Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Συζητήσεις για να εδρεύσει στην Αιτωλοακαρνανία το Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου

Συζητήσεις για να εδρεύσει στην Αιτωλοακαρνανία το Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου

Πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα 

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν χαρακτηρίζονται ως θετικές για την Αιτωλοακαρνανία καθώς ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών αποσκοπεί στη συρρίκνωση των τμημάτων που εδρεύουν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι με σκοπό τη λειτουργία στο Νομό αποκλειστικά και μόνο Γεωπονικής Σχολής.

Είναι όμως παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες σε ένα άλλο μέτωπο που τυχόν θετική τους κατάληξη θα έχουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για την Αιτωλοακαρνανία. Απαιτείται ωστόσο η συστράτευση του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου στην εν λόγω διεκδίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με  τις πληροφορίες του agrinionews.gr, λαμβάνουν χώρα επαφές και συζητήσεις ώστε να εδρεύσει στην Αιτωλοακαρνανία το Κέντρο Καινοτομίας Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων.

Το Κέντρο θα αποτελέσει μια δομή μοναδική στο είδος της στη χώρα μας, παρέχοντας πρακτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις (νεοφυείς και εδραιωμένες) σε τομείς όπως κατάρτιση, ανάπτυξη προϊόντων, ασφάλεια τροφίμων, μάρκετινγκ, εξαγωγές και επιχειρησιακός σχεδιασμός ενώ θα λαμβάνει τεχνογνωσία από το Πανεπιστήμιο Rutgers ,.

Είναι μάλιστα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσφέρει μεγάλη δωρεά στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» για να αναπτύξει το Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις αυτές πρωτοστατεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπουρας που έλαβε την πρωτοβουλία και σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο.

Το Κέντρο Καινοτομίας ωστόσο διεκδικούν και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας  καθώς είναι αυτονόητο πως θα έχει θετικό αντίκτυπο για τον τόπο που θα εγκατασταθεί

Ακόμη και αν η Πρυτανική Αρχή επιδιώκει με αυτές τις ενέργειες να «χρυσώσει το χάπι» για τις κυοφορούμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη είναι προφανές πως οι τοπικές αρχές πρέπει να συντονιστούν και να πιέσουν για το στόχο αυτό που έχει ρεαλιστικό υπόβαθρο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Εύη

    Κάλιο αργά παρά ποτέ ! Όλες αυτές οι ενέργειες, αν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια ,τώρα θα βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Ας είναι και έτσι ,τουλάχιστον όμως να κινηθούν οι διαδικασίες. Η χώρα μας αργοπεθαίνει δημογραφικά κι αν δεν κινηθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου ,θα έχουμε τεράστια προβλήματα στο μέλλον. Ο νομος μας έχει όλες τις δυνατότητες για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Συνεργασίες χρειάζονται και όχι ατομικές προσπάθειες μόνο. Ό,τι καλό υπάρχει σε μία περιοχή να αναδεικνύεται και να πηγαίνει μπροστά τον τόπο. Η σύνδεση των πανεπιστημίων με την έρευνα ,την καινοτομία και τις επιχειρήσεις που προάγουν αυτό ,γίνεται για το καλό όλων, και όχι για τα μονοπώλια ,όπως μας έχει φάει τα αυτιά τόσα χρόνια η αριστερά και δεν αφήνει να γίνει τίποτα σ ε αυτόν τον τόπο. Όλα τα μπλοκάρει και όλα τα υποσκάπτει. Βαρεθήκαμε να το ακούμε αυτό τόσα χρόνια. Αφήστε επιτέλους να γίνει κάτι στην περιοχή μας και μην το εμποδίζετε γιατί στο τέλος θα μείνετε κάποιοι γραφικοί με τις ιδέες σας και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες θα την έχουν κάνει για αλλού!

  2. Ανώνυμος

    Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Η παραπάνω ρήση είναι των γειτόνων, των εχθρών των Δαναών που είχαν συνηθίσει από την εμπειρία τους την επιθετική, αρπακτική συμπεριφορά των προγόνων μας και έτσι προκαλούσαν σε όλους το φόβο. Ποιούς ενδιαφέρει η πρόταση του πρύτανη, ΑΝ αυτή επιτευχθεί; Καταρχήν, η Γεωπονική του Πανεπιστημίου Πατρών, με ευθύνη όλων των πρυτανικών του συμβουλίων, ιδρύθηκε μόλις πριν από 2 χρόνια. Ο πρύτανης έχει δίκιο που λέει ότι όχι μόνο τα υπάρχοντα διασκορπισμένα 6, αλλά ούτε και τα 4 τμήματα που θα μείνουν μετά τη χειρουργική του επέμβαση, δεν έχουν πανελλήνια αναγνώριση, καθηγητές και προφανώς ούτε έχουν τρέξει μεταπτυχιακά προγράμματα, γιά να αναφέρουμε τα βασικά. Άρα, έχει πολύ λίγες πιθανότητες να πάρει αυτό το κέντρο η Αιτωλοακαρνανία.
    Η Αιτωλοακαρνανία έχει θιχτεί εδώ και μία εικοσαετία καίρια από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όταν έχασε την Οικονομική Σχολή. Απ’ αυτό πηγάζουν όλα τα επόμενα προβλήματα. ακόμα και το σημερινό. Τις 2 σχολές, Οικονομική και Γεωπονική τις αξίζει η Αιτωλοακαρνανία και μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του σημερινού πρύτανη που προβάλλει τη συντριπτική πλειονοψηφία της Συγκλήτου που έλαβε την απόφαση γιά μείωση των τμημάτων στην επαρχία, επειδή και οι δήμαρχοι μπορούν να προβάλλουν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονοψηφία των δημάρχων, άρα και των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας(450000 σε σύνολο 670000 κατοίκους)είναι εναντίον του κι αυτό το γνωρίζει καλά.
    Όταν θα χρειαστεί τη συμπαράσταση και τη βοήθεια των δημάρχων και των υπόλοιπων φορέων που τώρα λέει ότι δεν υπολογίζει τη γνώμη τους, γιά κάποιο σοβαρό θέμα όπως αυτό που αναφέρετε, δε θα την έχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.