Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Τι σημαίνει το όνομα Νίκος, Νίκη

Του Αγίου Νικολάου σήμερα και ο Νίκος, η Νίκη, ο Νικόλας, η Νικολέττα, η Λέττα έχουν την τιμητική τους.

Τι σημαίνει όμως το όνομά τους;

Το Νικόλαος προέρχεται από τις λέξεις Νίκη και Λαός και κυριολεκτικά σημαίνει αυτός που χαρίζει τη νίκη στο λαό.

Πρόκειται για Αρχαίο Ελληνικό όνομα, καθώς Nικόλαος ήταν ο πατέρας αλλά κι ο γιος του Σπαρτιάτη Βουλιδου που οι Σπαρτιάτες τον έστειλαν μαζί με τον Σπερθια , στον Ξέρξη για να θανατωθεί ώστε να ξεπλυθεί το έγκλημα των εφόρων της πολης που στο παρελθόν είχαν πετάξει στον Καιάδα τους κήρυκες των Περσών.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στην Λυκία τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην σημερινή Τουρκία, βασανίστηκε από εικονολάτρες, πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 325 και τα λείψανά του, για να διασωθούν από τους Σελτζούκους Τούρκους, μεταφέρθηκαν στο Μπάρι και τη Βενετία όπου βρίσκονται ως σήμερα.

Είναι πολιούχος επτά ελληνικών πόλεων: Του Βόλου, της Σύρου, της Αλεξανδρούπολης, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και του Γαλαξιδίου.

Πέρα από προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού (επειδή σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, κάποτε ταξίδεψε με πλοίο ως τους Αγίους Τόπους, αλλά ξέσπασε θαλασσοταραχή, την οποία κατάφερε να ηρεμήσει), ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται σε διάφορες περιοχές προστάτης των παιδιών, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ(!), των ενεχυροδανειστών(!), των φαρμακοποιών, των κλεφτών που το μετάνιωσαν ή όσων κατηγορήθηκαν άδικα, των κατασκευαστών βαρελιών και των εμπόρων.

Στην δυτική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο «Άι Βασίλης». Μπορεί εμείς τον χοντρό κύριο με την κόκκινη στολή να τον αποκαλούμε Αγιο Βασίλη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, ο Santa Claus είναι ο Νικόλαος, (εκ του Saint Nicholas-Sinterklaas), καθώς ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπίες του και για τα δώρα που έδινε στους φτωχούς.

Το όνομα Νίκος είναι το πέμπτο πιο συνηθισμένο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα, με 15 περίπου παραλλαγές.

Οσο για τη Νίκη, η προέλευση του ονόματος χάνεται στα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: Η Νίκη ήταν θεά της δόξας του ελληνικού πολιτισμού και είχε αδέρφια το Κράτος, τον Ζήλο και τη Βία. Γνωστότερη αποτύπωσή της, είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που φυλάσσεται στο Λούβρο, ενώ σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι τη φοράνε, αφού σε αυτήν αναφέρεται το όνομα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών Nike.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.