Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

Τα συνέδρια των ημερών δεν είναι μόνο φολκλόρ για το Αγρίνιο

sarak

Πόσο καιρό είχαμε στο Αγρίνιο να δούμε ένα τριήμερο συνέδριο που να φέρει εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της πόλης και να έχει εργασίες μαζί με γλέντια αλλά και τουρισμό στη ευρύτερη περιοχή; Αναμφίβολα πολύ καιρό και μάλιστα στην περίπτωση των Σαρακατσαναίων -ή Σαρακατσάνων- πέρα από το τοπικό όφελος και την επίδραση στην πόλη μπορεί κανείς να βρει και επιστημονικό ενδιαφέρον αφού η συγκεκριμένη αρχαία ελληνική φυλή έχει τεράστιο ανθρωπολογικό και γλωσσολογικό ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βόρειοι γείτονές μας έχουν προσπαθήσει να «κάνουν παιχνίδι» με τους Σαρακατσάνους και την καταγωγή τους, μέχρι να έρθουν κορυφαίοι ιστορικοί και ανθρωπολόγοι και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Αλλά να επανέλθουμε στην επίδραση τέτοιων εκδηλώσεων στην πόλη. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ποια είναι η γεωγραφική θέση του Αγρινίου και πόσο κομβικό έχει υπάρξει αυτό για την κουλτούρα και την προκοπή των Ηπειρωτών και των Ευρυτάνων που αποτελούν τεράστια τμήματα του τοπικού πληθυσμού. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για τον εσωτερικό τουρισμό και την καλώς εννοούμενη κινητικότητα. Διότι για να αποδώσουν οργανωμένοι συνεδριακοί χώροι για την πόλη του Αγρινίου δεν χρειάζονται μόνο ετήσιες συνάξεις ανάλογες  με ετούτη  των Σαρακατσαναίων. Οι γάμοι του καλοκαιριού, οι επαναπατρισθέντες από Αμερική ή οι επισκέπτες για διακοπές, μαζί με τους θρησκευτικούς περιηγητές θα ήταν ικανοί να αλλάζουν το οικονομικό πεδίο ακόμη και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Δείτε μόνο ότι οι Σαρακατσαναίοι μέσα στο τριήμερο για το συνέδριό  τους έχουν κανονίσει εκδρομή-φυσικά-στην μεγάλη Λίμνη κι από κει προς Θέρμο για να επισκεφτούν μοναστήρια και μνημεία.

Για το Αγρίνιο είναι μονόδρομος να καταλάβει ότι η θέση του με την Ιόνια Οδό(αν συνδεθεί άμεσα)να φέρνει Άκτιο, Πλατυγιάλι και τουριστικούς προορισμούς κοντά, μαζί με την προοπτική για σύνδεση από Καρπενήσι με την ανατολική χώρα, αλλάζει και γίνεται κομβική. Τυχαίνει, δε, σήμερα να γίνεται και η ετήσια συνέλευση του δικτύου πόλεων με λίμνες στο Αγρίνιο και οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι.

Πως μπορεί να είναι η πόλη σε μερικά χρόνια με όλη την παραπάνω δυναμική την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή θα γίνονται έρευνες για πετρέλαια και που η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου θα είναι-ενταγμένη κι αυτή σε αναπτυξιακό δίκτυο μέσω της ΟΧΕ-λίγα λεπτά μακριά μέσω  σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου; Υποδομές χρειάζονται και καταλύματα. Όπως και σπίτια για μόνιμο πληθυσμό…

 

Γ. Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.