Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας

perifereiakos-diagonismos-robotikis

Το αδιαχώρητο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/2/18 στο Σκαγιοπούλειο Ιδρυμα με 38 ομάδες να δίνουν το παρόν και στις τρεις κατηγορίες (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου) στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας. Περίπου 500 θεατές παρακολούθησαν και θαύμασαν από κοντά τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών σε μία εκδήλωση – γιορτή της ρομποτικής! Το θέμα της φετινής πρόκλησης για την ανοικτή Κατηγορία του Δημοτικού ήταν ο «Εποικισμός του Άρη». Οι μαθητές και μαθήτριες των 18 ομάδων που διαγωνίστηκαν, παρουσίασαν ευφάνταστες κατασκευές με αυτοματισμούς, προτείνοντας σχετικές με το θέμα λύσεις.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, δύο ομάδες από την Αιτωλοακαρνανία, μία από την Αχαΐα και μία από τη… Ζάκυνθο (συμμετείχε κατ’ εξαίρεση) να προκριθούν στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από τον Περιφερειακό Διαγωνισμό Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη φάση αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2018, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Επoικισμός του Άρη», είναι οι πιο κάτω:

robotiki-pinakas-1

Τα πλήρη αποτελέσματα είναι:

robotiki-pinakas-2

Τρεις ομάδες μαθητών Γυμνασίων από την Αχαΐα και δύο (2) από την Ηλεία προκρίθηκαν στον τελικό διαγωνισμό της Αθήνας.

Η δοκιμασία της κατηγορίας Γυμνασίου στηρίζεται στις επικοινωνίες κατά τη Βυζαντινή περίοδο και παρουσιάζει την «περιπετειώδη» πορεία των μηνυμάτων που, διασχίζοντας την αχανή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ταχύτητα, είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν μέσα σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα αφορά τη μεταφορά δύο «μηνυμάτων» από δύο πόλεις της Μέσης Ανατολής προς την Κωνσταντινούπολη. Το ρομπότ – αγγελιαφόρος ξεκινά από την Ιερουσαλήμ και περνώντας από δύο από τις τέσσερις κοντινές πόλεις (Τύρο, Δαμασκό, Αντιόχεια ή Χαλέπι) μεταφέρει τα μηνύματα που παραλαμβάνει στην Κωνσταντινούπολη.

Η δοκιμασία στηρίζεται πάνω στο δωδεκάωρο σύστημα κωδικοποίησης μηνυμάτων που ήταν διαδεδομένο στη Βυζαντινή περίοδο και πραγματοποιείται πάνω σε ένα «δρόμο» της αυτοκρατορίας που ενώνει τις παραπάνω πόλεις. Τα ρομπότ πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα μηνύματα, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα και τις δοκιμασίες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους.

Οι μαθητές που προκρίθηκαν είναι οι πιο κάτω:

robotiki-pinakas-3

Τα πλήρη αποτελέσματα είναι:

robotiki-pinakas-4

robotiki-pinakas-5

Τέλος, τρία σχολεία από την Αχαΐα και δύο από την Ηλεία θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κατηγορία Λυκείου, όπου και θα παρουσιάσουν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

robotiki-pinakas-6

Η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ. Ε. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Ρομποτική, κ. Σοφία Π. Χριστοπούλου, δήλωσε: «Ήταν ένα πραγματικό πανηγύρι, όπου 300 μαθητές περίπου, από δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑ.Λ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας κατέθεσαν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Ήταν συναρπαστικό να βλέπει κανείς αυτές τις χαμογελαστές φατσούλες των μικρών μαθητών που με απέραντη ικανοποίηση παρουσίαζαν τα έργα τους και πρόθυμα εξηγούσαν τον τρόπο κατασκευής τους! Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, στους εκπαιδευτικούς-προπονητές που κατόρθωσαν να τους μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και το μεράκι τους, αλλά και στους γονείς που συμπαραστέκονται στα παιδιά τους, έχοντας αντιληφθεί τη σημασία της Ρομποτικής ως αιχμής του δόρατος της καινοτομίας. Τα παιδιά μαθαίνουν με έναν εναλλακτικό τρόπο, διαθεματικά και διεπιστημονικά και αυτό το χαίρονται! Εύχομαι οι επιτυχίες που είχαμε στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα να συνεχιστούν!»
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας κ. Κων-νος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «Μετά την τεράστια επιτυχία στην Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα, ένα καινούριο ταξίδι ξεκίνησε με το φετεινό Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπ/κής Ρομποτικής. Εύχομαι και ελπίζω σε όσους συμμετέχουν από οποιαδήποτε θέση να το ευυχαριστηθούν και συνάμα να αποτελέσει εμπειρικό βίωμα υψηλής εκπαιδευτικής και παιδαγγωγικής αξίας».

Πλήρες φωτογραφικό υλικό στην εκδήλωση Περιφερειακός διαγωνισμός Δυτικής Ελλάδας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.