Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Στο Μαξίμου αυτή την ώρα ο Πούτιν – Συνάντηση με Τσίπρα

Στο Μαξίμου αυτή την ώρα ο Πούτιν – Συνάντηση με Τσίπρα

upl57486603acfd8Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ατυή τη στιγμή ο Β. Πούτιν, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα.

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και σχέσεων. Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα», ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που αλλάζουμε σελίδα. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να συμβάλει θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε ένα περιβάλλον που θα είναι ένα περιβάλλον σταθερότητας».

Συνάντηση με τον ΠτΔ

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Πούτιν: Με την Ελλάδα έχουμε κοινές ηθικές αξίες 

Τώρα είναι να η ώρα να συζητήσουμε τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας ιδιαίτερα την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία του ελληνικού κράτους για την πρόσκληση. Όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς τόσο στην οικονομία όσο και στη διεθνή ασφάλεια. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και να βρούμε λύσεις», ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε στο προεδρικό μέγαρο.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έρχομαι εδώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα που έχουμε διαχρονικές, παλιές, πνευματικές σχέσεις. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων και σε εσάς και στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία για το ότι υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Α. Όρος. Εμείς όπως υπολογίσαμε περίπου 1.000 χρόνια βρίσκονται εκεί ρώσοι μοναχοί. Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες. Και βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Όπως αναφέρατε, αυτό θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον μήνα Μάρτιο, ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Και πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς. Νομίζω τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους».

Παυλόπουλος: Η επίσκεψή σας γίνεται σε κρίσιμη συγκυρία 

«Με εξαιρετική χαρά σας υποδέχομαι στο προεδρικό μέγαρο. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Ως προς τις προεκτάσεις της επίσκεψής σας έχω να κάνω δύο επισημάνσεις. Πρώτον, η επίσκεψή σας γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το προσφυγικό αλλά και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας του ISIS», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Η άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και χωρίς προσδοκίες για την υπογραφή μεγάλων συμφωνιών έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16.50 το απόγευμα.  

Τον ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκε στην ανεπίσημη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μαζί με αγήματα της ελληνικής αεροπορίας και του ελληνικού ναυτικού.

Οι προετοιμασίες

Στο προεδρικό μέγαρο όπου αναμένεται να γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αλλά και η προεδρική φρουρά.

Από τη στιγμή που εισήλθε το αεροπλάνο του Β. Πούτιν στο ελληνικό FIR, το συνοδεύουν τρία ελληνικά F-16, ενώ οι προετοιμάσιες για την άφιξη του ρώσου προέδρου στο αεροδρόμιο είχαν αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή του ρώσου προέδρου που θα καταλήξει στο κέντρο της Αθήνας, στο Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο, κλείνοντας σταδιακά την κυκλοφορία από τα σημεία κίνησής της. Το κέντρο θα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο, ενώ περίπου 1.500 Έλληνες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σημειώνεται ότι λόγω της καθυστέρησης στην άφιξη του ρώσου προέδρου -αρχικά αναμενόταν να φτάσει στην Αθήνα στις 15.30, θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον μια ώρα το πρόγραμμα και οι συναντήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Ρώσος πρόεδρος μετά τις συναντήσεις του θα διανυχτερεύσει σε πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων, το οποίο έχει ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από Ρώσους πράκτορες.

Ο σχεδιασμός των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνει τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν στη χώρα μας τρεις πανομοιότυπες θωρακισμένες λιμουζίνες, που κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποια επιβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επίσης βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Τι κάνει ο Πούτιν στην Ελλάδα

Στο πολιτικό επίπεδο πάντως  η επίσκεψη του ρώσου προέδρου δεν αναμένεται να οδηγήσει στην υπογραφή κάποιων πολύ σημαντικών συμφωνιών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιδιώξεις ή προσδοκίες και από τις δύο πλευρές.

Κατ’αρχάς, με την παρουσία του στο Άγιο Όρος ο κ. Πούτιν επιδιώκει να στείλει το μήνυμα στη χώρα του ότι τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος σηματοδοτούν την ηγετική θέση της Ρωσίας στους ορθόδοξους πληθυσμούς ανά την υφήλιο. Γι αυτό και τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύουν 50 μητροπολίτες και φυσικά ο Πατριάρχης Κύριλλος ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Άγιο Όρος.

Σε δεύτερο πλάνο, ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα με αιχμή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Γι αυτό άλλωστε θα τον συνοδεύει πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εννέα (9) υπουργοί.

Στόχος της επίσκεψης τόσο από πλευράς Αθήνας όσο και από πλευράς Μόσχας είναι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του  Αφιερωματικού Έτους 2016.

http://www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.