Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας – Κενά στην κυβερνητική πρόταση

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας – Κενά στην κυβερνητική πρόταση

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Τα τεράστια κενά στην κυβερνητική πρόταση για την «επόμενη μέρα» της καραντίνας απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνει ανυπαρξία προγράμματος για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην οικονομία. Κι ως εκ τούτου στην Κουμουνδούρου διατυπώνονται ανησυχίες για τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν βλέπει τα τεράστια προβλήματα που ήδη πλήττουν τις επιχειρήσεις και τον χώρο της εργασίας με αιχμή τον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού αγνοώντας την πραγματικότητα που θέλει τους πολίτες «όταν βγουν από το σπίτι τους να παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους».

Είναι ενδεικτικό πως ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθυμίζει στον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας αποτελεί την μοναδική πρόταση που εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη μείωση του ΑΕΠ, κι επομένως η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε δυσθεώρητη αύξηση του λόγω χρέους . Επί της ουσίας απαντά στην κυβέρνηση ότι με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να αποφύγει την εφαρμογή νέων μνημονίων, ενώ προειδοποιεί τον υπουργό Οικονομιών πως κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας της κυβέρνησής του στο 40%.

Ομοίως ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισημαίνει πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας έχουν πυκνώσει την ανησυχία και συγχρόνως μειώσει τις προσδοκίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες όπως σημειώνει από τα μέσα Μαρτίου δεν έχουν εισπράξει έως τώρα ούτε μισό ευρώ. «Οι άνθρωποι της αγοράς αντιλαμβάνονται πως όταν ξανανοίξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα χρέη και ότι οι δυνητικοί πελάτες τους δεν θα έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη» ανέφερε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση σχολιάζοντας πω εάν διαχειριστούν οι τράπεζες τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία της Πολιτείας η μισή ελληνική επιχειρηματικότητα θα μείνει εκτός στήριξης.

Τις «μαύρες τρύπες» στο πρωθυπουργικό διάγγελμα για την οικονομία διαπιστώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Είναι γεγονός πως η Κουμουνδούρου που προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην ανοίξει τα σχολεία με εξαίρεση τις τάξεις της Γ’ Λυκείου αντιδρά και στην απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν τα λύκεια και τα γυμνάσια αφήνοντας για το επόμενο διάστημα τις τελικές αποφάσεις για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Το γεγονός πως το Μαξίμου φάνηκε πως προβληματίστηκε από την θύελλα αντιδράσεων για το άνοιγμα των σχολείων και υποχώρησε προσώρας ως προς τα δημοτικά ικανοποιεί μερικώς την Κουμουνδούρου που θεωρεί πως η κυβέρνηση έκανε πίσω υπό την πίεση των αντιδράσεων, αλλά συγχρόνως διατηρεί την ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είπε για ποιο λόγο τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες «υγειονομική βόμβα διασποράς του κορωνοϊου» ανοίγουν άρον-άρον για είκοσι μόλις μέρες» διερωτήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση έπειτα από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

Θυμίζει πως στο διάστημα της καραντίνας ευθύνη της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει το ΕΣΥ, να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ και να φροντίσει ώστε να υπάρχει διαθέσιμος μεγάλος αριθμός τεστ, προκειμένου οι πολίτες να εξετάζονται μαζικά. «Όμως τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει» τονίζοντας πως η άρση των μέτρων με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και όχι των επιστημόνων γεμίζει τους πολίτες με μεγαλύτερη ανησυχία.

Βούλα Κεχαγιά

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Εδώ Πολυτεχνείο, ψωμί, παιδια, ελευθερία, δημοκρατία, έξω οι βάσεις, έξω το ΝΑΤΟ, έξω οι αμερικανοί, ( πως ξεχνάει ο λαός) δε ξέρω αν δεν γίνονταν το Πολυτεχνείο,και επικρατούσε εθνικό πολιτικό επίπεδο, το πώς θα ήταν οι καταστάσεις σήμερα για το τόπο και το λαό ,αν το οικονομικό της χώρας θα ήταν αυτό, αν η ανάπτυξη θα ήταν αυτή, αν η υπογεννητικότητα θα ήταν τετοια, αν η χώρα θα έφερε χρέος, αν τα εργοστάσια επιχειρήσεις κτλ, θα ήταν σε τέτοιο επίπεδο που η παραγωγή και απασχόληση θα ήταν τεράστια, ( βλέπουμε ότι μετά το Πολυτεχνείο ακολούθησε η εποχή του εύκολου και του γρήγορου, παροχές ρουσφέτια, εγκατάλειψη και καταστροφή των πάντων κτλ) γιατί όμως συνέβησαν όλα αυτά, αφού η χώρα, η οι χώρες παντού ακολουθούσαν την ανάπτυξη, γιατί σήμερα εφτασε ο πλανήτης σε αυτό το επίπεδο το αδιέξοδο, πως ξεκίνησε με χαρές πανηγύρια το κάθε κράτος, και σήμερα φέρουν αδιέξοδα, το δύσκολο φαίνεται να είναι να επαναφέρει το κάθε κράτος τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη, σε κανονικά επίπεδα, ( το να φτιάξεις ένα σπίτι πόσα χρόνια πρέπει να εργαστείς, το να το γκρεμίσεις να το αφανισεις, δε χρειάζονται ούτε ώρες)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.