2 Απριλίου 1986. Στο αεροπλάνο της TWA, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη – Αθήνα, εξερράγη βόμβα, ενώ πετούσε πάνω από το Άργος. 4 νεκροί και 7 τραυματίες ήταν ο υπολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε παλαιστινιακή οργάνωση.
«Θα γινόταν μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες και ασφαλώς δε θα είχε σωθεί κανένας από τούς επιβάτες του Μπόινγκ 727 της TWA, αν η βόμβα είχε εκραγεί ένα τέταρτο νωρίτερα, όταν το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος μεγαλύτερο 6.500 μέτρων», ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Το αεροσκάφος αναχώρησε το μεσημέρι της 2ας Απριλίου από το αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Στο Μπόινγκ 727 επέβαινε 7μελες πλήρωμα και 115 επιβάτες. Η πλειοψηφία τους ήταν Αμερικανοί.
Χρειάζονταν 20 λεπτά για να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Ελληνικό και για αυτό ο πιλότος πετούσε όλο χαμηλότερα, σε υψόμετρο 3.350 μέτρων. Τότε ήταν που εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε σωσίβιο κάτω από το κάθισμα 10 F.
Στην δεξιά πλευρά της ατράκτου, δημιουργήθηκε τρύπα διαστάσεων 1,5Χ1 μέτρο, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν και να πέσουν στο κενό 4 επιβάτες. 7 έφεραν τραύματα από τα θραύσματα της βόμβας και ο θάλαμος υπέστη αποσυμπίεση.
Ο πιλότος του Μπόινγκ, Ρίτσαρντ Πίτερσεν, έλαβε διθυραμβικά σχόλια για τη στάση του. Μετά την επίθεση καθησύχασε τον κόσμο και κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο στο Ελληνικό, με ασφάλεια. «Μη φοβάστε, όλα θα πάνε καλά, σε λίγα λεπτά προσγειωνόματε», είπε στους επιβάτες.
Αμέσως άρχισε επιχείρηση για την ανεύρεση των τεσσάρων ανθρώπων που εκτοξεύτηκαν από το παράθυρο, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος. Ήταν όλοι τους νεκροί. Οι τρεις εντοπίστηκαν σε κτήμα στο Άργος και ο τέταρτος στη θάλασσα. Τα πτώματά τους ήταν ακρωτηριασμένα και παραμορφωμένα.
Οι έρευνες για τις σορούς ξεκίνησαν από έναν οικοδόμο, ο οποίος είχε καταλάβει για το δυστύχημα και ενημέρωσε την αστυνομία. Η μαρτυρία του συγκλονίζει:
«Είδα να έρχονται τρία κομμάτια πάνω από τον ουρανό. Που να πάει το μυαλό μου. Νόμιζα ότι ήταν νάιλον που είχε σηκώσει ο αέρας, αλλά πάλι δεν καταλάβαινα και πήγα να δω από κοντά. Όταν έφτασα κοντά κατάλαβα τι συνέβαινε. Το μωράκι από την πτώση είχε ανοίξει γύρω του έναν μικρό κρατήρας. Φαινόταν όμως άθικτο, τόσο που είχα αμφιβολίες αν ζούσε ή πέθανε. Όταν το πήρα στα χέρια μου κατάλαβα».
«Λίγα μέτρα πιο κάτω βρήκαμε με την αστυνομία το πτώμα μιας κοπέλας, ήταν προφανώς η μητέρα του. Υπολογίζω ότι πρέπει να το κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της και να της ξέφυγε λίγα μέτρα πριν την πτώση, γι’ αυτό βρέθηκαν τόσο κοντά».
Αργότερα ανακαλύφθηκε και το τρίτο πτώμα. «Ήταν φρικτό, μας λένε. Ένα αντρικό σώμα κομμένο στη μέση…».
Όσοι είδαν την έκρηξη στον ουρανό, έβλεπαν να πέφτουν διάφορα αντικείμενα, αλλά ο νους τους δεν χωρούσε ότι κάποια από αυτά ήταν στην πραγματικότητα άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι «τα πτώματα έπεσαν δίπλα στα σπίτια μας».
Την ευθύνη του αεροπορικού δυστυχήματος ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες», με τηλεφώνημα σε δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία της Βηρυτού και σε μια εφημερίδα της Λιβύης. Είχαν δηλώσει ότι θα συνέχιζαν να πράττουν επιθέσεις τέτοιου είδους. Υποστήριξαν ότι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πτήση της TWA ως αντίδραση για τη στάση του «του επιθετικό αμερικανικού ιμπεριαλισμού» απέναντι στο αραβικό έθνος.
Στη θέση 10 F που βρέθηκε η βόμβα καθόταν η Μέι Έλιας Μανσούρ, η οποία είχε διαβατήριο από τη Λιβύη. Όπως έγραφε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, «η Μέι Έλιας Μανσούρ είχε τη θέση κατά την πτήση του αεροπλάνου από το Κάιρο στην Αθήνα, προχτές το πρωί. Αφού παρέμεινε στην αίθουσα τράνζιτ επτά ώρες, έφυγε με αεροπλάνο της “MEA” για τη Βηρυτό στις 3.19, όταν η βόμβα είχε ήδη εκραγεί στο “Μπόινγκ 727” της TWA κατά την πτήση του από Ρώμη προς Αθήνα».
Οι αρχές υπέθεσαν ότι εμπλεκόταν. Η Μανσούρ αρνήθηκε τη συμμετοχή της και δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το αντίθετο.
Πηγή φωτογραφιών: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Mixanitouxronou.gr