Οι τεχνολογίες στη διάθεση του πολίτη για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Προγράμματα για τους δήμους που φτάνουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και μεγάλες επενδύσεις για ψηφιακές υπηρεσίες…
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στο «Thermopylae Forum ΙΙ» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στις Θερμοπύλες και στην ενότητα «Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε πολίτες έξυπνων πόλεων;».
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοτρωνιάς, η Υπεύθυνη της Microsoft Δημοσίου Τομέα Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας Νεκταρία Καλογεροπούλου και ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Σιώκας.
Συντονιστής της ενότητας ήταν ο CEO & Co Founder της STEVIAHELLAS COOPERATIVE Χρήστος Σταμάτης, που έθεσε και τους προβληματισμούς για να ξεκινήσει η κουβέντα προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο έτοιμοι είμαστε ως κράτος, ως δήμοι και κυρίως ως πολίτες για τις «έξυπνες πόλεις»
Με την εμπειρία του πρώην Δημάρχου Τρικάλων, μιας εκ των πρώτων λεγόμενων έξυπνων πόλεων, ο κ. Παπαστεργίου θέλησε να διαχωρίσει τι είναι πραγματικά… έξυπνο και τι απλά βαφτίζεται έξυπνο. Εν κατακλείδι αυτό που έχει σημασία για να είναι έξυπνο, έχει να κάνει με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως επισήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με την ιδιότητα του Υπουργού παραδέχθηκε ότι έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα στο πλαίσιο των έξυπνων πόλεων, φτάνοντας το μισό δις και πλέον οι προτάσεις είναι πολλές για τις Smart Cities. Επέμεινε όμως στο κομμάτι για το τι είναι πραγματικά έξυπνο και χρήσιμο για τον πολίτη.
Ο κ. Σιώκας από την πλευρά του απάντησε κατά πόσο τα Πανεπιστήμια είναι έτοιμα να προσφέρουν τις καινοτομίες που μελετούν, στην τοπική κοινωνία. Όπως επισήμανε από τους 320 περίπου δήμους που υπέβαλλαν προτάσεις για τις έξυνες πόλεις, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν λύσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια αν και τα ανώτατα ιδρύματα, όπως είπε, λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε ωστόσο ότι συζητούν για ένα δίκτυο συνεργασίας λαμβάνοντας υπόψη και το επίπεδο ετοιμότητας των πολιτών. Πλέον, τόνισε, είναι ανταγωνιστική προϋπόθεση η έξυπνη πόλη και προκειμένου να γίνει η συνεργασία των ιδρυμάτων με τους δήμους και τους πολίτες πρέπει να εναρμονίσουν τις κινήσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχοντας πάρει την αφορμή από τη συζήτηση στην ενότητα «Επενδύσεις και Υποδομές ανοίγουν το δρόμο της Περιφερειακής Ανάπτυξης», η κα Καλογεροπούλου, επιβεβαίωσε πως ο ψηφιακός κόσμος επηρεάζει τις επενδύσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Microsoft προχωρά στην υλοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, ύψους 1 δις για τα τρία συμπλέγματα data center που θα κατασκευαστούν στα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων και Κορωπίου, καθώς υπεγράφη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Η υπεύθυνη της Microsoft, στάθηκε και στο κομμάτι των δεδομένων που δημιουργούνται από την ανάγκη των πολιτών να επικοινωνήσουν με τις πόλεις τους να δεχτούν υπηρεσίες, να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Η έξυπνη πόλη έρχεται να δει πως θα διαχειριστεί αυτά τα δεδομένα.
Ο κ. Κοτρωνιάς ως ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους στην Ελλάδα, πριν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, απάντησε και στο ερώτημα αν οι δήμαρχοι προτιμούν έργα που φαίνονται στη θέση των ψηφιακών έργων που θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει αόρατα!
Παραδέχτηκε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων για τον καθένα αυτοδιοικητικό, ωστόσο υπερθεμάτισε στο γεγονός ότι πλέον ο προγραμματισμός δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος, καθώς συνεχώς η τεχνολογία – άρα και οι ανάγκες – σε ξεπερνούν αρκετά σύντομα. Ως παράδειγμα ανέφερε το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Κ.Ι.Ε.Θ.), το οποίο και φιλοξένησε το Thermopylae Forum II». Πρόκειται για ένα κτίριο που κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε επί δημαρχίας του το 2010. Τότε, είχε χαρακτηριστεί καινοτομικό, ωστόσο πλέον οι τεχνολογίες έχουν προχωρήσει για αυτό και έχει προγραμματιστεί ο εκσυγχρονισμός του.
Κλείνοντας την ενότητα ο Συντονιστής Χρήστος Σταμάτης, έθεσε τον προβληματισμό αν θέλουμε έξυπνες πόλεις ή πρώτα από όλα έξυπνους πολίτες, παραθέτοντας την μελέτη της McKinsey ότι τρεις θα είναι οι κατηγορίες του στρες των πολιτών του μέλλοντος.
a. Το στρες για την εξασφάλιση των βασικών αγαθών (νερό, τροφή, ενέργεια)
b. Περιβαλλοντικό στρες (πλημμύρες, ξηρασίες, έντονα καιρικά φαινόμενα)
c. Κοινωνικό στρες (ανεργία, φτώχια, διακυβέρνηση)
Δείτε το βίντεο: