εκ των εμπλεκόμενων παραγωγών δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Γεωργία Μπόχτη