Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τους περιφερειάρχες για την ισοκατανομή των μεταναστών-η θέση του Νεκτάριου Φαρμάκη

Τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Κατά τη συνάντηση τους ενημέρωσε, εκτός των άλλων, ότι τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το σχέδιο και τα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας για το περιεχόμενο της σύσκεψης, μετά την ολοκλήρωση της δήλωσε: «Υπάρχει σχέδιο και ένα νομοσχέδιο που έρχεται τη Δευτέρα, υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο, αλλά πρέπει να γίνουν κινήσεις. Ζητήθηκε να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών από τα νησιά τα οποία πλέον δεν αντέχουν, σε όλες τις περιφέρειες, αλλά όχι με νέα στρατόπεδα ή επέκταση των στρατοπέδων».

Ο κ. Αγοραστός πρότεινε να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία στην επαρχία, που δεν δουλεύουν, πράγμα το οποίο και τους ξενοδόχους θα σώσει και οι αλλοδαποί θα έχουν μια πιο αξιοπρεπή φιλοξενία, καθώς, όπως τους είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απώτερος σκοπός είναι αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι αλλοδαποί να ενσωματωθούν στην κοινωνία ή να επαναπατριστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις για το καυτό ζήτημα, που τους εξέθεσε ο υπουργός είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, οι επαναπροωθήσεις και η διαμόρφωση άλλων συνθηκών φιλοξενίας.

Νεκτάριος Φαρμάκης στο Agrinionews.gr: «Να μην δούμε πάλι εικόνες απελπισμένων μεταναστών όπως παλιότερα στην Πάτρα»

Στην διάρκεια της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους επιτελείς του Στρατού και της Αστυνομίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε πως όλοι κατανοούν πως πρόκειται για εθνικό θέμα μείζονος σημασίας όμως οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να δουν πράξεις που θα τις πείσουν να βοηθήσουν σε αυτή την συνολική προσπάθεια. Χρειάζεται ποσόστωση για κάθε περιοχή, εξήγησε, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της και συμφώνησε πως οι περιφερειάρχες πρέπει να πάρουν σαφή θέση όταν δουν το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την Δευτέρα από την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, η περιοχή της ΠΔΕ είναι πύλη εξόδου προς την Δύση, με πολλά λιμάνια και σημαντικά αεροδρόμια, και το τελευταίο που θα ήθελαν όλοι να δουν θα ήταν σκηνές ανάλογες με του παρελθόντος, όταν στην Πάτρα συνέρρεαν δυστυχισμένοι άνθρωποι και προσπαθούσαν να διαφύγουν με φορτηγά και πλοία, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν περιοχές στα ακριτικά νησιά όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι όσοι και οι ντόπιοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα πρέπει να μεταφερθεί αυτούσιο στην ενδοχώρα. Δυστυχώς πρέπει να γίνουν πολλά που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αλλά οι περιφερειάρχες και οι επιτελείς οφείλουν να ακούσουν και τις κοινωνίες», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι οι είκοσι χιλιάδες περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα είναι οικογένειες και οι χώροι φιλοξενίας που θα αναζητηθούν θα είναι ανάλογοι. Στον επόμενο χρόνο, όπως είπε, δέκα χιλιάδες άνθρωποι θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία ή τις χώρες προέλευσής τους, την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός όσων γύρισαν πίσω ήταν πολύ μικρός.

Πληροφορίες και από iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  ΚΑΛΑ ,ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ? CHRISTOS

 2. Δημήτρης κοντονικας

  Θα τους πάρουμε. Και θα πεις και ευχαριστώ Νεκτάριε
  Είναι σίγουρο αυτο

 3. Ανώνυμος

  Πού τους πάνε, ποιοί τοαπατεώνες τούς κοροϊδεύουν ; Γιατί ξεριζώνονται απο τη χόρα τους το πολιτισμό τους; Να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία πώς; Ός έλληνες; Δεν αφήνει το παρελθόν να γήινη κανένας έλληνας, όσοι άποικοι εισβολής ήρθαν εδώ σπό πολά χρόνια πριν, έγεινε κανένας έλληνας ; Όλοι αυτή στο νεοελληνικό κράτος στό πολιτισμοτους δε στηρίζονται; Το δικό τους πολιτισμό δε βλέπουμε στις εκδηλώσεις στή τηλεόραση κ τ λ; Γιατί δε βάζουν φουστανέλα και να χορεύουν τσάμικο συρτό γνήσια ελληνικά; Του αετού πέρδικας, τότε πώς θα γήινης έλληνας χωρίς τα ειδικά χαρακτηριστικά του σώματος του έλληνα; Ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν και να κοροϊδεύουντε με ψεύτικες ιθαγένειες, ο λαός γεννιέται δε γίνεται…… Και ένα παράξενο, σε ομιλία τραμπ στην Αμερική, είδα πίσω του σε κοντάρια χρυσούς αετούς ος σύμβολα, φαίνεται οτι δεν τούς αρέσει ο αμερικανικος αετός, και ζηλεψαν των Αιτωλικό, χρυσό αετό, αφού των αποφεύγουν οι έλληνες Αιτωλοί των παρουσιάζουν οι αμερικανοί, σιγά σιγά θα φτιάξουν φλάμπουρο, φουστανέλα, καί θα χορεύουν τσάμικο. ! ! !…. Χώρες αποικιακές δεν φέρουν σύμβολα ,μόνο ο ιθαγενείς λαός φέρει πολιτισμό σύμβολα ιστορία στη χόρα του

 4. Ανώνυμος

  Σέ έθνος κράτος, μέ ιστορία πολιτισμό, δε μπορεί να εισχωρήσει άλλος λαός, άν προσπαθήσει κάποιος να εισέλθει σε χόρα τέτοια ,ο στρατός πρέπει να αποτρέψει αυτές τής καταστάσεις, και όταν ένας ιθαγενείς λαός απειλείται απο υπογεννητικότητα,ο στρατός πρέπει να πάρει τα όπλα και να αναπληρωθεί το κοινό, μιπος κάνατε έρευνα γιά έλληνες Αιτωλούς τα τελευταία χρόνια ; Αλλά ποιός να ενδιαφερθεί γιά Αιτωλία και Αιτωλούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.