Εφόσον έχετε… πρόχειρα και διαθέσιμα περίπου 45.000.000 ευρώ ή και ίσως λιγότερα, εάν έχετε ισχυρές διαπραγματευτικές ικανότητες, μπορείτε να αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας νησί. Ανάμεσα στα αρκετά (είναι αλήθεια) τέτοια που βρίσκονται προς πώληση, το συγκεκριμένο στο Ιόνιο ξεχωρίζει και σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγιστάνων που αναζητούν ηρεμία μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.
Σύμφωνα με την αγορά του real estate, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 150 τέτοια νησιά στα οποία είτε έχει μπει ήδη πωλητήριο είτε αναμένεται κάτι τέτοιο να συμβεί. Φυσικά, δεν πρόκειται να συναντήσετε τέτοιες περιπτώσεις σε… μικρές αγγελίες, αφού συνήθως η διαχείρισή τους γίνεται μέσω τεράστιων deal, μεγέθους δηλαδή ανάλογου του πορτοφολιού που απαιτείται για την απόκτησή του.
Ίσως το πλέον περιζήτητο τέτοιο νησί είναι η Άτοκος. Βρίσκεται πολύ κοντά σε Λευκάδα και Ιθάκη, στην καρδιά του μαγευτικού Ιονίου πελάγους και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και γράφονται στο διαδίκτυο, αυτή την στιγμή ανήκει στην γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Ωστόσο σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με την περίπτωση της επένδυσης ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από την Grivalia στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλίων ή εκείνης στον Σκορπιό από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, η Άτοκος είναι πολύ πιο απλή και φυσικά «παρθένα».
Όπως λένε οι ντόπιοι, τα μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκει, εμφανίζονται σπάνια εκεί, συνήθως κοντά στον Δεκαπενταύγουστο και η παρουσία της εξαντλείται σε ένα πάρτι με φαγητό και ποτό συνοδεία φίλων, το οποίο λαμβάνει χώρα σε κάποια από τις υπέροχες και μοναδικές σε ομορφιά, αγνές παραλίες του νησιού!
Τον υπόλοιπο χρόνο σε αυτές προσεγγίζουν πολλά ιδιόκτητα ή νοικιασμένα γιοτ, με τους περισσότερους επισκέπτες να είναι Ιταλοί, οι οποίοι αρέσκονται σε τέτοιου τύπου διακοπές. Στα μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασής του, θα συναντήσεις μόνο ένα μικρό σπιτάκι κι ένα εκκλησάκι που είναι και οι μοναδικές ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω του.
Εκείνη που… οργιάζει είναι η φύση!
Η νήσος εντάσσεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου Natura 2000, κυρίως λόγο της σπάνιας χλωρίδας που φιλοξενεί στα νερά του. Ζωή, όμως, συναντάμε και στα εδάφη του όπου ζουν αμέριμνα, χωρίς να αντιμετωπίζουν τον παραμικρό κίνδυνο από φυσικούς εχθρούς, αγριοκάτσικα, τα οποία πλέον έχουν την συντροφιά και μιας οικογένειας μαύρων χοίρων. Όσοι, μάλιστα, ρίχνουν άγκυρα και απολαμβάνουν το (ακριβό) κρασί τους στο κατάστρωμα των θαλαμηγών, συχνά βλέπουν τα αγριογούρουνα να κατεβαίνουν μέχρι την παραλία.
Επιπλέον καταγράφεται ακόμη μία παρουσία στην Άτοκο, η οποία κινείται αρκετά στα όρια του θρύλου και του αστικού μύθου… Σύμφωνα με τις διηγήσεις των ντόπιων, εκεί εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά κι ένας ψαράς από την περιοχή που με το καΐκι του προσεγγίζει, έχοντας πάντοτε συντροφιά και το βιβλίο του, απολαμβάνοντας το ψάρεμα (αστακών κατά κύριο λόγο) αλλά και την παρέα των παραθεριστών, παρέχοντάς τους μαθήματα ιστορίας και φυσικά μια πολύ καλή πηγή γενικότερων πληροφοριών!
Πάντως, εφόσον εντυπωσιαστήκατε κι εσείς από το κάλλος της περιοχής, με τα διάφανα κρυστάλλινα νερά και τις αποχρώσεις του πράσινου εκεί που το κύμα συναντά τις αμμώδεις σμαραγδένιες παραλίες, δεν χρειάζεται ακόμη να αρχίσετε να μαζεύετε χρήματα για να συγκεντρώσετε εκείνα τα 45 ψωρο-εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα η πρόσβαση παραμένει ελεύθερη για το κοινό και ο πιο εύκολος και συνάμα οικονομικός τρόπος για να το κάνετε είναι μέσω ενοικίασης σκάφους από κάποιο μεγαλύτερο νησί, δηλαδή Λευκάδα, Ιθάκη ή ακόμα και Κεφαλονιά.
Εάν είστε τυχεροί, ίσως συναντήσετε και τον περίφημο ψαρά-φύλακα αυτού του πραγματικού επίγειου παράδεισου!
Πηγή: menshouse.gr