Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020

Σύσκεψη στο Μαξίμου για κορωνοϊό: Εντατικοποίηση ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι εικόνες συνωστισμού συζητήθηκαν στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί, με αφορμή τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, αποφασίστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Προς τούτο αποφασίστηκε να υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες. Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τεστ και νησιά ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μετά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας περί των 97 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 4 ημέρες, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προδιαθέτουν για την πιθανότητα νέου γύρου περιοριστικών μέτρων τα επόμενα 24ωρα εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Τα ίδια πρόσωπα διαμηνύουν πως το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να εξουσιοδοτήσει τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, είτε να προχωρήσει σε επιβολή lockdown σε επίπεδο δήμου ή ακόμη και σε επίπεδο Νομού, εφόσον κριθεί κάτι τέτοιο αναγκαίο, είτε να ενεργοποιήσει απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια, που παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κατά το πρότυπο της δράσης, που ανελήφθη στην περίπτωση της πτήσης από την Ντόχα του Κατάρ. Εξάλλου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών έχουν μπει δύο αεροδρόμια συγκεκριμένης χώρας της Βορείου Ευρώπης, από όπου προέρχονται αρκετά κρούσματα.

Πέτσας: «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε»

Το στίγμα έδωσε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Ας μη χαλαρώσουμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε. «Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Δε μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας με την ίδια ένταση τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για τον κορονοϊό. Ήδη τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226.000 μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο όπως στην περιοχή της Ξάνθης όπου τις τελευταίες μέρες έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.

Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 Ιουνίου, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της».

Δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση Χαρδαλιά-Τσιόδρα

Κληθείς να απαντήσει αν βρίσκεται στα σκαριά η επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα και το Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν θα επανέλθει η δια ζώσης ενημέρωση και θα γίνεται καθημερινά μόνο γραπτώς.

Τα 97 κρούσματα που σήμαναν συναγερμό και τα μέτρα της κυβέρνησης

Εξάλλου, συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές της χώρας αλλά και στην κυβέρνηση μετά τα 97 νέα κρούσματα κορονοϊού των προηγούμενων 4 ημερών. Αυτά, εκτίναξαν τον αριθμό των περιστατικών τα οποία καταγράφονται στη χώρα μας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν εφαρμοστεί για περιορισμό της πανδημίας.

Για το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, τόνισε: «Κοιτάξτε υπάρχουν πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι στην διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είτε είναι υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση που δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.