Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Συμμαχία Πολιτών: προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων του δήμου Αγρινίου

Συμμαχία Πολιτών: προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων του δήμου Αγρινίου

Eνόψει και της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της που κατέθεσε στο προεδρείο  για τη στήριξη των επιχειρήσεων του δήμου. Αναλυτικά:

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

[Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων του Δήμου μας]

Κύριε Πρόεδρε

Με χαρά υποδεχόμαστε όλοι μας το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων της πόλης μας.

Είναι αυτονόητο ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους βιοτέχνες κλπ.

Και ο τρόπος είναι απλός: ψωνίζουμε από τα τοπικά καταστήματα, επιλέγουμε τα τοπικά προϊόντα.

Έτσι βοηθάμε έμπρακτα τους δικούς μας ανθρώπους να μην αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να μη μείνουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

Η Αλληλοκατανόηση και η Αλληλεγγύη θεωρούμε ότι είναι οι λέξεις κλειδιά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως κοινωνία την επόμενη μέρα.

Όμως η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας δεν είναι αρκετή.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα στήριξης που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις ώστε να έχουν την οικονομική ανάσα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση τους.

Ο Δήμος Αγρινίου επίσης οφείλει να σταθεί στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου και να συμβάλει και αυτός με κάθε δυνατό τρόπο που έχει στη διάθεση του στην νέα δύσκολη πραγματικότητα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(Οι παρακάτω προτάσεις ισχύουν μέχρι το τέλος του 2020):

Α. Πλήρης απαλλαγή από το σύνολο των Δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ.

Β. Μείωση κατά 50% των Δημοτικών τελών ύδρευσης – αποχέτευσης που εισπράττονται μέσω της ΔΕΥΑΑ.

Γ. Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ακίνητα του Δήμου Αγρινίου.

Επιπλέον των παραπάνω για τις επιχειρήσεις εστίασης:

Δ. Απαλλαγή από το ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης ή το τέλος παρεπιδημούντων για τα ξενοδοχεία.

Ε. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επαγγελματίες της εστίασης πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις σχετικά με την έκδοση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Πιστεύουμε όμως ότι, αυτή τη περίοδο και στην κατάσταση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις, είναι εκτός πραγματικότητας να ζητούνται προκαταβολικά χρήματα για την έκδοση της άδειας.

Η θέση της παράταξης μας είναι ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η πλήρης απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για όλο το 2020. Για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει για το 2020 θα υπάρξει συμψηφισμός με άλλες οφειλές τους προς τον Δήμο Αγρινίου.

Αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση μας για πλήρη απαλλαγή προτείνουμε να υπάρξει μια περίοδος χάριτος τουλάχιστον 4 μηνών ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν ανάσα και στη συνέχεια να αρχίσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε μηνιαίες δόσεις.

ΣΤ. Δυνατότητα επέκτασης στο διπλάσιο της επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Αυτό βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει ανεξέλεγκτα αλλά τηρώντας τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του Δήμου Αγρινίου σχετικά με τους ελεύθερους χώρους που πρέπει να υπάρχουν για την διευκόλυνση των πεζών, των ΑΜΕΑ κλπ.

Για την «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.