Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Θύαμος Βάλτου: 200 χρόνια απ’ την Ελληνική Επανάσταση… Τιμή στην Ιστορία

Θύαμος Βάλτου: 200 χρόνια απ’ την Ελληνική Επανάσταση… Τιμή στην Ιστορία

3η κατά σειρά Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας με απόλυτη επιτυχία, στο ορεινό χωριό Θύαμος στον Ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας, με τίτλο “Σύντεκνο”- από το Forum Ιστορίας “Βάλτος & Επανάσταση” που διέξαγεται στον Ορεινό Βάλτο και αφορά δράση της ΠΔΕ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στον Θύαμο, χτες 20 Αυγούστου ο Δήμος Αμφιλοχίας γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε μια εξαίρετη βραδυά γνώσης και στοχασμού της Ιστορίας του τόπου.

Κοντά στα σύνορα του πρώτου Ελληνικού κράτους μεταξύ Αμβρακικού-Παγασητικού, το Ιστορικό Σύντεκνο, αρματολίκι σπουδαίων αγωνιστών, φιλοξένησε τον εορτασμό των 200 ετών από την εθνική μας παλιγγενεσία.

Το μικρό ορεινό χωριό Πατιόπουλο που παλιά λεγόταν Σύντεκνο, ήταν στρατηγική έδρα των κλεφταρματολών της περιοχής και οι λαμπροί ομιλητές με τις ομιλίες τους έκαναν τη βραδιά αξέχαστη για όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση διαζώσης ή διαδικτυακά.

Οι εξαίρετες εισηγήσεις κατά σειρά των. Δημήτρης Βλαχοπάνος συγγραφέας, ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Απόστολος Τσακούμης, ο ιστορικός ερευνητής Φώτης Βράκας, αλλά και ο Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμάς Μπάκας, καθήλωσαν τους θεατές με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους.

Αρχικά η ημέρα περιείχε για τους επισκέπτες συγκινητική περιήγηση -γνωριμία με τον οικισμό Ρουπακιά κοινότητας Πατιοπούλου- στον Πύργο Ψαρογιάννη, εκεί που διέμενε η γυναίκα και τα παιδιά του Γεωργίου Καραισκάκη (σπίτι του πεθερού του ήρωα).

Την λαμπρή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος ιστορικού Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη Περικλής Μίγδος, καλεσμένος του δημάρχου Αμφιλοχίας Γεωργίου Κατσούλα, μέλη του ΔΣ του Δήμου Αμφιλοχίας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής.

Την εξαίρετη αυτή βραδιά, συντόνισε η κα Παρθενία Χαρίτου πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, ενώ για την διοργάνωσή της συνέβαλλαν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αμφιλοχίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.

Υποστηρικτές για την άρτια διοργάνωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός η “Ένωση Αγρινίου”, η “Αμφιλοχίας Γη” τυροκομικά προιόντα, η Τοπική Κοινότητα Πατιοπούλου & Αγριδίου Αιτωλοακαρνανίας, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού Θύαμος.

Μουσική επιμέλεια Αριστείδης Χατζάρας

Δείτε φωτορεπορτάζ από την δράση της ΠΔΕ “Η επανάσταση στην Κοιλάδα Αχελώου” και την εκδήλωση με τίτλο “Σύντεκνο”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.