Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας: όχι στην εργαλειοποίηση της προσφοράς μελέτης σε προεκλογική περίοδο

Ανοιχτή επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας επιδιώκοντας, όπως αναφέρει, να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με το θέμα δωρεών αρχιτεκτονικών μελετών και επιστημονικού έργου γενικότερα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την παραχώρηση στο Δήμο Αγρινίου μελέτης μνημείου καπνού. Η επιστολή:

Με την παρούσα επιστολή, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλοακαρνανίας επιθυμεί να εκφράσει ανοικτά τις απόψεις του σχετικά με το θέμα δωρεών αρχιτεκτονικών μελετών και επιστημονικού έργου γενικότερα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν την παραχώρηση στο Δήμο Αγρινίου μελέτης μνημείου καπνού.
Η θέση μας, και ειδικά σε ότι αφορά ζητήματα κοινωνικής μνήμης και ευαισθησίας, είναι πάγια υπέρ της διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, όπου υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης ιδεών και δημιουργίας ενός γόνιμου διαλόγου ο οποίος και θα προκρίνει την καλύτερη για υλοποίηση λύση.
Διαπιστώνεται όμως μια σοβαρή και ανησυχητική αδράνεια της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, σχετικά με την ωρίμανση τόσο του κοινωνικού διαλόγου όσο και των αντίστοιχων μελετών που απαιτούνται για να καλύψουν ελλείμματα αναπλάσεων δημόσιων χώρων, δημοσίων κτιρίων και μνημείων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε μελέτη η οποία αποτελεί αντικείμενο εθελουσίας προσφοράς προς την Κοινότητα, είναι καλοδεχούμενη και έχει την αμέριστη υποστήριξη του Συλλόγου μας, ο οποίος εκ του καταστατικού του είναι αρμόδιος να παρεμβαίνει με επιστημονικά κριτήρια σε θέματα που άπτονται της Αρχιτεκτονικής.
Στα πλαίσια αυτά, ακούμε με ευχαρίστηση την προσφορά της μελέτης του Τοπογράφου Μηχανικού Χρήστου Ράδου, για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Και αυτό διότι, παρά τη δύναμη του συλλογικού αιτήματος, δεν υπήρχε ούτε καν προμελέτη για το συγκεκριμένο έργο, και όπως είναι γνωστό, χωρίς μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα έργο με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και πιστώσεων.
Όμως είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα ο σχεδιαστικός εθελοντισμός, (δωρεάν κατάθεση μελέτης εκ μέρους του μελετητού), και διαφορετικό η εργαλειοποίηση της προσφοράς της μελέτης και ιδιαίτερα σε περίοδο έντονης πολιτικής και ιδεολογικής διαμάχης, όπως είναι η προεκλογική περίοδος, όπου διαφαίνεται και η πολιτική εκμετάλλευση της προσφοράς.
Ειδικά όταν οι μελέτες διαπραγματεύονται ζητήματα που άπτονται της συλλογικής μνήμης και αποτελούν αντικείμενο έντονων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, καλόν είναι να κατατίθενται μέσω θεσμικών οργάνων με την αντίστοιχη υποστήριξη τους προκειμένου η όποια προσφορά μελετών να βρει το δρόμο της υλοποίησης.

Ο Πρόεδρος: Παπακωνσταντίνου Δημήτρης
τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής: Κατσούπη Βαλεντίνα
Κοργιαλάς Γιάννης
Τσιαμάκης Δημήτρης
Φραγκούλης Λεωνίδας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.