Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Συνωστισμός για το Κτηματολόγιο στο Αγρίνιο: λήγει σήμερα η προθεσμία, πιέσεις για νέα παράταση

Συνωστισμός για το Κτηματολόγιο στο Αγρίνιο: λήγει σήμερα η προθεσμία, πιέσεις για νέα παράταση

Σήμερα ,Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, λήγει για την Αιτωλοακαρνανία η προθεσμία δήλωσης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Συνωστισμός στα γραφεία κτηματογράφησης, πιέσεις για νέα παράταση.

Εκατοντάδες πολίτες συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες στα Γραφεία Κτηματογράφησης αλλά και στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου Αγρινίου καθώς σήμερα, 31η Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία, τρίτη και καταληκτική, που δόθηκε για το νομό. Από τα ξημερώματα σήμερα περιμένουν πολίτες για να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ιδιοκτησίας και να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις δικαστικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανέφερε πως καμία περαιτέρω παράταση στις δηλώσεις δεν πρόκειται να δοθεί στις περιοχές όπου η προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Σημείωσε εξάλλου πως η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, ειδάλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Καθώς όμως μεγάλο ποσοστό πολιτών (εκτιμήσεις για 40-50%) δεν κινητοποιήθηκαν για την δήλωση ακινήτων είτε δεν προλαβαίνουν εγκαίρως, έντονες είναι οι πιέσεις σε αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς ώστε αυτοί με τη σειρά τους να ζητήσουν από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τη διοίκηση του Εθνικού Κτηματολογίου νέα παράταση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

To Kτηματολόγιο από την πλευρά του συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν την ταλαιπωρία και την αναμονή:

1) Λαμβάνοντας από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης «βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού. Η διαδικασία αυτή δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις ούτε αναμονή για τους πολίτες. 
2) Υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στο www.ktimatologio.gr
Ξημερώματα σήμερα στο Αγρίνιο

Στη Βουλή το θέμα
Με επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει την ανάγκη οριστικής παράτασης στις διαδικασίες κτηματογράφησης, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση, αν και έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι ρυθμοί προσκόμισης των εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου, το κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ιδιοκτήτες και φορείς ζητούν την εκ νέου παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους.
Επειδή οι ιδιοκτήτες που πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης ξεπερνούν το 1εκ. και προφανώς δεν προλαβαίνουν να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους για την οριστικοποίηση των εγγραφών, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν και λάθη, επειδή τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά και επειδή έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση και για άλλη παράταση
Ερωτάσθε κε υπουργέ:
Προτίθεστε να δώσετε οριστική παράταση τουλάχιστον μέχρι 31.12.2019 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, η οποία κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να φανούν συνεπείς και να αποφευχθούν τυχόν λάθη;».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Νικόλας

    Ως συνήθως ο <> Έλληνας τα αφήνει όλα για την τελευταία στιγμή !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.