Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Τώρα που κατέρρευσαν πέρασαν στην κυριότητα του δήμου Αγρινίου οι Καπναποθήκες Ηλίου

Το ιστορικό της  συνεχούς κατάρρευσης των καπναποθηκών Ηλία Ηλιού (επί της οδού Μεσολογγίου) στο Αγρίνιο είναι πάνω-κάτω γνωστό.

Το κτίριο δεν κατέστη δυνατό να γίνει διατηρητέο και πλέον μονόδρομο  αποτελεί το να γίνει…κατεδαφιστέο. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και αυτό το θύμισε το πρόσφατο περιστατικό με την πτώση ενός ακόμη τμήματος της οροφής. Είναι επικίνδυνο πλέον και για τους διερχόμενους.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι πως η προσπάθεια του δήμου να αποκτήσει την κυριότητα των καπναποθηκών δικαιώνεται τώρα που η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μόλις την 21η Αυγούστου 2020 στο Τριμελές Εφετείο Πατρών με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου Αγρινίου να διαλυθεί το ίδρυμα «Ορφανοτροφείον Αγρινίου» και να περάσει το κτίριο στην κυριότητα του. Υποστήριξε ο κ.Παπαναστασίου πως αυτό ήταν το αποτέλεσμα χρόνιων προσπαθειών του δήμου.

Θυμίζουμε πως η αξιοποίηση του κτιρίου δεν ήταν εφικτή ακριβώς λόγω της πρόβλεψης της διαθήκη του Ηλία Ηλιού σύμφωνα με την οποία  όλη η ακίνητη περιουσία του, μετά το θάνατο της συζύγου του, θα διατίθετο για την ίδρυση και συντήρηση στο Αγρίνιο  ορφανοτροφείου.

Πρόβλεπε πως διοίκηση του ορφανοτροφείου θα αποτελείτο εκ του εκάστου Δημάρχου Αγρινίου, του Προέδρου Πρωτοδικών, του Εισαγγελέως, του Διευθυντού του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης,  δυο συγκεκριμένων φίλων του Ηλιού ισοβίως και ενός  μέλους υποδεικνυομένου κατά τετραετίαν από την Τεκτονική Στοά. Η διοίκηση ουδέποτε συνεστήθη ως σώμα  με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του ιδρύματος και την πλήρη εγκατάλειψη του κτιρίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στο θέμα των καπναποθηκών Ηλιού καθώς σχετική ερώτηση κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας Πολιτών»  Γιώργος Καραμητσόπουλος που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια νέα πραγματικότητα.Γιατί δυστυχώς όπως φαίνεται, μετά τις τελευταίες καταρρεύσεις, το κτήριο δεν μπορεί πλέον να διασωθεί. Κάθε στιγμή που περνά είναι πιθανόν να καταρρεύσει ολοσχερώς. Αυτό που προέχει πλέον είναι η ασφάλεια των πολιτών, περιοίκων και διερχόμενων. Θα πρέπει μάλιστα να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι τώρα καθώς μέσα στο μισογκρεμισμένο κτήριο μπαινοβγαίνουν και παίζουν μικρά παιδιά όπως επανειλημμένα έχω διαπιστώσει ο ίδιος. Ενώ ακριβώς δίπλα από τις καπναποθήκες λειτουργεί καφετέρια .Με πόνο ψυχής πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κατεδάφιση του κτηρίου είναι πλέον επιβεβλημένη για λόγους δημόσιας ασφαλείας, για να μη κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.Ας είναι το τελευταίο ιστορικό μνημείο της πόλης μας που αφήνουμε να χαθεί λόγω της αδιαφορίας μας.Να μη μείνουμε όμως στα ευχολόγια. Αλλά να κάνουμε επιτέλους ότι χρειάζεται ώστε να διασώσουμε και να αναδείξουμε όσα ιστορικά κτήρια – μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν απομείνει στον Δήμο μας. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

  1. Spi

    Το κτηριο καπνου στη μακρη που ανηκει κ εχει εγκαταληφθει?

  2. Ανώνυμος

    Σε αναλογο κτηριο στα Ιωαννινα με πολυ μεγαλυτερες ζημιες ομως ,ρωτησα υπευθυνο του Δημου γιατι δεν το γκρεμιζουν ,μου απαντησε πως στα Γιαννινα δεν γκρεμιζουμε την ιστορια μας,θα επισκευασυει.

  3. Ανώνυμος

    Την λεξη ΑΝΑΛΟΓΟ βεβαια δεν την ειδε ο πανταχου παρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.