Εκτενής ήταν η συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια του χθεσινού (26/2) Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, αναφορικά με τα αγροτικά ζητήματα.
Είχαν τεθεί εξάλλου σχετικές ερωτήσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης (και ειδικότερα τους Δ. Τραπεζιώτη, Δ. Μπλέτσα και Γ. Καλλίμορφο). Ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο ο δήμος αξιοποίησε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και συμμετείχε σε προκηρύξεις προγραμμάτων, για την αγροτική οδοποιία, για τις ενέργειες εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου και με ποιον τρόπο γενικότερα στηρίζει ο δήμος την αγροτική παραγωγή.
Η συζήτηση έγινε εν τη απουσία του συνδυασμού «Αγρίνιο -Πάμε Ψηλά» του Κώστα Πιστιόλα, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει εξ αρχής την πρόθεσή του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «Φρόντισε η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη συνεδρίαση να δείξει καθαρά ότι δεν επιθυμεί τη λογοδοσία» και ότι «η δημοτική αρχή τεχνηέντως έβαλε την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας την ίδια ημέρα με την τακτική συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει σύγχυση και να χαθεί η ουσία μέσα σε ένα γενικότερο συνονθύλευμα θεμάτων».
Κατά την διαδικασία της συζήτησης, σε κάθε περίπτωση, δεν έλειψαν οι «αιχμηρές» τοποθετήσεις και αναφορές, ιδίως από τους Γιώργο Παπαναστασίου και Γιάννη Βασιλείου, οι οποίοι «έστρεψαν» τα «βέλη» τους κατά της Ένωσης Αγρινίου . «Μιας και έβαλαν εισηγητή τον κ. Καλλίμορφο θα ήθελα να μας πουν, τι έκαναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τα αγροτικά θέματα; Εκτός και αν τα χωράφια πλέον τα έχουμε για να κάνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα», ήταν μια χαρακτηριστική φράση.
Παπανικολάου: η Δημοτική Αρχή δεν έχει πάρει τα μέτρα που πρέπει, δεν έχει διεκδικήσεις
«Η πρώτη μέριμνα που θα πρέπει να έχει ο Δήμος Αγρινίου είναι για την αγροτική παραγωγή. Χωρίς αυτή είναι ένας νεκρός Δήμος. Δεν υπάρχουν εργοστάσια, βιομηχανίες μεγάλες, τουριστική ανάπτυξη σε αυτό το βαθμό που να προσφέρει στην τοπική οικονομία. Τι κάνουμε συνολικότερα για την αγροτική παραγωγή; Οτιδήποτε κάναμε κατά τη γνώμη μας υπολείπεται στις αναγκαιότητες που υπάρχουν. Ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε πάρει τα μέτρα που πρέπει, δεν έχουμε διεκδικήσεις. Δεν λύνονται τα προβλήματα που υπάρχουν με μία επιστολή. Από το 2017 δεν υπάρχει αποκατάσταση στην αγροτική οδοποιία. Αν περιμέναμε τα ΤΟΕΒ να επιλύσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, θα περιμένουμε πολλά χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τίμος Παπανικολάου, σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συζήτησης.
«Θέλω να δούμε, γιατί τώρα με τις βροχές είναι αλλιώς, την άνοιξη και να μου πείτε σε ποιους δρόμους δεν μπορούν οι αγρότες να πάνε στα χωράφια τους. Δεν μπορώ να έχω τον έλεγχο των 9.000 χλμ (σ.σ.: της αγροτικής οδοποιίας). Όπου κάποιος πράγματι δεν μπορεί να πάει με το αγροτικό του στο χωράφι, να πάμε να το διορθώσουμε», ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, με τον Τίμο Παπανικολάου να αντιπροτείνει μέσα στις πρώτες 15 ημέρες του Μάρτη να συγκληθεί συνέλευση με τους προέδρους των κοινοτήτων ώστε να καταγραφούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν.
Τραπεζιώτης: δυστυχώς μέχρι σήμερα φαίνεται υποβάθμιση του ζητήματος.
Το λόγο εν συνεχεία πήρε ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι «αν η χώρα μπορούσε να υπολογίσει και να καταλάβει την αξία της γεωργίας, τότε θα ήταν στις πρώτες επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης. Είχε υπολογιστεί ότι το 1981 οι αγρότες ήταν 983.000. Το 2008 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι 410.000. Μειώνονται διαρκώς. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Σε επίπεδο Δήμου, μεταβιβάστηκαν πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους. Το ¼ του ενεργού οικονομικά πληθυσμού στο Δήμο μας είναι αγρότες, με την ευρεία έννοια. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή παρά να τους αντιμετωπίζει ως πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα φαίνεται υποβάθμιση του ζητήματος. Δεν το λέω για να κάνω αντιπολίτευση, το λέω επειδή είδα τα προγράμματα που είχατε υποσχεθεί παλαιότερα και δεν υλοποιήθηκαν».
Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» έθιξε εξαγγελίες της παράταξης Παπαναστασίου σε παλαιότερες δημοτικές περιόδους που κατά την κρίση του δεν υλοποιήθηκαν. Μεταξύ άλλων στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
Ο Γιάννης Βασιλείου, αντιδήμαρχος αρμόδιος περί Εγγειοβελτιωτικών Έργων, πήρε το λόγο τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή στέκεται δίπλα στους αγρότες.
«Ο Δήμος Αγρινίου σχεδιάζει να κάνει πιο εύκολο το έργο των αγροτών. Όσο αναφορά τους αγροτικούς δρόμους. Στις ενότητες το 80% που λέμε αγροτικούς δρόμους, δεν είναι τέτοιοι. Είναι δασικοί. Το δασαρχείο έχει μία εικοσαετία να βάλει ένα μηχάνημα. Να καθαρίσει, να φτιάξει ένα τεχνικό. Στον κάμπο το 80% είναι δρόμοι του ΤΟΕΒ. Το οποίο, πάλι, δεν υπάρχει πουθενά. Επειδή φέτος περιμένουμε ότι θα καρπίσουν οι ελιές, έχουμε σχεδιάσει να έχουμε παρεμβάσεις και τεχνικά σε αγροτικούς δρόμους. Να μπορούν να πηγαίνουν στα χωράφια και να μην πλημμυρίζουν οι δρόμοι. Θα γίνουν συντηρήσεις και τώρα και τον Σεπτέμβριο», ανέφερε.
Ο Πάνος Μαρνέζος, ως αρμόδιος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, έκανε αναφορά στην διοργάνωση της «6ης Ελαίας», στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών του Δήμου, αναφέροντας αναλυτικά το πλαίσιο και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Ακολούθως, ο Γιάννης Φαρμάκης αναφέρθηκε σε επισκέψεις που έγιναν σε χωριά του Δήμου με γεωπόνους και αγρότες ώστε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα των αγροτών στην Δημοτική Αρχή.
«Και εμείς ακούσαμε και αυτοί πήραν από εμάς. Υπερθεματίσαμε στον τομέα της οικοτεχνίας. Πολλά σπίτια σήμερα παράγουν νόμιμα προϊόντα. Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού κλπ. Κάναμε προσπάθεια. Πραγματικά είμαστε αγροτικός δήμος, είναι το μόνο εισόδημα που έρχεται στην αγορά. Υπερθεματίσαμε στα εσπεριδοειδή. Σε Παντάνασσα, Καλύβια -που συνεχίζεται η προσπάθεια του προέδρου εκεί. Προσπαθώ καθημερινά ως παραγωγός και κτηνίατρος να μην το ξεχνάω. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε και να επιλύσουμε».
Δηκτικός υπήρξε εν συνεχεία ο Γιάννης Βασιλείου, που παίρνοντας ξανά το λόγο έστρεψε τα «πυρά» του στην απουσία αγροτικών φορέων (και ιδίως της «Ένωσης Αγρινίου») από την συζήτηση, τονίζοντας εκ νέου ότι «Ο Δήμος είναι ο μοναδικός που προσπαθεί να είναι δίπλα στους αγρότες».
«Χαίρομαι που σήμερα έχουν έρθει κάποια θέματα. Αφού συζητάμε για τα αγροτικά, δεν είδα να έρθει κάποιος από την Ένωση Αγρινίου. Πού είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται προγράμματα; Γιατί όταν σταμάτησε ο καπνός, που πανηγυρίζανε τότε κάποιοι για τις επιδοτήσεις, να πούμε ότι αυτές δεν πήγαν στους αγρότες. Πήγαν σε κάποιους που ήξεραν τι θα γίνει. Να μιλήσουμε με αλήθειες. Να μας πει κάποιος όλα αυτά τα χρόνια ποιες ήταν οι εναλλακτικές καλλιέργειες για την περιοχή μας; Το ακτινίδιο που θέλει πολλά στρέμματα. Οι ροδιές, που έβαλαν όλοι και τις ξήλωσαν γιατί δεν πήραν επιδοτήσεις. Όταν κάνουμε αυτές τις συζητήσεις καλό είναι να είναι όλοι εδώ. Να μας πουν τι έκαναν», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ακολούθως ο Δημήτρης Τραπεζιώτης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα καθώς και την έκδοση ψηφίσματος στήριξης των αγροτών, κάτι στο οποίο δήλωσε σύμφωνος ο Γιώργος Παπαναστασίου.
Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Αγρινίου στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για για συνολικό πρόβλημα στην αγροτική οικονομία που υπήρχε προ της κρίσης, κάνοντας μνεία στα όσα επακολούθησαν της κατάργησης της καπνοκαλλιέργειας.
Παπαναστασίου: «Ευθύνες κυβερνήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών»
Ο Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για ευθύνες κυβερνήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι δεν αξιοποίησαν τις επιδοτήσεις που δίνονταν όπως έπρεπε, «φωτογραφίζοντας» την «Ένωση Αγρινίου», με την οποία διαφαίνεται εδώ και καιρό ότι το κλίμα είναι τουλάχιστον «πολεμικό».
Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η περιοχή μας σε ότι αφορά το αγροτικό ζήτημα, είχε πρόβλημα με την αγροτική οικονομία πριν την κρίση, συνέπεια της κατάργησης της καπνοκαλλιέργειας. Εκατοντάδες επαγγέλματα ζούσαν από την παραγωγή του καπνού, την μεταποίηση, την εμπορία. Αποφασίστηκε να καταργηθεί η καπνοκαλλιέργεια και να δοθούν επιδοτήσεις. Μετά από χρόνια οι επιδοτήσεις που δίνονταν έπρεπε να πάνε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Δεν πήγαν. Ποιοι ευθύνονται για αυτό; Οι εκάστοτε κυβερνώντες καταρχάς. Κατά δεύτερον οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι δικαιούχοι δηλαδή. Αυτοί που έπρεπε να κινήσουν την διαδικασία.
Μιας και έβαλαν εισηγητή τον κ. Καλλίμορφο θα ήθελα να μας πουν, τι έκαναν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τα αγροτικά θέματα; Εκτός και αν τα χωράφια πλέον τα έχουμε για να κάνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Είδαμε προσπάθειες αποσπασματικές που δεν οδήγησαν πουθενά. Κάποιοι πήραν άδειες και έπαιρναν τις επιδοτήσεις. Αυτό έγινε σε αυτό τον τόπο. Το αποτέλεσμα; Μία πόλη που είχε χρήματα από την αγροτική παραγωγή άρχισε να πέφτει οικονομικά, να κατρακυλάει και μαζί της να κατρακυλάνε έμποροι, επαγγελματίες, γεωπόνοι. Τα πάντα.
Έκλεισαν αποθήκες και εργοστάσια. Κατά τη γνώμη μου σκοπίμως. Κάποιοι πλούτισαν. Πολλοί όμως φτώχυναν. Και φτώχυνε ο τόπος. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος; Να δίνει συμβουλές, να συντηρούμε δρόμους, ακόμη και των ΤΟΕΒ. Γιατί αυτοί δεν μπορούν; Γιατί δεν έχουν χρήματα οι αγρότες για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Κ. Τραπεζιώτη μπορούσατε τότε να κάνετε μελέτη για αρδευτικά. Πλέον δεν μπορείτε. Άλλαξαν κάποια πράγματα. Θα πρέπει να είναι στο αντικείμενο του Δήμου. Υπάρχουν μελέτες κι άλλες. Υπάρχει ώριμη μελέτη για το αρδευτικό στην Νεάπολη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Που δεν έχει γίνει. Υπάρχει προκαταρκτική μελέτη για την Μακρυνεία. Πέρασαν τα χρόνια και δεν έχει γίνει. Ποιος μπορεί να τις κάνει αυτές τις μελέτες; Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιος μπορεί να εκτελέσει το έργο; Το Υπουργείο ή η Περιφέρεια. Ποιος ελέγχει τους ΤΟΕΒ; Η Περιφέρεια. Εμείς δεν έχουμε ως Δήμος ούτε κτηνιάτρους, ούτε κτηνιατρική υπηρεσία. Έχουμε κάποιους γεωπόνους. Παλεύουμε να βγει προκήρυξη κτηνιάτρου και περιμένουμε, γιατί δεν έρχεται κανείς. Είμαστε σε ένα σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτά που θέλαμε να κάνουμε. Προσπαθούμε με το προσωπικό που έχουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο, τους αγρότες.
Δεν το συζητώ ότι ο ίδιος εγώ προσωπικά πίεσα και πιέζω τον πρύτανη να γίνει εδώ Κτηνιατρική Σχολή. Το υποσχέθηκε πριν δύο χρόνια ότι σε βάθος πενταετίας θα γίνει. Μία Κτηνιατρική Σχολή υψηλού επιπέδου θα προσδώσει πράγματα και ακαδημαϊκά και στην τοπική κοινωνία».
1 Σχόλιο
Τα δικά σου χωράφια δήμαρχε που έχεις στην Μακρυνεία τα καλλιεργείς,τα έχεις νοικιάσει ή τα έχεις παρατήσει;γιατί από ότι ξέρω έχουν φτάσει τα βάτα μέχρι τις ελιές και ούτε αλεπού δεν μπαίνει. Το μόνο που κάνεις υπηρετείς τα συμφέροντα του κόμματος σου και αγκάλιασες την καρέκλα του δήμου.