Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Στο Περτούλι Τρικάλων το 36ο  Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Στο Περτούλι Τρικάλων το 36ο  Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

γυθτθιθυ

Στο Περτούλι Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί το 36Ο  Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την  Κυριακή 26 Ιουνίου 2016.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Με αφιέρωμα  στο τρίπτυχο της Δημιουργίας και της Αναγέννησης, Συνεννόηση – Συλλογική Προσπάθεια – Ομοψυχία, πραγματοποιείτε  το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια (Νομός Τρικάλων), σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι  το γένος Έλληνες,  αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το φετινό Αντάμωμα απαντά με αισιοδοξία και χαρά στο ζοφερό παρόν και ξορκίζει τις Κασσάνδρες μιας  συνέχειας χωρίς διέξοδο, καλώντας τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους  θησαυρούς της παράδοσης.

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων θα  πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή το βράδυ, το 5ο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας , το Σάββατο  «Το Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές),  το οποίο θα έχει αφετηρία το παρεκκλήσι  της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και  τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν οι συμμετέχοντες  και θα στηθούν οι τσατούρες.  Την Κυριακή, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν  δρώμενα του παραδοσιακού κύκλου της Σαρακατσάνικης ζωής  καθώς και  παιγνίδια και  χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας .

 

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ:

www.e-sarakatsanos.gr
.ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ – ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ

Η Κλίμακα των αξιών

του Σαρακατσάνικου βίου!

ΣΤΑ  ΠΛΑΙΣΙΑ  ΤΟΥ  36ΟΥ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ο Καραβάνι είναι βιωματικό, είτε αναφέρεσαι σε αυτό, είτε το φαντάζεσαι ως εικόνα, είτε το βλέπεις, είτε παίρνεις μέρος και είσαι μέρος του! Είναι εσώψυχο κάθε Έλληνα με σαρακατσάνικες ρίζες. Αυτή η πορεία προς τα υψηλά οροπέδια, είναι νοηματικά η πορεία του ανθρώπου, άσχετα με την ιδέα που έχει ο καθένας για τη ζωή και τη διαδρομή της. Καθένας που μετέχει στο Καραβάνι αποδέχεται και αγαπά τη μοίρα του και έχει τη σιγουριά ότι βαδίζει καλά και ότι πλάστηκε για όλες τις καταστάσεις…
Το Καραβάνι αναπαριστά ένα εποχικό γεγονός, αλλά το νόημά του είναι βαθυστόχαστο. Η πορεία προς τα οροπέδια είναι η κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου!  Ο Σαρακατσάνος επιλέγει αγόγγυστα την ανθρώπινη μοίρα και δεν την προκαλεί. Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του.

Στο παρελθόν η φύση των πραγμάτων και των καταστάσεων υποχρέωνε τους σεβαστής μνήμης προγόνους μας, να προφυλάγονται από τη διάβρωση και τη φθορά, προστατευμένοι ασφαλέστατα στον νομαδικό τρόπο ζωής και τη σκληραγωγία, που τους έφερνε κοντά και τους ένωνε κάτω από την ευλογημένη στέγη της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας.  Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός  ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με την συνδρομή της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. προσθέσαμε το «Βιωματικό Καραβάνι» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που θέλουν να ζήσουν τις μοναδικές στιγμές ),  στο επίσημο πρόγραμμα ως ένα έθιμο – βίωμα,  που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής μας.

Το  «Βιωματικό Καραβάνι»  θα ξεκινήσει το Σάββατο 24 Ιουνίου 2016, (δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του 36ου Ανταμώματος) στις 6:00   το απόγευμα,  από το παρεκκλήσι  της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες. Η διαδρομή-αναπαράσταση, θα πραγματοποιηθεί στο ιδιαιτέρως  ειδυλλιακό τοπίο  του όρους  Κόζιακα. Τα άλογα όπως και τότε θα είναι στολισμένα με κεντητές βελέντζες που θα σκεπάζουν τα φορτία του «μεταφερόμενου  σπιτικού» των Σαρακατσαναίων, ανεβαίνοντας το βουνό με τα πρόβατα τους. Όλοι, γυναίκες και άνδρες θα φορούν «τα γιορτινά τους», ενώ Επικεφαλής  του Καραβανιού θα είναι η «νεότερη νύφη» του τσελιγκάτου… ΑΝΤΑΝΑΚΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: «ΣΕ ΤΙΜΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙΣ»

Η διάρκεια της  απόστασης θα είναι περίπου μιάμιση ώρα ενώ επιθυμητό θα είναι οι συμμετέχοντες να είναι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Α) Σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της Π.Ο.Σ.Σ.

www.e-sarakatsanos.gr

  1. B) Στα τηλέφωνα απευθύνεστε στους:

Τακμάκης Αθανάσιος : 6946320242

Δαλακούρα Χρύσα : 6936765015

Μακρής Στέργιος: 6944431530

Μυρτώ Αργύρη: 6973061191

Κυργιάννη Βάσω: 6975064220

γφηγφγη ητφφγηγ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.