Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Στο σφυρί το Λιμάνι Πλατυγιαλίου

Στο σφυρί το Λιμάνι Πλατυγιαλίου

λιμάνι-Αστακού-ΠλατυγυάλιΟ «κοιμώμενος» αναπτυξιακός γίγαντας της Αιτωλοακαρνανίας, η ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλίου, ενδεχομένως θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η μεγάλη αυτή επένδυση για την οποία πολλά σενάρια διακινήθηκαν στο παρελθόν, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, θα επιχειρηθεί να πωληθεί από τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς στις οποίες έχει περιέλθει. Οι διεργασίες βέβαια αυτές θα γίνουν ερήμην των Αιτωλοακαρνάνων και των φορέων του Νομού.
Συγκεκριμένα αναφέρει το euro2day.gr πως  στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων, που είχαν αποκτήσει από την ΑΕΓΕΚ πριν από οκτώ χρόνια, στο πλαίσιο της επιχειρηθείσας διάσωσης του κατασκευαστικού ομίλου, προχωρούν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Οι δύο τράπεζες βγάζουν στο σφυρί έκταση περίπου 600 στρεμμάτων στην Κέρκυρα (Κτήμα Μέρλιν), τις εταιρείες που κατέχουν και διαχειρίζονται το λιμάνι του Πλατυγιαλίου Αστακού και την όμορη βιομηχανική περιοχή καθώς και το 37% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται τον αγωγό διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.
Δύσκολη, όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν, είναι πάντως η πώληση των εταιρειών, που ελέγχουν και διαχειρίζονται το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, μαζί με την όμορη βιομηχανική ζώνη. Οι εταιρείες Αστακός Τέρμιναλ, Ακαπορτ ΑΕ, ΣΥΜΕΤ και ΝΑΒΙΠΕ αποτελούν θυγατρικές της εταιρίας AΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, η οποία βγαίνει προς πώληση από Alpha (κατέχει το 72,8% του μετοχικού της κεφαλαίου) και Πειραιώς.
Alpha και Πειραιώς είχαν αγοράσει το 90% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαπορτ από την ΑΕΓΕK, έναντι 125 εκατ. ευρώ. Λεφτά με τα οποία η ΑΕΓΕK αποπλήρωσε ισόποσο δάνειο που είχε λάβει από τις δύο τράπεζες. Το υπόλοιπο 10% της Αστακός Terminal και το 50% της Άκαπορτ αποκτήθηκαν έναντι 11,1 εκατ. ευρώ με την εξαγορά της ΣΥΜΕΤ Α.Ε. Η διαδικασία πώλησης των εταιρειών Αστακός Τέρμιναλ, ΣΥΜΕΤ, Ακαπορτ και ΝΑΒΙΠΕ βρίσκεται σε  πρώιμο στάδιο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.