Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Η “Ταυτότητα Κτιρίου” φέρνει το νέο χαράτσι

Η “Ταυτότητα Κτιρίου” φέρνει το νέο χαράτσι

Πανόραμα 10
– Τα ψιλά γράμματα του νέου νομοσχεδίου φέρνουν νέο χαράτσι
– Η “Ταυτότητα Κτιρίου” φέρνει το νέο χαράτσι που θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες
– Μίνιμουμ κόστος για όλους θα είναι τα 400 ευρώ και η διορία για τους περισσότερους τα 5 έτη
– Άγνωστο εάν το κόστος θα περιοριστεί στα 400 ευρώ ή θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις

Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να προβάλει το ζήτημα των αυθαιρέτων στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που φέρνει μειώσεις σε πρόστιμα και εκπτώσεις για αρκετές κατηγορίες ιδιοκτητών αυθαιρέτων, ωστόσο στα ψιλά γράμματα κρύβεται και μια νέα παγίδα για όλους.

Ένα νέο χαράτσι που έρχεται να προστεθεί στον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους γύρω απ’ τα ακίνητα.
Πρόκειται για την “Ταυτότητα Κτιρίου”, τον νέο θεσμό μέσω του οποίου το Κράτος θα επιχειρήσει (επιτέλους) να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.


Με βάση την υποχρέωση για την απόκτηση ταυτότητα του κτιρίου οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο θα πρέπει, ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου, μέσα σε πέντε, επτά ή οκτώ χρόνια να υποβάλλουν μετά από έλεγχο επιβλέποντος μηχανικού τα απαραίτητα από τον νόμο δικαιολογητικά (σχέδια και πιστοποιητικά) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η σφραγίδα μηχανικού είναι απαραίτητη και αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 400 ευρώ, που είναι και το μίνιμουμ της σχετικής αμοιβής του μηχανικού.
Το κόστος όμως δεν θα είναι μόνο αυτό, εκτός του ότι τα 400 ευρώ είναι το μίνιμουμ του κόστους, καθώς η αμοιβή μπορεί να είναι υψηλότερη, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένη κάθε επτά χρόνια να πληρώνουν και πάλι έναν μηχανικό ο οποίος θα επανελέγχει τα στοιχεία ταυτότητας του κτηρίου, έτσι ώστε να ανανεώνεται και ο σχετικός φάκελος-ταυτότητα του κτιρίου.

Σε περίπτωση που εντοπίζονται ψευδή στοιχεία ή παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, ενώ και ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του.

Η συμπλήρωση του φακέλου του ακινήτου είναι για όλους υποχρεωτική καθώς χωρίς αυτό το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί.


Η μεγαλύτερη κατηγορία ακινήτων είναι η δεύτερη που περιλαμβάνει κτίρια με χρήση κατοικίας, τα εμπορικά καταστήματα (τροφίμων, ένδυσης κλπ) και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών (φαρμακεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής) αλλά και τα γραφεία επιχειρήσεων οργανισμών, ελεύθερων επαγγελματιών, οι τράπεζες, τα πρακτορεία στοιχημάτων, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα γραφεία τελετών, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αδυνατίσματος, αλλά και όλων των ειδών τα ιατρεία, οι κλινικές, τα εργαστήρια κλπ.

Όλοι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω κτιρίων θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για την “Ταυτότητα Κτιρίου” μέσα σε πέντε έτη και να ανανεώνουν τον σχετικό φάκελο, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο ανά επτά έτη.

newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. tsak

    Λαμογιά στη λαμογια και δωράκια στους ημετέρους τους Μηχανικούς.
    Εμείς πληρώσαμε άδεια κύριοι για να χτίσουμε αν εσείς θέλετε ταυτότητα κτηρίου όπως την λέτε να χρησιμοποιήσετε τις εκδοθείσες άδειες και να τις φτιάξετε Δεν πάτε να …… λέω εγώ

  2. pol

    Επειδή το έγκλημα είναι διαρκές κατά του Έλληνα και δεν υπάρχει τσίπα φιλότιμο, από τους 300 των Αθηνών και των άλλων 1300 παρατρεχάμενων που έχουν εντεταλμένη υπηρεσία να αφανίσουν την Ελληνική φυλή με μεθοδευμένες ενέργειες και πράξεις, ένα έχω να πω.
    Καλό θα ήταν να ξανακουβεντιάσουν τα θέματα αυτά με τους δανειστές τους εγχώριους και εισαγόμενους και να βρουν άλλες λύσεις, να καλύψουν την κακοδιαχείριση χρόνων και χρόνων και να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι- ανεύθυνοι. Δεν πάει άλλο η αφαίμαξη του Ελληνα οικογενειάρχη. Αααα και κάτι άλλο. Αν μπορεί να Ξυπνήσει και η δικαιοσύνη και να ΚΆΝΕΙ την δουλειά της σωστά χωρίς άνωθεν εντολές και συμβουλές πριν είναι αργά για όλους μας. Δικαιοσύνη, ΟρθοΝομία, και σωστή μετάφραση των Νόμων. Να σβήσουν τα παραθυράκια των κατασκευασμένων Νόμων που απαλλάσσουν τα γνωστά σε όλους τους Ελληνες ¨Αρπακτικά.¨

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.