Σε πρεμιέρα διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη εξελίχθηκε η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς αποχώρησαν 46 μέλη της Ομπρέλας, ενώ η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου είναι πλέον με το ένα πόδι εκτός, μετά την κατάθεση κειμένου στο οποίο του καταλογίζουν ακροδεξιές μεθόδους.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να γράψει το φινάλε της θυελλώδους διήμερης συνεδρίασης με χρώματα ενότητας, απέσυρε τα περί δημοψηφίσματος, επικαλούμενος τη συνθήκη της αποχώρησης των προς διαγραφή στελεχών μαζί με την Ομάδα της Ομπρέλας και το ρόλο της Επιτροπής Δεοντολογίας- το όργανο που “επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις”, όπως χαρακτηριστικά είπε . Απευθυνόμενος στους “προεδρικούς” της αιθούσης, που είχαν καταθέσει νωρίτερα τροπολογία με αίτημα την απόσυρση του δημοψηφίσματος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με τη δευτερολογία του ότι “πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος”. Ωστόσο πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους που μένουν εντός του κόμματος ότι “το καταστατικό πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει” κι ότι τον βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κ.Ε που λέει ότι: “Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα”.
Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες τους – για να λάβει αρνητική απάντηση:
Αχτσιόγλου: Ακροδεξιές μέθοδοι από Κασσελάκη!
Σχεδόν ταυτόχρονα η Έφη Αχτσιόγλου και άλλα 10 στελέχη και βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο- “βόμβα” εναντίον του κ. Κασσελάκη, έκαναν δηλητηριώδη σχόλια για τη χθεσινή ομιλία του και τη πολιτικο-ιεδολογική έμπνευση της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα”, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου και οι Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.
Η ομάδα των “6+6” επιμένει ότι η στάση Κασσελάκη προκαλεί τον ακραίο διχασμό, ενώ ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα έχει την ευθύνη για τις σχετικές αρνητικές εξελίξεις. “Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά”, αναφέρουν στο κείμενό του τα 11 στελέχη που το υπογράφουν, με τη δέσμευση ότι θα δώσουν μάχη για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν οι της συγκεκριμένης ομάδας εξέτασαν (και) το ενδεχόμενο της αποχώρησης ακολουθώντας τον δρόμο της Ομπρέλας, επέλεξαν, όπως αποδείχθηκε να μείνουν μέχρι να …φύγουν- σίγουρα όχι όμως πριν αναμετρηθούν στο Συνέδριο.
Η έξοδος της «Ομπρέλας»
Αντιθέτως η Ομπρέλα θεώρησε δρόμο χωρίς επιστροφή την αποχώρηση καταρχάς από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης χρέωσε μεγάλο μέρος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις της τάσης για τοπικά νομίσματα και στις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Στελέχη της Ομπρέλας άλλωστε είχαν προαναγγείλει την αποχώρηση και ως εκ τούτου τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευκλεί δης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα καλούνται τώρα από τον κ. Κασσελάκη – όχι να ανεξαρτητοποιηθούν, όπως και θα πράξουν – αλλά να παραδώσουν αύριο τις βουλευτικές τους έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την Ομπρέλα δεν υπάρχει πλέον χώρος εντός του ΣΥΡΙΖΑ για “τις ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς”. Στο κεείμενο που κατέθεσαν επισημαίνουν ότι την απάντηση αυτή την έδωσε η νέα ηγεσία που “φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες – συνεχίζουν – ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «απομπομπή», όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. “Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε”, αναφέρουν τα στελέχη της Ομπρέλας κάνοντας λόγο για μια ομιλία (του κ. Κασσελάκη) “μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς”. “Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική “κουλτούρα” που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής”, προβλέπουν με το κείμενο που υπογράφον οι:
Αυγουστάκη Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βίτσας Δημήτρης
Βούτσης Νίκος
Γιαννακάκη Μαρία
Γκόγκογλου Άγγελος
Γονίδη Μαρία
Γούλιαρου Θεοδώρα
Δρίτσας Θοδωρής
Ζωγράφος Βασίλης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καλαμαρά Έφη
Καλδάρας Κώστας
Καλκανδής Πέτρος
Καμτσίδου Ιφιγένεια
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραμεσίνη Μαρία
Κατριβάνου Βασιλική
Κλαυδιανός Παύλος
Κνήτου Κατερίνα
Κούτσης Νίκος
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μαγαλιού Ερμίνα
Μαντάς Χρήστος
Ματσούκα Χάρις
Μπαλαούρα Όλγα
Μπασκόζος Γιάννης
Μπουγελέκας Γιώργος
Νικολάρα Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παπαζεύκου Ουρανία
Παπανδρέου Ανδρέας
Πέρκα Πέτη
Ρογδάκη Αννα
Σκουρλέτης Πάνος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Υδραίος Μιχάλης
Φίλης Νίκος
Χατζησοφιά Αννα
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Χριστούλη Έλενα
Ψαρρά Στέλλα.
Τεμπονέρας: Μένω, δεν δίνω λευκή επιταγή
Εντός του κόμματος παραμένει και το Δίκτυο του Διονύση Τεμπονέρα που μαζί με τις ομάδες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου αποχώρησαν από την χθεσινή- πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής, αφού ζήτησαν να αποσύρει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ το “χαρτί’ του δημοψηφίσματος και των διαγραφών από τη βάση. Ο κ. Τεμπονέρας μαζί με άλλα στελέχη εκτιμούν ότι στην πορεία προς το Συνέδριο υπάρχει ο χρόνος για να τεθούν όλα τα ζητήματα και να αντιπαρατεθούν, ηγεσία και στελέχη, διαμορφώνοντας το νέο πλάνο προς τις ευρωεκλογές. Όμως ο κ. Τεμπονέρας προϊδεάζει με τις δηλώσεις του για σκληρή και διαρκή κριτική διαμηνύοντας στη νέα ηγεσία ότι δεν έχει “λευκή επιταγή”. Με κείμενο-παρέμβαση το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς σημειώνει ότι δεν πρόκειται επίσης να “νομιμοποιήσει” μονοπρόσωπα όργανα και απολίτικες συσπειρώσεις. όπως λένε χαρακτηριστικά:
“Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού ,στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα. Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος . Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες μας”.
Η ανάρτηση Δραγασάκη που «δείχνει» ότι κινείται προς την έξοδο
Δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά, έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης μετά την σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, υποδηλώνοντας ότι είναι και αυτός με το ένα πόδι εκτός κόμματος.
Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ήταν ένας από τέσσερις υπό διαγραφή
Το «φρένο» των προεδρικών
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο τόνο ήταν επί της ουσίας και η παρέμβαση έξι κορυφαίων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- προεδρικών που, όντας στην αίθουσα προσπάθησαν να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις Κασσελάκη. Τα στελέχη αυτά (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης) έκαναν καταθέτοντας την δική τους “τροπολογία” μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής της πλήρους “διάλυσης” του κόμματος. Ζήτησαν εν ολίγοις από τον κ. Κασσελάκη να ξεχάσει το ‘τελεσίγραφο” για το δημοψήφισμα και ταυτόχρονα να “απαιτήσει” από τους επιτελείς του ψύχραιμες και όχι πολεμικού χαρακτήρα δημόσιες παρεμβάσεις.
Η επόμενη μέρα
Ποια είναι η “επόμενη μέρα” για το ΣΥΡΙΖΑ; Έμπειρα στελέχη εστιάζουν στη συμμαχία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ της Ομάδας Αχτσιόγλου και του Δικτύου Τεμπονέρα- αλλά και της Ομπρέλας, παρότι αποχώρησε από το κόμμα. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οι τρεις τάσεις, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας- άλλωστε ουδείς έχει αποκλείσει, ειδικά από την Ομπρέλα, τη δημιουργία νέου κόμματος που θα δώσει μάλιστα τη μάχη των ευρωεκλογών. Σε κάθε περίπτωση, τα κρας-τεστ της συγκατοίκησης των “6+6” και του Δικτύου με την ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη θα είναι εφεξής καθημερινά και κάθε φορά καθοριστικής σημασίας, αφού όπως τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες, έχουν καταγραφεί τα μεταξύ τους βαθιά ρήγματα και τα περιθώρια συμβιβαστικών κινήσεων.
Πηγή: protothema.gr