Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Ανησυχία στην Πάλαιρο από τις κατολισθήσεις στο δρόμο για Πογωνιά – Επειγόντως το έργο ζητά ο δήμαρχος

Ανησυχία στην Πάλαιρο από τις κατολισθήσεις στο δρόμο για Πογωνιά – Επειγόντως το έργο ζητά ο δήμαρχος

Το ζήτημα των εργασιών για την αποκατάσταση του πρανούς στη θέση Όχθια του δρόμου Παλαίρου – Πογωνιάς του δήμου Ακτίου- Βόνιτσας παραμένει φλέγον για την τοπική κοινωνία που ανησυχεί από την επικινδυνότητα στο σημείο αλλά και αντικείμενο αντιπαράθεσης της περιφερειακής αρχής με την αντιπολίτευση.

Η άρση της επικινδυνότητας είναι επείγουσα καθώς υπάρχει εκτεταμένη κατολίσθηση με αποτέλεσμα, να διακυβεύεται τόσο η ασφάλεια των διερχομένων πολιτών και οχημάτων όσο και των όμορων ιδιοκτησιών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το θέμα και αναγνώρισε ομόφωνα το μέγεθος του προβλήματος, όσο και την ανάγκη της άμεσης εκτέλεσης του έργου για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας.

Η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε ως τρόπο υλοποίησης του έργου με ανάθεση με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ωστόσο η θέση της καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση και κατά συνέπεια απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Αντί αυτού προτάθηκε από το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προτάθηκε ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός με δημοσίευση και τη συμμετοχή όλων όσων επιθυμούσαν και είχαν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου τυπικά προσόντα.

Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα μάλιστα επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση καθώς προέκυψαν νέες πτώσεις τμημάτων του πρανούς με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζημιά που ήδη υπήρχε και να κλείσει και ο δεύτερος δρόμος (παραλιακός) επικοινωνίας Παλαίρου-Πογωνιάς. Η επικοινωνία σήμερα γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου από τον κάμπο της Παλαίρου.

Την επείγουσα αυτή κατάσταση επικαλείται και ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, τον διευθυντή αναπτυξιακού προγραμματισμού και τους επικεφαλής των παρατάξεων

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη «επιβάλλεται άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, αφενός για να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών Παλαίρου-Πογωνιάς και αφετέρου για να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους αποκατάστασης. Αν σήμερα κοστίζει 440.000 ευρώ πολύ σύντομα το κόστος θα πολλαπλασιαστεί αφού η πτώση των τμημάτων είναι ραγδαία».

Στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί αναστάτωση και έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση καθώς πρόκειται για δρόμο σε μια ιδιαίτερα τουριστική περιοχή και επισημαίνεται πως δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας προσεγγίζει εξάλλου το ζήτημα των διαδικασιών για το έργο υπό το πρίσμα της περιφερειακής αρχής. «Πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο που θα προκύψει με κόστος άνω των 1.000.000€; Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η το έργο ανατίθεται σήμερα με την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.γ του ν.4412,ή τα όχθια καταρρέουν ολοσχερώς με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σας καλούμε ακόμη μια φορά και με δεδομένο ότι η Δ.Ε. έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην ανάθεση του έργου με τη κατεπείγουσα διαδικασία όπως αρχικά είχε εισηγηθεί η Περιφερειακή σας αρχή.Σε κάθε άλλη περίπτωση, (ανοικτός διαγωνισμός άρθρο 27 Ν. 4412) θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν», αναφέρει.

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.