Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Τι θα κάνουν οι τοπικές αρχές για όσα λέει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τα τζάκια;

Τι θα κάνουν οι τοπικές αρχές για όσα λέει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για τα τζάκια;

Όσα ακολουθούν είναι γραμμένα υπό την επήρεια μιας διεθνούς συγκυρίας στη Μέση Ανατολή που θα ανεβάσει τις τιμές στο πετρέλαιο. Μέσα σε αυτή την συγκυρία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία χθες εξέδωσε μια ανακοίνωση/ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες που σόκαρε πολύ κόσμο, έφερε αντιρρήσεις και απόρριψη μαζί με ανησυχία. Κι έφερε ολόκληρη ομάδα επαγγελματιών σε μια πρωτόγνωρη θέση. Είναι καιρός τώρα, από την αρχή της κρίσης με τα ακριβά μας καύσιμα, που γίνεται κουβέντα γι’ αυτό που ζούμε κάθε βράδυ με μια ατμόσφαιρα που θυμίζει θάλαμο αερίων. Οι Περιφέρειες εννοείται πως έχουν παραλάβει κάποιους μετρητές γι’ αυτού του είδους την ρύπανση και-κατά περίσταση-εκδίδουν κάποιες προειδοποιητικές ανακοινώσεις. Αυτή τη φορά όμως το πράγμα είναι αλλιώς. Η ανακοίνωση που βγήκε δεν είναι σαν τις άλλες. Τι είπε η Ε.Α.Ε. όμως;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ο κίνδυνος από την καύση ξύλου στο σπίτι είναι μέσα σε αυτό όσο επικίνδυνη είναι και μέσα! Είπε ότι δεν έχει καμιά σημασία τι καις στο τζάκι, πως ό,τι και να καις είναι επικίνδυνο! Ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση  καυσόξυλου μέσα στις πόλεις και ειδικά σε εκείνες που είναι περίκλειστες όπως το λεκανοπέδιο Αττικής! Είπε πως τα νέα σπίτια που θα χτίζονται θα πρέπει να απαγορεύεται να έχουν τζάκια! Μιλάμε δηλαδή για αλλαγή συνηθειών και πρακτικών που ισχύουν στα σπίτια εδώ και αιώνες και απλά επανήλθαν στην επικαιρότητα λόγω κρίσης και λόγω πολύ ακριβών ενεργειακών μέσων που έχει η Ελλάδα, εξαιτίας κυρίως  των φόρων και των εξυπηρετήσεων σε προνομιούχους της ενέργειας αλλά και της κρατικής εργασίας. Ας δούμε τι λέει η Ε.Α.Ε.:

«Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε. Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες, σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας. Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλίσχρη οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων. Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων. Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει»!

Τι άλλο να πουν; Και όσα λένε είναι σε γνώση του κράτους και των τοπικών αρχών; Και πως μέχρι σήμερα επετράπη όλο αυτό που περιγράφουν; Τώρα το θυμήθηκαν, τώρα έγιναν οι πρώτες μετρήσεις για όλα αυτά; Τι γίνεται με τις χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους που ζουν από την καύση ξύλου; Και το βασικότερο:

Τι κάνουν οι αρχές; Σε τοπικό επίπεδο κι επειδή εμείς εδώ ζούμε, στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, τι κάνει η Περιφέρεια και ο δήμος; Τι κάνουν οι δήμαρχοι, το πανεπιστήμιο, οι δικαστικές αρχές, οι επαγγελματικές ενώσεις, το νοσοκομείο και τα σχολεία; Έτσι απλά ακούν την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία να βγάζει τέτοιες ανακοινώσεις; Ποιος θα ψάξει την αλήθεια; Αρχικά ακούστηκαν τα γνωστά επαναστατικά τσιτάτα του στυλ «δεν έχει λεφτά ο κόσμος, τι να κάνει , θα κάψει τα πάντα»! Δεν είναι έτσι, αν αυτά που λέει η Ε.Α.Ε. ισχύουν πρέπει να τσακιστούν όλοι και να βρουν λύση. Οι επιστήμονες να πάρουν θέση. Οι επαγγελματίες να προστατεύσουν τη δουλειά τους. Και οι πολιτικοί να δώσουν φθηνότερα καύσιμα στους πολίτες.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.