Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Super markets: Ποια προϊόντα εξαφανίζονται πρώτα από τα ράφια

Super markets: Ποια προϊόντα εξαφανίζονται πρώτα από τα ράφια

Από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το μήνυμα προς τους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού κι ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχει νευρικότητα και αύξηση της κίνησης στις μικρές και μεγάλες αλυσίδες super markets. Εδώ και περίπου 10 ημέρες είχε παρατηρηθεί μια αύξηση γύρω στο 10- 15%, αλλά μετά την εμφάνιση του ιού στην Ιταλία και πολύ περισσότερο μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, αυτή η αύξηση αγγίζει ή ξεπερνά το 30% σε συγκεκριμένα είδη, δηλαδή σε τρόφιμα μακράς διάρκειας (ζυμαρικά, ρύζι, παιδικές τροφές, γάλα εβαπορέ) και κατεψυγμένα.

Αυτό που τονίζουν οι αλυσίδες λιανικής είναι ότι ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο αν υπάρξει κλιμάκωση της ζήτησης στο 40- 50% κι αυτή η τάση διατηρηθεί για ημέρες, τότε θα δοκιμαστεί η «γραμμή» προμηθευτών- super markets.

Άνθρωποι της αγοράς δίνουν και μια άλλη διάσταση αυτού του προβλήματος. Αν οι καταναλωτές ρίξουν το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα τους αποκλειστικά στο πεδίο της διατροφής και των οικιακών ειδών, τότε θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στην ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά και οι κλυδωνισμοί στο σύνολο της οικονομίας θα είναι αισθητοί.

Γ. Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.