Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Δεν είναι από το Πήλιο, είναι από χωριό του Αγρινίου. Γιατί όμως δεν είχε εκδρομείς το τριήμερο στα ορεινά χωριά μας;

Δεν είναι από το Πήλιο, είναι από χωριό του Αγρινίου. Γιατί όμως δεν είχε εκδρομείς το τριήμερο στα ορεινά χωριά μας;

Του Λίνου Υφαντή,

Μία ωραία βόλτα στο εικονιζόμενο χωριό της Αγίας Βαρβάρας Τριχωνίδος μας επιφύλασσε την παραπάνω έκπληξη. Είχε  ένα πετρόχτιστο περιποιημένο κέντρο με μια ωραία πλατεία. Αν απομονώσει κανείς αυτή την εικόνα θα νομίσει ότι βρίσκεται σε κάποιο χωριό του Πηλίου ή στα Ζαγοροχώρια.

Αναμφίβολα το συγκεκριμένο χωριό των 750μ της Δ.Ε. Παναιτωλικού είναι από τα πιο περιποιημένα που συναντήσαμε. Η δεύτερη σκέψη όμως ήταν ότι δεν είδαμε εκδρομείς λόγω τριημέρου πέρα από αυτούς που είχαν σπίτια. Όπως άλλωστε εκδρομείς έξτρα δεν πήγανε σε κανένα χωριό τουλάχιστον του ορεινού Δήμου Αγρινίου-επιφυλασσόμεθα για Ναυπακτία.

Οι απαντήσεις παραπέμπουν στο χρόνο: Αν και ωραίο, ένα χωριό με ανοικτό καφενείο δεν μπορεί να σε κρατήσει πάνω από δίωρο. Αν μπει μέσα φαγητό, περίπατος, στην καλύτερη ορειβασία, ακόμα και αν υπήρχε ξενώνας ένα βράδυ. Μετα; Ποια άλλα χωριά είναι κοντά για να επισκεφτεί κανείς; Ποιος δρόμος υπάρχει και ποιες δυνατές επιχειρήσεις θα συναντήσεις; Υπάρχουν αυτές οι ψηφίδες που θα χτίσουν ένα ενδιαφέρον τριήμερο;

Η απάντηση είναι όχι. Δεν φτάνουν μόνο οι δρόμοι ή έργα υποδομής σε ένα χωριό όπως το εικονιζόμενο, αλλά έπρεπε να υπάρχει μια ισόρροπη εικόνα σε 10 τουλάχιστον.  Με τον τρόπο μόνο αυτό θα κέρδιζαν όλα! Αν και η σκυτάλη πλεόν πάει στη βάση. Υπάρχουν οι τολμηροί που θα ψάξουν για προγράμματα για να φτιάξουν επιχειρήσεις να τις δουλεύουν όπως ξενώνες, εστιατόρια κ.α.

Τελικά η ανάπτυξη ίσως να μην ξεκινάει και τελειώνει μόνο από την κορυφή και τη βάση, αλλά έχει πολλές φορές και αντίστροφη διαδρομή…

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Σωτήρης

    πολύ απλά η περιοχή μας έχει ερημωθεί με αποτέλεσμα να έχουν γίνει όλα νεκροταφεία, παλιά οι νέοι πήγαιναν στην Πειραϊκή Πατραϊκή για δουλειά και κάποια καλά παιδιά μπάτσοι, μια περιοχή χωρίς πανεπιστήμιο χωρίς ιδέες, δυστυχώς η περιοχή μας έχει πεθάνει έχει ερημωθεί.

  2. Ανώνυμος

    Το να περιμένεις και τουρίστες όταν η πόλη έχει ερημώσει από τους ντόπιους είναι τουλάχιστον αστείο! Επισκέφτηκα την πόλη το τριήμερο με το ΚΤΕΛ με γέφυρα και δρομάρα πέντε ώρες! Αξιοθέατα μηδέν, νυχτερινή ζωή μηδέν, εξυπηρέτηση μηδέν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.