Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν»- Γ.Χατζηθεοδοσίου: δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί η Δυτική Ελλάδα σε αναπτυξιακή «ατμομηχανή»

Συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν»- Γ.Χατζηθεοδοσίου: δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί η Δυτική Ελλάδα σε αναπτυξιακή «ατμομηχανή»

«Η Νέα Επενδυτική Στρατηγική και οι Παράγοντες Σταθεροποίησης της Αγοράς» αποτέλεσε αντικείμενο του επιτυχημένου Συνεδρίου «Δυτικά Επιχειρείν» που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, στο Αγρίνιο.

Την ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία και συζήτηση για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα και τις προοπτικές της περιοχής, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, Αιτωλοακαρνάνας εξάλλου στην καταγωγή,  υπογράμμισε την κρισιμότητα του να παραμείνει ανοικτή η αγορά καθώς και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ωστόσο επισήμανε ότι το κόστος των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους το πληρώνουν η εστίαση και λιανεμπόριο.

Μείζον ζήτημα για την επιμελητηριακή κοινότητα χαρακτήρισε τα βαριά πρόστιμα για τις μικρές επιχειρήσεις, σε περίπτωση παραβάσεων των υγειονομικών μέτρων.

Αναγνώρισε τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί προς ενίσχυση των επιχειρήσεων ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν επαρκούν. «Το “βουνό” οφειλών που θα πρέπει οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να αποπληρώνουν από το νέο έτος καθιστά επιτακτική την συνέχιση της ενίσχυσης», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτό το περιβάλλον η πρόκληση για την οικονομία είναι διπλή και αφορά τόσο το σήμερα όσο και την επόμενη μέρα, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί ανάπτυξη με διάρκεια, ανθεκτικότητα και ποιότητα, που θα κινητοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων και πλεονεκτημάτων της χώρας, δίκαιη και συνεκτική, με ευκαιρίες για όλους», ανέφερε εν συνεχεία και στάθηκε στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.

Στάθηκε όμως και στις συνιστώσες που υστερεί:

-Κατά κεφαλήν εισόδημα στο 74% του συνολικού Μ.Ο. της χώρας

-Χαμηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από το Μ.Ο. της χώρας

-Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

«Στη βάση αυτών των συνιστωσών βρίσκεται η χρόνια απομόνωση της περιφέρειας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πλέον, όμως, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί η Δυτική Ελλάδα σε αναπτυξιακή «ατμομηχανή» αν επιδιώξει ισορροπημένο και πολύπλευρο μοντέλο.

Επισήμανε εξάλλου ο κ. Χατζηθεοδοσίου και ζητήματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία αναφέροντας:

-Την εξεύρεση βέλτιστης λύσης στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου για την προστασία του περιβάλλοντος

-Στο θέμα της ονομασίας της ελιάς Καλαμών

-Στα έργα υποδομών που αφορούν το νομό (λιμάνι Πλατυγιαλίου, συνδέσεις με Ιόνια Οδό και ιδίως για το Αγρίνιο, καθώς και για το επιχειρηματικό πάρκο της πόλης).

Δείτε την παρέμβαση του κ. Χατζηθεοδοσίου από το 04:52:00 του βίντεο:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.