Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Στο γιαταγάνι τού Σωτήρη Πύργου

penthosΑυτοί που η ζωή τους είναι η Ιστορία τής Σύγχρονης Ελλάδας· αυτοί που έγραψαν με το γιαταγάνι τους και όχι με τον κονδυλοφόρο την Ιστορία τής Σύγχρονης Ελλάδας· αυτοί οι ήρωες, ως λέγει και ο Γιώργος Σεφέρης, αυτοί «οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά». Ναί αλλά το μονοπάτι τής ζωής που ανοίγουν για τους επιγόνους είναι το «Φωτεινό Μονοπάτι».

Ο Σωτήρης Πύργος υπήρξε δρών ήρωας τής Ιστορίας· «βάδισε στα χνάρια τής Ιστορίας στα σκοτεινά», αλλά «βάδιζε υπερήφανος στο Φωτεινό Μονοπάτι τής ζωής»· δεν στάθηκε απλός θεατής τής Ιστορίας.

Ο Σωτήρης Πύργος απέδειξε ότι την Ιστορία τη γράφει ο Λαός και όχι ο κονδυλοφόρος ανίστωρ κατ’ επιταγήν τών παιδιών τών Δωσίλογων, τών Μαυραγοριτών και τών Ταγματασφαλιτών, που μετά τον Εμφύλιο (1946-1949) επικαθέζονται στο στήθος τού Ελληνικού Λαού και τού πίνουν όχι μόνον τον ιδρώτα αλλά και το αίμα.

Ο Σωτήρης Πύργος μάς διδάσκει με τον αγωνιστικό βίο του το τί σημαίνει “Διαρκής Επανάσταση”: σημαίνει Διαρκής Αγώνας τού Λαού, για το δίκαιο, τη Δημοκρατία, τη λαοκρατία και την πανανθρώπινη λευτεριά.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο αποχαιρετιστήριο-επιτάφιο μήνυμα, από αυτό που δημοσίευσε για τον εκλιπόντα λαϊκό αγωνιστή-Σωτήρη Πύργο ο συμπολίτης μας Γιώργος Τζωρτζόπουλος (πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου) στον Τοπικό Τύπο. Και τούτο γιατί ο Γιώργος Τζωρτζόπουλος καταθέτει την ιστορική αλήθεια· δεν υπερβάλλει, δεν δοξολογεί, δεν εξυμνεί· καταγράφει μόνο την ιστορική πραγματικότητα που ζει, που ζούμε, που μας κατέλειπε αυτή η προσωπικότητα τής Ιστορίας, ο Σωτήρης ο Πύργος.

Όμως, αγαπητέ Γιώργο Τζωρτζόπουλε, όταν κρίνεις εσύ ότι επήλθεν η ώρα, ολοκλήρωσε το Μνημόσυνο-χρέος σου: Έχεις ακόμη μία εκκρεμότητα· έχεις ακόμα ένα χρέος, τώρα, προς την Ιστορική Μνήμη: Χρέος σου είναι να καταγράψεις τή Σύγχρονη Λαϊκή Ελληνική Ιστορία με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Πύργο και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές που τους λαϊκούς αγώνες τους και τα έργα τους υπέρ τού Ελληνικού λαού τα γνωρίζεις μόνον εσύ, από “πρώτο χέρι”, πολύ καλύτερα από άλλους συμπολίτες μας. Τίμησε την σιωπή-υπόσχεσή σου προς τον Σωτήρη Πύργο. Κάποια στιγμή όμως τίμησε και το χρέος σου προς την Ιστορική Μνήμη. Εκείνος που πρώτος πρέπει να γνωρίζει την ιστορική αλήθεια είναι ο Ελληνικός λαός, αυτός που εν τέλει τη γράφει με το αίμα του, με αυτό το αίμα που την έγραψε και ο Σωτήρης Πύργος.

Ιωάννης Γ. Νεραντζής (Διδάκτωρ Ιστορίας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.